Meer klanten met Videomarketing

Videomarketing speelt in op hoe wij tegenwoordig het internet gebruiken. Zo bekijkt ruim 86% van de internetgebruikers in Nederland één of meerdere video’s per maand. De bezoekersduur neemt toe met gemiddeld 91% als je een video op de pagina plaatst en 54% van de consumenten geeft aan video’s van jouw product of dienst te willen zien.

Hoe je deze vorm van marketing inzet, hangt af van je doel en gewenste resultaat. Zo kun je er je verkopen mee verhogen, de band verder opbouwen met je klanten, de supportafdeling ontzorgen, enzovoort.

Hoe jij videomarketing ook inzet, er is geen enkele vorm van marketing die zo’n persoonlijke touch heeft.

Wat maakt video marketing effectief?

Ooit wel eens kwaad geworden op de bad guy in de film? Ooit meegehuild? Dan heb ook jij de kracht van videomarketing ervaren.

Bekijken wij een video, dan zorgt dat niet alleen voor extra vermaak, aandacht en attentie, er gebeurt tevens iets bijzonders in ons brein.

Terwijl wij, zonder het in de gaten te hebben, de video bekijken, is ons brein druk bezig met het activeren van onze spiegelneuronen.

Deze spiegelneuronen zorgen er voor dat ons brein de emoties kopieert.
Wil je een emotie overbrengen, jezelf laten zien, een sterke relatie opbouwen met je klanten? Gebruik video’s.

Maak een mix tussen persoonlijk, ondersteunend, grappig en activerend en verwerk het in je manier van werken.

Bied je telefonisch support? Waarom iets keer op keer uitleggen aan de telefoon, als het ook met een video kan?

Wil je laten zien hoe je product werkt? Doe meer dan alleen uitleggen. Toon het gebruik in een video.

Wil je een betere klantrelatie? Toon jezelf, je struggles en overwinningen. Wees persoonlijk, wees een mens, en je maakt van je klanten je nieuwe fans.

Hoe verwerk je video’s in je marketingstrategie?

Je kunt via talloze manieren video’s verwerken in je marketingmix. Gebruik demovideo’s om de werking van je product te laten zien, neem je trainingen op voor een extra verdienmodel of zet de experts in je team in de picture via expertinterviews.

Durf anders te zijn, gebruik je creativiteit en durf het vooral gewoon te doen. Om een video voor jou te laten werken, hoeft deze niet per definitie professioneel geschoten te zijn.

Hoe ‘echter’ de video, hoe beter het werkt.

Hoe helpt video marketing je aan klanten?

Denk eens aan je eigen koopgedrag. Wat is het laatste dat je gekocht hebt?
Hoe is dat gegaan?

Je voelde een behoefte, er is iets kapot gegaan, je zocht verandering of bent op zoek gegaan naar een oplossing voor je probleem.

Elke klant doorloopt verschillende fases voordat hij overgaat tot aankopen.

In welke situatie zitten jouw klanten voordat ze jouw product of dienst nodig hebben? En hoe helpt jouw product of dienst ze dan?

Kijken we naar ons koopgedrag dan is dit onder te verdelen in 4 koopfases.

De 4 koopfases voor jouw video marketing strategie

Hoe snel je aankoop ook is geweest, er is altijd een begin.

Aan jou de schone taak om de koopfases van jouw klanten in kaart te brengen en hier slim op in te spelen.

Koopfase 1 – De bevestiging

De eerste stap binnen elk koopproces is de bevestiging. Er wordt een probleem ervaren of er is een behoefte ontstaan.

Denk na over alle mogelijke situaties waarin jouw klanten zich bevinden voordat zij overgaan tot kopen. Wanneer past jouw product het beste? Wanneer is jouw dienst het meest waardevol?

Stel: we verkopen videomarketingcursussen. In welke situatie bevindt onze klant zich voordat hij behoefte krijgt aan de cursus?

Is het iemand die net een bedrijf heeft opgezet en op zoek is naar een persoonlijke manier om het bedrijf op de kaart te zetten?

Gaat het om een medewerker van een snel groeiend uitzendbureau die met video’s beter bij zijn doelgroep bekend wil worden?

Jij kent je klant, doe er je voordeel.

Denk na over wat er echt bij diegene speelt en bedenk vervolgens welke video’s het beste passen.

Richt je jouw videomarketingstrategie op elke fase, dan weet je zeker dat je het complete potentieel benut. Van begin, tot einde (aankoop).

Heb je de bevestiging helder, denk dan na over fase 2.

Koopfase 2 – Informatie zoeken

Naast de pure impulsaankopen, komt er na de bevestiging een fase waarin we informatie vergaren. Wat doet het product, waarom heb ik het nodig, is dit de beste aanbieder? Vind ik het bedrijf leuk, is de service naar verwachting en is de prijs eerlijk?

Voordat je begint met je videomarketingstrategie heb je in de vorige stap al nagedacht over de eerste fase en de situatie waarin iemand zich bevindt voordat hij klant bij je wordt.

Nu versterk je jouw strategie door na te denken over welke informatie iemand zoekt. Wat wil iemand weten over jouw product, waar is iemand naar op zoek en welke antwoorden heeft iemand nodig om zijn keuze op te baseren?

Besef dat dit belangrijke stappen zijn en dat deze stappen bepalen of je videomarketingcampagne een succes of een totale flop wordt.

Geef zoveel mogelijk informatie, help je klanten verder, gun ze de resultaten en een eerlijk advies.

Hoe beter jij ze helpt in deze fase, hoe sneller ze geneigd zijn jou mee te nemen in de volgende fase.

Koopfase 3 – De evaluatie

Hoe snel je ook overgaat tot kopen, je brein zal altijd een (kleine) evaluatie maken. Wil ik de Snickers, de Mars of de Twix bij de kassa? Kies ik voor rood of blauw, kies ik voor bedrijf A of bedrijf B.

Welke alternatieven je klant ook laat meewegen in zijn beslissing, help hem de volgende stap te maken. Kan men kiezen tussen verschillende diensten of producten, help je klant dan de juiste keuze te maken.

Gaat het om jou of je concurrent? Wat onderscheidt jou dan? Waar ben je echt goed in?

Deel video’s over behaalde resultaten, jouw visie, tevreden klanten, je unieke garantie etc.

Heb je er alles aan gedaan om iemand via de fase 1 naar fase 3 te brengen? Mooi, nu heb je alleen nog video’s nodig voor fase 4.

Koopfase 4 – De koopbeslissing

Ik ben klaar om te kopen. Ik heb in fase 3 mijn keuze al gemaakt. Ik kies voor jou. En nu?

Stop je nu met je video’s?

De meeste videomarketeers werken per video en niet met een complete strategie. Ik raad je aan het anders te doen. Denk na over alle stappen voor de aankoop, tijdens de aankoop en alle stappen erna.

Wat is nodig om bij iemand de laatste twijfels en obstakels weg te nemen? Wat kun je nog laten zien, uitleggen of bieden om iemand overstag te laten gaan?

En als de klant heeft gekocht. Wat dan?

Hoe houd je het contact vast? Hoe zorg je dat er blijvend wordt gewerkt aan een positieve merkbeleving? Wat kun je doen aan de aftersales?

Laat het niet zomaar stoppen. Help mensen bij het laatste zetje en geef ze ook nog aandacht als de buit al binnen is.

Heb je voor elke fase meerdere video’s bedacht, dan heb je alle ingrediënten voor een effectieve videomarketingstrategie.

Nu hoef je nog maar één ding te doen: je videostrategie verwerking in je marketingmix.

Hoe je video marketing verwerkt in je marketingmix

Met videomarketing zorg je ervoor dat je in verschillende fases je bedrijf laat zien. Door niet alleen te werken aan nieuwe video’s en het promoten daarvan, maar door juist je video’s te verwerken in je marketingmix, maak je het plaatje compleet.

Zo zorgt contentmarketing voor het eerste contact, creëert je social mediastrategie de blijvende binding, wekken je video’s meer vertrouwen en geeft je re-targeting campagne op google ads het laatste zetje.

Geen enkel bedrijf is hetzelfde en geen enkele strategie moet als standaard worden gezien. Zie videomarketing niet als losstaand feit, maar een onderdeel van het grote geheel.

Benieuwd hoe dat werkt?

Videomarketing leren?

Wij helpen je graag met jouw internet marketing

Onze laatste Videomarketing tips

Video's

Blog berichten

doelgroep-aanspreken-met-video-marketing

Hoe je door video marketing je doelgroep aanspreekt – 5 manieren

Video is overal en voor iedereen. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw online video opvalt in al dat videogeweld? Dat jouw video gezien wordt door de mensen in je doelgroep? En dat deze doelgroep overgaat tot actie en reactie? Beginnen met online video is de eerste stap. Hier volgen vijf manieren om…