Wat is een ankertekst?

Sebastiaan Hendriks   |   Geen reacties   |   Laatste aanpassing op: 29-09-2017   |   

De ankertekst is het klikbare gedeelte van een link. Door slim gebruik te maken van je anker- teksten laat je zowel aan Google als de bezoeker zien naar welke pagina deze gestuurd wordt.

De ankertekst en het nut voor SEO

Het juist gebruik van ankerteksten was een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Door zoekwoorden in je ankerteksten te gebruiken zorgde je ervoor dat je op dat specifieke zoekwoord beter gevonden werd. Een goed voorbeeld van de kracht van een ankertekst is Google bombing.

Let op de Google Penguïn update

Sinds de Google Penguïn update wordt overmaat aan zoekwoordrijke ankerteksten bestraft. Wanneer jij actief bezig bent met linkbuilden (het verzamelen van linkjes naar je website), is een juiste anker- tekst essentieel voor het slagen van je linkbuildcampagne.

Wanneer je dit te veel doet wordt je linkprofiel onnatuurlijk, hiervoor zal Google je straffen. Aan de andere kant, wanneer je dit te weinig doet dan haal je wellicht niet de volledige kracht uit je linkjes.

Zorg dus dat je jouw ankerteksten varieert om een zo natuurlijk mogelijk profiel op te bouwen. Verzin voorafgaand aan je linkbuilding-campagne welke ankerteksten bij welk artikel passen. Gebruik relevante ankerteksten die variëren van steekwoorden, synoniemen, bedrijfsnaam, zoekwoorden en volledige URL.

Denk ook aan….

Als je een CMS gebruikt als bijvoorbeeld Joomla! of WordPress dan kun je een plugin gebruiken om verschillende ankerteksten automatisch naar een interne of externe pagina te laten verwijzen.

Mijn advies?

Hoe handig dit soort plug-ins in de theorie ook werken, je gezonde verstand werkt in mijn ogen in de praktijk nog altijd het beste. Blijf altijd variëren met je ankerteksten – ook als je intern linkt.

Met het gebruik van Intern linken kun je waarde van de ene pagina doorspelen naar de andere. Daarnaast is het ook zeer gebruiksvriendelijk. Je hoeft niet keer op keer stil te staan bij definities.

Wikipedia, dat zeer effectief gebruik maakt van intern linken maakt het zeer gebruiksvriendelijk voor bezoekers om continu dieper de materie in te gaan. Daarnaast staat Wikipedia regelmatig in de top 3 bij de meest concurrerende zoekwoorden.

Hoe doen zij dit? Met behulp van de SEO 3.0 MP methode

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Deel met jouw netwerk

Laat een reactie achter