Search
Close this search box.

Writer’s Block | Uitleg & Tips

writers block

Wat is een writer’s block?

Een writers block is een creatieve blokkade, waarbij de persoon een gebrek aan ideeën of motivatie ervaart om te schrijven. Het kan worden uitgelokt door allerlei zaken, waaronder stress, vermoeidheid, angst of gebrek aan inspiratie.

Hoe kom je van een writer’s block af?

Er zijn een aantal manieren om van je writer ‘s block af te komen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Sommige mensen vinden dat een pauze inlassen in het schrijven kan helpen, terwijl anderen vinden dat schrijven in een ander formaat of genre hun creativiteit kan aanwakkeren.

In dit artikel deel ik mijn tips. Tips die mij altijd helpen en waarmee ik inmiddels meer dan 3 blogs per dag schrijf, naast het runnen van Internet Marketing Gemak.

9 tips om van je writer’s block af te komen

De beste tip om van je writer’s block af te komen is door het accepteren ervan. Je mag als schrijver, content marketeer, ondernemer of als blogger best eens je dag niet hebben.

Heb jij nu zo’n dag. Zo’n dag waarbij je geen zinnig woord op papier krijgt, kijk dan of onderstaande tips je helpen.

1 | Pik de inspiratie

Als je vaker teksten schrijft dan zul je merken dat je op sommige momenten nu eenmaal barst van de creativiteit en op sommige momenten uren naar je scherm kunt starten.

Ik weet nog goed het moment dat ik begon met bloggen. Ik was totaal geen schrijver en moet eerlijk zeggen dat ik dat nog steeds niet ben.

Doordat ik dagelijks blog, begin ik te merken dat mijn mindset verandert. Wanneer ik iets interessants lees, hoor of zie dan denk ik direct: “Hé dat is mooi voor een blogje.”

Gebruik je creatieve momenten. Wat bijvoorbeeld goed werkt, is het verzamelen van artikelen gecategoriseerd op onderwerp.

Ook als je nu per se het artikel wilt schrijven, maar last hebt van een writer’s block, raad ik je aan een switch te maken.

Stop met schrijven en ga op zoek naar inspiratie. Ga gewoon Google-n. Besluit, ik schrijf dit artikel straks wel.

Ga op zoek naar zoveel mogelijk teksten die over jouw onderwerp gaan. Schrijf op hoe zij de tekst hebben geschreven, welke invalshoek zij gekozen hebben en alles wat je tegenkomt dat jou kan helpen.

2 | Gebruik papier

Als je merkt dat je niet verder komt met je artikel, zet dan je computer uit, pak een kop koffie, pen en papier en begin opnieuw.

Je zult merken dat het schrijven op papier makkelijker gaat.

Een kladblok mist de backspace.

Maak hier goed gebruik van. Schrijf je artikel in één ruk door. Probeer niet continu te strepen en opnieuw te beginnen. Je zult merken dat wanneer je de eerste alinea’s op papier hebt staan, de rest volgt.

3 | Maak een wireframe

Als je niet weet waar je moet beginnen, maak dan een schets van je artikel. Schrijf op wat je in elke paragraaf wilt zeggen en gebruik dat als richtlijn bij het schrijven van je artikel.

Wees niet te streng. Het hoeft nu nog niet mooi geschreven te zijn, het gaat nu puur om de essentie van de tekst.

4 | Stel een tijdslimiet in

Of je nu lekker gaat op deadlines of liever werkt met strakke planningen, deze tip zal je hoe dan ook helpen.

Zo werkt ons brein nu eenmaal.

Ken je van die momenten dat jij écht nog even iets moet doen, maar je moet ook zo weg? Gek genoeg lukt het je in dit soort momenten altijd om het af te krijgen.

Misschien niet helemaal zo goed als dat je graag gewild had, maar het is wel af. Deze tip is vergelijkbaar met de pomodoro techniek.

Een zeer sterke techniek om productiever te werken.

Hoe werkt het?

Stel jezelf een tijdslimiet voor elke fase van het schrijven van je artikel.

Geef jezelf bijvoorbeeld 30 minuten om het eerste ontwerp te schrijven, 15 minuten om te redigeren en 10 minuten om het af te maken.

5 | Verander je omgeving

Als je het moeilijk vindt om je te concentreren, probeer dan je omgeving te veranderen. Soms is alles wat je nodig hebt een verandering van omgeving.

Ga het huis uit, ga naar een koffiehuis of iets anders dat voor jou werkt en begin met schrijven. De nieuwe omgeving helpt om je hoofd leeg te maken en geeft je een fris perspectief.

6 | Krijg wat beweging

Je hebt misschien gemerkt dat je op je beste ideeën komt als je onder de douche staat, aan het wandelen bent of gewoon in het algemeen niet achter je bureau zit.

De reden hiervoor is dat als we iets lichamelijks doen, onze hersenen vrij zijn om af te dwalen en verbanden te leggen die we anders niet zouden leggen. Dus de volgende keer dat je je vast voelt zitten, ga wandelen of doe een andere vorm van lichaamsbeweging.

Maar dan kan ik niet schrijven…

Klopt.

Maar…

Door jezelf in beweging te brengen kom je letter los van je blokkade. Als ik bijvoorbeeld verkopende teksten wil schrijven, doe ik dat lopend. Ik denk na over de onderwerpen, de invalshoeken en de ‘munitie’ die ik kan gebruiken.

7 | Schrijf in een andere stijl

Als je gewend bent om in een bepaalde stijl te schrijven, kan het moeilijk zijn om uit die mal te breken. Maar soms is het nodig om de dingen een beetje te veranderen.

Bijvoorbeeld, als je gewoonlijk heel formeel schrijft, probeer dan eens in een meer conversationele stijl te schrijven.

Vaak maken we het onszelf te moeilijk.

We willen per se onze kennis en expertise tonen en vinden dat we dat het beste kunnen doen door mooie zinnen of dure woorden te gebruiken.

Schrijf zoals je praat. Maak het natuurlijk. Ook als er een bepaalde verwachting van de tekst is, raad ik je aan te schrijven zoals je praat.

Je kunt als je dat wilt, beter eerst je tekst schrijven en deze pas later redigeren.

8 | Zie het als een dippie

Het doel is hier niet om het perfecte artikel te schrijven, maar om iets op papier te krijgen.

Maak je dus geen zorgen over het perfect maken, maar concentreer je op het op papier krijgen van je ideeën.

Leg niet de focus op de writer’s block, maar zie het als kleine dip. Een klein moment van weinig inspiratie.

Geloof me, het is geen blokkade, maar meer een moment waarop je te strengt voor jezelf bent. Schrijf gewoon door. Accepteer dat het ffe wat minder gaat.

9 | Bekijk de video

Nog steeds het gevoel van een writer’s block? Bekijk dan de video.

Ga ervoor!

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze uitleg en alle tips. Het is nu aan jou. Het is tijd voor de praktijk.

Je kent de theorie. Hebt voldoende munitie in de pocket en bent klaar voor het échte werk.

Zet hem op!

Deel het met je netwerk:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Populair bij onze lezers

Woensdag Gemakdag

Iedere woensdag om 12:00 een nieuwe marketing hack gratis in je inbox.

Categorieën

Maak een afspraak

Vul het formulier in en ik neem contact met je op

Jouw gegevens
Over je bedrijf