Wat is Google Analytics? | Complete uitleg

Wat is google analytics

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een van de meest gebruikte websiteanalyse programma’s. Miljoenen mensen gebruiken het om hun websiteverkeer bij te houden en te begrijpen hoe hun bezoekers omgaan met hun website.

Wat kun je doen met Google Analytics?

Over het geheel genomen is Google Analytics een krachtig hulpmiddel dat je inzicht over de bezoekers van je website geeft en hoe ze op jouw website reageren.

Google Analytics kan je helpen om:

  • Te begrijpen hoe mensen je website vinden
  • Te zien welke pagina’s het populairst zijn op je website
  • Vast te stellen waar bezoekers vandaan komen (bv. welke landen of steden)
  • Te leren welke apparaten mensen gebruiken om op je website te komen
  • Conversies en doelen volgen


Wat heb je nodig voor Google Analytics?

Om Google Analytics te kunnen gebruiken, moet je een Google account hebben. Daarna kun je je aanmelden voor een nieuw Google Analytics account of je bestaande Google account koppelen aan een Google Analytics property.

Als je een nieuwe website maakt, raden we je aan Google Analytics 4 te gebruiken, dat is de meest recente versie van Google Analytics.

Is Google Analytics gratis?

Ja, Google Analytics is een gratis dienst van Google. Je betaalt in deze niet met euro’s, maar met data. Google is gek op data en door Google Analytics gratis aan te bieden verzamelen zij dagelijks informatie van miljarden websites.

Er is ook een betaalde variant van Google Analytics, Google Analytics 360.

Wat is Google Analytics 360?

Google Analytics 360 is de betaalde versie van Google Analytics. Deze versie heeft meer functies en gegevenscapaciteit dan de gratis versie.

Enkele functies

  • Geavanceerde gegevensverzameling en verwerking
  • Onbeperkte gegevensopslag
  • BigQuery integratie
  • Premium ondersteuning

Wat is Google Analytics 3?

Google Analytics 3 is de oude variant van Google Analytics en stopt op 1 juli 2023. Deze variant van Google Analytics richtte zich voornamelijk op de website. Met Google Analytics 4 is daar een grote verandering in gekomen.

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 is de meest recente versie van Google Analytics en werd uitgebracht in oktober 2020. Deze versie van Google Analytics richt zich op de gebruikers, niet op de website.

Wat zijn de verschillen tussen Google Analytics 3 en 4?

Het belangrijkste verschil is dat Google Analytics 4 met gebeurtenissen werkt in plaats van sessiegebaseerde gegevens. Google Analytics 3 keek bijvoorbeeld naar hoe lang een pagina bezocht werd, Google Analytics 4 naar wat men écht op de pagina doet.

Verder zal Google Analytics 4 op den duur meer data aan de gebruiker bieden.

Aan de slag met Google Analytics

Het is je helder wat Google Analytics is om écht aan de slag te gaan met het programma hebben we een ander artikel voor je geschreven:

Hoe werkt Google Analytics? De complete uitleg

Yes! Het mag gedeeld worden

Meer inspiratie

Klaar voor groei?

Geef een seintje