Internet Marketing Gemak - Een blog vol Internet Marketing ideeën en tips

Wat is Google Pagerank? En kom je er hoger mee in Google?

Wat is Google Pagerank en hoe ga je er strategisch mee om?

Google is ontstaan op basis van het idee van pagerank. Pagerank zegt iets over de waarde die Google jouw website geeft. Hoe hoger je pagerank, hoe meer waarde Google jouw website geeft. Tenminste, in theorie. Inmiddels wordt jouw pagerank niet meer publiekelijk gemaakt. Toch kun je strategisch met deze waarde van Google omgaan.

Inhoud

Altijd de laatste tips ontvangen?

Inschrijven voor de online marketing nieuwsbrief

Pagerank is de naam van het algoritme dat Google gebruikt om de autoriteit van een pagina te berekenen. Het is ontwikkeld door de oprichters van Google.

Zij bedachten dat elke backlink gezien kan worden als een stem van de ene website op de andere. Hoe meer stemmen je had, hoe beter je positie. Tegenwoordig is ook de relevantie van de backlink belangrijk en spelen er nog talloze andere factoren mee.

Het bepalen van jouw pagerank

Het bepalen van de pagerank van een website kost Google gemiddeld vier tot vijf maanden. Google heeft dan ook miljarden websites geïndexeerd, die ieder stuk voor stuk zullen moeten worden geanalyseerd.

Er wordt verondersteld dat de schaalverdeling van de pagerank logaritmisch is, dat wil zeggen dat tien links voor een pagerank van 1 kunnen zorgen maar dat je voor een pagerank van 2 vervolgens 100 van diezelfde links nodig zult hebben.

Betekenis pagerank

 • 0 Niet geregistreerd of zeer zwak
 • 1 Zeer zwak, maar de website is wel geïndexeerd
 • 2 Zwak
 • 3 Gemiddeld, de meeste websites hebben 3
 • 4 Bovengemiddeld
 • 5 Goed
 • 6 Zeer goed
 • 7 Zeer goed lopende website die internationaal bekend is
 • 8 Grote onderneming met internationale aandacht
 • 9 Alleen de concurrenten van topsites komen hier
 • 10 Voor de topsites

Het belang van een goede pagerank

Het belang van een goede pagerank wordt behoorlijk overschat. Hoewel de pagerank onderdeel uitmaakt van de vele factoren waar Google op let tijdens het bepalen van de posities in de organische resultaten, zegt de pagerank niets over jouw positie.

De pagerank van een pagina heeft wel invloed op de mate waarin Google langskomt om jouw website te crawlen. Het hebben van een goede pagerank heeft dus wel zijn voordelen. Zo kun je op een slimme manier pagerank doorspelen naar dieperliggende pagina’s door middel van interne links.

Pagerank wordt namelijk bepaald per pagina, niet per website. Dit betekent dat je heel gemakkelijk pagerank kunt doorspelen van pagina A naar pagina B door van pagina A naar pagina B te verwijzen.

Geen zorgen maken om je pagerank en zeker weten dat je goed scoort? Overweeg ons internet marketing advies.

Waardevol artikel?
Deel het met je netwerk

Laat een reactie achter