Wat is Google Pagerank? En kom je er hoger mee in Google?

Sebastiaan Hendriks   |   2 reacties   |   Laatste aanpassing op: 17-04-2018   |   

Wat is Google Pagerank en hoe ga je er strategisch mee om?

Google is ontstaan op basis van het idee van pagerank. Pagerank zegt iets over de waarde die Google jouw website geeft. Hoe hoger je pagerank, hoe meer waarde Google jouw website geeft, tenminste in theorie. Inmiddels wordt jouw pagerank niet meer publiekelijk gemaakt. Toch kun je strategisch met deze waarde van Google omgaan.

Pagerank verhogen met backlinks

Pagerank is de naam van het algoritme dat Google gebruikt om de autoriteit van een pagina te berekenen. Het is ontwikkeld door de oprichters van Google.

Zij bedachten dat elke backlink gezien kan worden als een stem van de ene website op de andere. Hoe meer stemmen je had, hoe beter je positie. Tegenwoordig is ook de relevantie van de backlink belangrijk en spelen de social media een steeds belangrijkere rol.

Het bepalen van jouw pagerank

Het bepalen van de pagerank van een website kost Google gemiddeld vier tot vijf maanden. Google heeft dan ook miljarden websites geïndexeerd, die ieder stuk voor stuk zullen moeten worden geanalyseerd.

Er wordt verondersteld dat de schaalverdeling van de pagerank logaritmisch is, dat wil zeggen dat 10 links voor een pagerank van 1 kunnen zorgen maar dat je voor een pagerank van 2 vervolgens 100 van diezelfde links nodig zult hebben.

Betekenis pagerank

 • 0 Niet geregistreerd of zeer zwak
 • 1 Zeer zwak, maar de website is wel geïndexeerd
 • 2 Zwak
 • 3 Gemiddeld, de meeste websites hebben 3
 • 4 Bovengemiddeld
 • 5 Goed
 • 6 Zeer goed
 • 7 Zeer goed lopende website die internationaal bekend is
 • 8 Grote onderneming met internationale aandacht
 • 9 Alleen de concurrenten van topsites komen hier
 • 10 Voor de topsites

Het belang van een goede pagerank

Het belang van een goede pagerank wordt behoorlijk overschat. Hoewel de pagerank onderdeel uitmaakt van de vele factoren waar Google op let tijdens het bepalen van de posities in de organische resultaten, zegt de pagerank niets over jouw positie.

De pagerank van een pagina heeft wel invloed op de mate waarin Google langskomt om jouw website te crawlen. Het hebben van een goede pagerank heeft dus wel zijn voordelen. Zo kun je op een slimme manier pagerank doorspelen naar dieperliggende pagina’s door middel van interne links.

Pagerank wordt namelijk bepaald per pagina, niet per website. Dit betekent dat je heel gemakkelijk pagerank kunt doorspelen van pagina A naar pagina B door van pagina A naar pagina B te verwijzen.

Geen zorgen maken om je pagerank en zeker weten dat je goed gaat scoren? Overweeg ons internet marketing advies.

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Deel met jouw netwerk

2 reacties

 1. Breakdown658 op 11/10/2017 om 15:18

  hmm , dus linkbuilding is nog steeds iets waar je wel wat aandacht aan moet besteden.
  Ik vraag me af of je website links achterlaten als forum handtekening nou goed uitpakt of niet.
  Er komen dan namelijk honderden al dan niet duizenden links naar jou pagina vanuit 1 website als je een beetje actief bezig bent op dat forum.
  Ikzelf was altijd van mening, gewoon je ding doen kwaliteit in je webby opbouwen en regelmatig blijven posten dan komt de rest vanzelf, ben echter nu een goede 4 maand bezig en de bekendheid/bezoekers aantal van mijn webby valt me nog wat tegen.

  • Sebastiaan op 11/10/2017 om 15:18

   Het is belangrijk dat je website waarde opbouwt. Toch zien we in de praktijk dat je niet altijd per definitie backlinks nodig hebt om goed gevonden te worden. Bekijk anders eens deze Gratis SEO Cursus. Ik leg je daar ook uit wat de nieuwste technieken zijn om (ook zonder backlinks) goed gevonden te worden.

Laat een reactie achter