Internet Marketing Gemak - Een blog vol Internet Marketing ideeën en tips

Wat is de Google Penguin Update? En hoe voorkom je een Penalty?

Waar Google Panda let op de inhoud van je content, let Google Penguin op de inhoud van je linkprofiel.

Deze algoritme-update, die op 24 april 2012 is gelanceerd, is het gevecht begonnen tegen spammers. Een gevecht dat Google al meerdere malen heeft gewonnen. Maar waar let de Google Penguin nu precies op en hoe voorkom jij dat jij het volgende slachtoffer bent?

Inhoud

Altijd de laatste tips ontvangen?

Inschrijven voor de online marketing nieuwsbrief

Wat is Google Penguin?

Google Penguin beoordeelt de kwaliteit van links tussen websites met als doel misbruik tegen te gaan. Linkbuilden is sinds het onstaan van Google één van de belangrijkste bezigheden geweest om je positie in Google te verbeteren.

Linkbuilden, oftewel het verzamelen van linkjes naar jouw website is een zeer tijdrovende klus. Een klus waar veel energie in gaat zitten die in de meeste gevallen niet tot amper wordt beloond. Het is dan eigenlijk niet zo gek dat veel SEO-ers strategieën hebben bedacht om op een gemakkelijke manier zoveel mogelijk linkjes te krijgen.

Persoonlijk heb ik nooit zo geloofd in het linkbuilden en dan al helemaal niet in de grote-stappen-snel-thuis-strategieën. In mijn ogen was het puur een kwestie van tijd voordat Google zich zo had doorontwikkeld dat het niet alleen maar naar de linkjes keek, maar echt naar de kwaliteit van de website.

Met de opkomst van Google Peguin is mijn voorgevoel bevestigd. Google heeft nu enorm goed door of linkjes verdiend zijn, of geforceerd. De opkomst van Google Penguin heeft in één klap het einde betekend voor de snelle jongens. De jongens die dachten Google te slim af te zijn door honderden of soms wel duizenden linkjes in een razendsnel tempo te verzamelen.

Google Penguin en jouw linkprofiel

In principe is elke vorm van linkbuilden in de ogen van Google een vorm van valsspelen. Backlinks dien je te verdienen. Het is nu eenmaal zo dat je backlinks nodig hebt om goed te scoren. Nu kun je braaf gaan wachten tot je linkjes krijgt, maar geloof me, dan kun je wachten tot je een ons weegt. Voordat iemand namelijk naar je website kan linken, moet hij wel weten dat het bestaat.

Maar je mag toch niet linkbuilden?

In mijn ogen mag je wel linkjes verzamelen, maar doe dat dan op een slimme manier. Het opbouwen van je linkprofiel door zomaar een linkje te plaatsen op honderden websites gaat inderdaad niet meer werken. Maar dit betekent niet dat je helemaal niets meer kunt doen.

Hoe om te gaan met Google Penguin?

Zowel Google Panda als de Google Penguin vechten voor een eerlijke positie in de organische resultaten van Google. Wanneer jij kwaliteit levert aan je bezoekers en je bezoekers dit weten te waarderen, zal Google er alles aan doen om je daarvoor te belonen.

Hoe kan Google anders de beste zoekmachine ter wereld blijven als ze niet de beste content vinden?

Hoe jij de beste content schrijft voor je bezoekers en Google leer je in de cursus SEO schrijven.

Geen zin om in één klap alles te leren in de training? Houd je dan in ieder geval aan de volgende regels:

  • Richt je op je bezoekers
  • Haal geen trucjes uit
  • Wissel geen links puur ter verhoging van je positie
  • Gebruik geen software die jouw website aanmeldt bij duizenden websites
  • Vermijd cloaking of verborgen omleidingen
  • Schrijf voor je bezoekers

Ben je al vanaf het begin van dit artikel aan het zweten omdat jij je niet aan de regels hebt gehouden of heb je gezien dat je plots gezakt bent in Google? Dan kan het inderdaad zijn dat je ruzie hebt met meneer Penguin.

Een Google Penguin Penalty?

Ben je gezakt in Google en heb je het vermoeden dat dit door de Google Penguin update komt? Zorg dan dat je eerst jouw linkprofiel analyseert. Ben je linkjes tegengekomen die niet thuis horen in jouw linkprofiel probeer deze dan te laten verwijderen of maak gebruik van de disavow functie van Google.

EN…

Stop direct met het linkbuilden, uitbreiden van je domeinen of andere acties die puur gericht zijn op Google.

Ben je onterecht gezakt in Google en stel je de updates van Google aansprakelijk? Laat dan de webmaster community je helpen. Kom je er toch niet uit dan mag je natuurlijk ook altijd je vraag aan ons stellen.

Waardevol artikel?
Deel het met je netwerk

Laat een reactie achter