Influencer Marketing voor jouw onderneming? Van de betekenis van influencer tot het vertrouwen winnen bij je doelgroep

Patrick Kant   |   Geen reacties   |   Laatste aanpassing op: 04-05-2018   |   

Social Media heeft zich het afgelopen decennia ontwikkeld tot een primair communicatiekanaal voor merken en bedrijven. Zo sterk zelfs dat de grens tussen reclame en belangenbehartiging langzaam maar zeker begint te vervagen.

Moderne consumenten worden dagelijks overspoeld met visuele reclame content en marketing kretologie op Social Media. Hoe kan jij als onwetende consument dan nog bepalen welke uiting je kunt vertrouwen?

Vroeger wenden we ons steeds tot die leuke collega of tech-savvy oom die altijd op de hoogte was van de nieuwste gadgets. Vandaag de dag? Not so much. Tegenwoordig wenden we ons voor informatie en inspiratie tot de experts op Social Media: Our Influencers.

Aangezien Influencer Marketing bij de meeste organisaties nog in de kinderschoenen staat, is het voor veel marketing teams een hele uitdaging om deze tak van sport in goede banen te leiden. Hoe bewaak je de fragiele balans tussen jouw merkfilosofie, het karakter van de influencer en de merkbeleving van de consument?

Wat is de betekenis van een influencer eigenlijk?

In ons werkveld spreken we dagelijks over social influencers en Influencer Marketing. Daardoor vergeet je wel eens dat nog niet iedereen scherp heeft wat we hier precies onder verstaan.

Er zijn verschillende, en uiteenlopende, definities van een social influencer maar laten we simpel beginnen:

“Een influencer is een persoon die in staat is om een specifieke doelgroep te bereiken én te activeren”

Als we het hebben over een ‘social influencer’ betreft dit dus een influencer die via minimaal één Social Media kanaal zijn of haar doelgroep weet aan te spreken. Bij Juulr hebben we een onderzoekje gedaan naar de interpretatie van influencers bij consumenten in de leeftijdscategorie 16-70.

Het zal je wellicht niet verbazen, maar de Baby-boomers van 55-70 konden zich veelal nog geen voorstelling maken van een ‘social influencer’.

Opvallende conclusie was overigens dat millennials net zo bekend, en betrokken, met influencers zijn als Gen-X & Gen-Z. Ruim 35% van de millennials durfde zelfs een concreet aantal volgers te noemen bij het definiëren van een ‘social influencer’: gem. 10.000 volgers.

Opvallend detail overigens dat de respondenten in Duitsland de limiet gemiddeld op 50.000 volgers leggen. Dit raakt direct de perceptie die wij ter discussie willen stellen. Een ‘social influencer’ wordt niet gedefinieerd door zijn of haar volgers (lees: bereik) maar door de betrokkenheid (lees: engagement) van zijn of haar community bij de content die zij creëren.

Op de vraag welke kenmerken respondenten in overweging nemen bij het identificeren van een social influencer, begrijpelijkerwijs, was het “aantal volgers” het meest prominent (61%), maar respondenten gaven ook aan dat “de boodschap” (42%) en “content kwaliteit” (39%) een belangrijke rol spelen bij de bepaling of zij iemand als ‘social influencer’ typeren.

Nog een opvallend detail is dat men in West-Europa vooral aan een commerciële inslag denkt bij de term ‘social influencer’ waar dit bij de respondenten in de Verenigde Staten eerder met de ‘boy ór girl next door’ wordt geassocieerd.

Kort samengevat, als we de mening van het grote publiek vragen, dan ziet dit er als volgt uit. Een ‘social influencer’:

  • heeft een bereik van minimaal 10.000 volgers op Social Media
  • is een expert in een bepaalde niche of tak van sport
  • deelt informatie over merken & producten waar zij van houden

Merken en bedrijven dienen daarom op zoek te gaan naar influencers die de juiste doelgroep aanspreken, in plaats van ‘het perfecte plaatje’. Influencer Marketing is ten slotte all about impact!

Vertrouwen winnen bij je doelgroep met influencer marketing

Nederlanders hebben tegenwoordig meer vertrouwen in Calvé dan in de Rabobank of ING. Nu kunnen we hier een interessante discussie over voeren maar die zullen we je besparen. Het gaat tenslotte allemaal om perceptie. Hoe kun je influencers inzetten om die beeldbepaling te stimuleren zonder dat je jouw handen in ‘onschuld’ wast #greenwashing?

Greenwashing is een trend die we geregeld terug zien bij grote multinationals, wij noemen geen namen, die een leger aan influencers en bloggers inzetten om een mogelijk slecht imago door wanpraktijken om te draaien naar een positieve merkbeleving bij consumenten.

Als Arjen Lubach je beste vriend is, zul jij je hier ongetwijfeld niet door laten misleiden maar 95% van bevolking trapt hier met open ogen in. De sleutel: responsibility.

Verantwoordelijkheid van de influencer maar ook zeker de verantwoordelijkheid van het publiek. De influencer of blogger maakt een afweging of een gig bij zijn of haar karakter én doelgroep past.

Het publiek heeft daarentegen de verantwoordelijkheid om informatie te toetsen. Politiek geneuzel op Social Media moet sinds de ‘hectiek’ rond fake news & Cambridge Analytica bij velen zijn of haar wenkbrauwen doen fronzen.

Dus, hoe moet het dan wel? Social influencers hebben ten slotte de power om het verschil te maken. Zij kunnen deze social impact voor het goede, evenals voor het slechte, aanwenden.

Het begint een beetje op Jedi mind tricks te lijken: “Join the dark side, Luke…” Waar de grote, boze corporates je naar de ‘dark side’ proberen te lokken en Elon Musk, als een soort undercover hippy, je naar de idyllische planeet Endor beweegt. Net als in Star Wars, is dit geen gesneden koek. Balance is everything.

Ga je voor influencer marketing? Keep it real!

In dit digitale tijdperk draait het dus om balans. Dit klinkt spiritueel en dat is het ook. Je stelt jezelf eigenlijk de vraag: “Past dit bij mij, bij mijn normen en mijn waarden?” Onbewust doe je dat ten slotte ook als je ‘in katzwijm’ valt voor een merk of product. Je legt onbewuste verbanden naar wie je bent en wie je wilt zijn.

Als influencer kun je die intuïtieve associaties lekker laten varen. De persoonlijkheid van een influencers is ten slotte zijn of haar krachtigste (online) wapen. Deze uniciteit onderscheidt hem of haar van andere influencers. Het is als influencer belangrijk om een bewuste afweging te maken: past een merk, product of campagne bij mij én, nog belangrijker wellicht, mijn doelgroep.

Vanuit een merk of marketeer bekeken, is dit overigens ook een tip van het huis. Geef influencers en bloggers de vrijheid om op authentieke wijze naar jouw merk of product te kijken. Dit levert vaak de mooiste creaties op.

Denk maar eens aan de Nutella case waarbij Nutella naar een kleine 10.000 influencers in West-Europa een pot Nutella heeft gestuurd met het verzoek hier ‘iets moois van te maken’. Nutella heeft dankzij deze stunt voor de komende 10 jaar aan Magazine waardige content op de plank liggen.

So.. Keep it real!

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Deel met jouw netwerk

Laat een reactie achter