Het grootste verschil tussen B2B en B2C
Het grootste verschil tussen B2C en B2B zit hem in de doelgroep. Waar B2C zich op de consument (de particulier) richt, richt B2B zich op andere bedrijven.
Andere verschillen zie je vooral terug in de manier van marketing en het voeren van beleid.
Hoewel de verschillen steeds kleiner worden zijn er nog steeds enkele grote verschillen tussen B2C en B2B te benoemen. Hier gaan we later op in.
Eerst nog even de volgende vraag.
Kan een bedrijf B2B en B2C zijn?
Ja. Er zijn verschillende bedrijven die op beide doelgroepen gericht zijn.
Een voorbeeld van een bedrijf dat zowel B2B als B2C is, is Google. Ze verkopen hun producten (Android telefoons) direct aan consumenten (B2C), maar bieden ook diensten zoals Google Ads aan bedrijven (B2B).
Alle verschillen tussen B2C en B2B
De verschillen tussen B2C en B2B worden steeds kleiner. Dit heeft vooral te maken met de digitale ontwikkelingen en de veranderingen in het aankoopgedrag van de consument.
Hoewel we zoveel mogelijk verschillen tussen B2C en B2B proberen te benoemen, hoeft dit dus niet per definitie een verschil te zijn.
1 | Doelgroep
B2C richt zich op consumenten (individuen), terwijl B2B zich op andere bedrijven richt.
2 | Marketing
Binnen de B2B marketing en B2B sales draait het vooral om de relatie en duur het beslismoment langer. Er zijn meer contactmomenten nodig voordat er een koopbeslissing wordt gemaakt.
Binnen de B2C marketing gaat het sneller om impulsaankopen en merkloyaliteit. Een consument kijkt meer naar de prijs, specificaties en het merk.
3 | Beleid
Als je alleen zaken doet met andere bedrijven (B2B) dan zijn er andere wetgevingen dan voor bedrijven die zich direct richten op consumenten. Consumenten zijn vaak beter beschermd.
Zo is het retourbeleid van producten binnen de B2C meer vastgesteld en dien je in de B2C altijd je prijzen inclusief BTW te tonen.
4 | Communicatie
Binnen de B2B dien je met meerdere mensen te communiceren. Je richt de marketing niet alleen op de eindgebruiker, maar op alle belangrijke lagen in de organisatie. Zo kan de manager jouw eerste aanspreekpunt zijn en de directeur de knoop doorhakken.
Binnen de B2C communiceer je direct met de eindgebruiker, de consument.
5 | Relatie
In het algemeen hebben B2B bedrijven een langere relatie met hun klanten. Er is ook meer behoefte aan persoonlijk contact.
Met B2C klanten is het contact vaak korter en minder persoonlijk. De beslissing om een product te kopen wordt sneller genomen. Diensten wordt in het algemeen slechts eenmalig afgenomen.
6 | Betalingswijzen
In het algemeen zijn de betalingsvoorwaarden in B2B langer dan in B2C. Dit geeft bedrijven meer tijd om inkomsten uit hun producten of diensten te genereren voordat ze moeten betalen.
In B2C daarentegen dienen consumenten vaak onmiddellijk te betalen. Sinds enige tijd is hier wel een verschil in ontstaan. Ook voor consumenten is het nu in de wet verplicht gesteld om hen de mogelijkheid te bieden achteraf te betalen.
7 | Klantreis
De klantreis (Customer Journey), de stappen die een klant doorloopt voordat (en nadat) hij klant wordt, liggen binnen de B2C en B2B anders.
Een B2B customer journey zit vaak complexer in elkaar. Een klant doorloopt meerdere stappen voordat hij overgaat tot kopen en er zijn vaak meerdere beslissers betrokken.