Speel niet langer verstoppertje met de klanten die je zoeken

Iedere woensdag om 12:00 een nieuwe online marketing hack gratis in je inbox.

Een buyer persona bepalen | Handig stappenplan

Creëer je ultieme buyer persona en spreek direct tot het hart van je ideale klant.

Wat is een buyer persona?

Een buyer persona is een weergave van de ideale klant. Een buyer persona wordt door een bedrijf samengesteld om een gedetailleerd beeld te geven over het soort klanten dat ze willen aantrekken.

Wat staat er in een buyer persona?

Een succesvolle buyer persona moet informatie bevatten over de demografie van de klant, doelen en motivaties, pijnpunten, het koopproces, de waarden en overtuigingen.

Zie een buyer persona als een soort van karakteromschrijving. Het is een gedetailleerde omschrijving van jullie meest ideale klant.

Daarbij kan je informatie verwerken over de woonplaats, leeftijd, hobby’s en wat jij dan ook niet belangrijk vindt om te verwerken.

Het is de bedoeling dat je vanuit je buyer persona laat zien dat jij je doelgroep kent. Ook als je met meerdere doelgroepen werkt.

Waarom maak je een buyer persona?

Het maken van een buyer persona doe je om je marketingacties en strategie op de juiste manier af te stemmen. Je doet het om de juiste content te bieden voor de persona’s die het beste bij jouw bedrijf passen.

Je richt je met je marketing niet meer op de massa, maar op enkele samengestelde buyer persona’s. Dit zorgt voor beter afgestemde acties en het aanspreken van de juiste doelgroep.

Hoe maak je een buyer persona?

Het maken van een effectieve buyer persona begint met het verzamelen van alle gegevens die al beschikbaar zijn. Vervolgens werk je stap voor stap toe naar enkele klantprofielen.

Dus hop, pak nog ffe een kop koffie of thee dan kunnen we beginnen.

1 | Verzamel de bekende gegevens

Begin met het verzamelen van alle gegevens die je hebt van je bestaande klanten. Dit omvat contactgegevens, aankoopgeschiedenis en voorkeuren.

Pluk je CRM leeg, exporteer je boekhoudpakket, bekijk social media profielen, neem een kijkje bij de CBS of andere online bronnen en probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen.

Heb je alle informatie verzameld, dan gaan we in stap 2 voor het eerst toewerken naar verschillende buyer persona’s.

2 | Zoek naar gemeenschappelijke kenmerken

Zorg dat je de informatie die je van bestaande klanten hebt vergaard verwerkt in een excel of ander overzicht.

Zet kruisjes bij gedeelde eigenschappen zoals demografische gegevens, behoeftes, uitdagingen en doelen, koopgedrag en ga zo maar door.

Zoek naar patronen in de gegevens en begin ze te segmenteren op basis van gemeenschappelijke kenmerken.

Met deze stap zul je al enkele kenmerken opvallen van je buyer persona’s. In de volgende stap gaan we daar mee door.

3 | Maak persona’s op basis van de gevonden segmenten

Ontwikkel op basis van de in stap 2 geïdentificeerde segmenten profielen die elk segment of persona vertegenwoordigen. Neem details op zoals leeftijd, functie, interesses , doelen en behoeften.

Denk vooral na over de informatie die jij belangrijk vindt. Buyer persona’s maak je voor jezelf. Het moet de informatie bevatten die jij nodig hebt om je marketing op de juiste personen te kunnen afstemmen.

Vind jij demografische gegevens minder belangrijk, ga daar dan niet te diep op in. Zo richten wij ons sneller op relevante problemen, de manier van communicatie en de product of dienst die veel gekocht wordt.

Het gaat erom dat jij een buyer persona opstelt die jou helpt. Niet om aan andere te laten zien hoe goed jij bent in het samenstellen van buyer persona’s.

4 | Geef je persona’s een naam

In je buyer persona’s verwerk je de menselijke emoties. Het helpt je daarom om je buyer persona een naam te geven. Geef vooral een beschrijvende naam. Een naam die je gemakkelijk kunt onthouden en die direct vertelt over wat voor soort klant het gaat.

Bijvoorbeeld ‘De jonge ondernemer’ of ‘De drukke directeur’

5 | Test je persona’s

Als je verschillende buyer persona’s hebt opgesteld doe je er verstandig aan deze te testen. Als het goed is heb je in de eerste stap de gegevens van je bestaande klanten gebruikt.

Controleer nu of je samengestelde buyer persona’s overeenkomen met de klanten die je nu al bedient.

Maak eventueel aanpassingen als je merkt dat je persona nog niet volledig is.

Marketing op je buyer persona

Door buyer persona’s te creëren zul je beter begrijpen hoe je doelgroep denkt, zich gedraagt en op welke manier jij je marketing het beste kunt aanvliegen.

Je doet er verstandig aan meerdere buyer persona’s te maken.

Hoeveel persona’s moet je maken?

Hoeveel persona’s je moet maken hangt natuurlijk af van je bedrijf en de groote van je doelgroep. Ik raad je aan om met minimaal 3 tot 4 persona’s te werken.

Waarom?

Als het goed is heb je vanuit de eerdere stappen meerdere buyer persona’s gecreërd. Ieder buyer persona is een potentiële klant. Iemand die jij op de juiste manier, met het juiste kanaal en op het juiste moment wilt aanspreken.

Door met meerdere persona’s te werken kun je gemakkelijker de juiste content aanbieden en je marketingstrategie afstemmen.

Inspelen op pijnpunten

Iedere buyer persona ervaart andere behoeftes, problemen en emoties. Aan jou de schone taak in het brein van de potentiële klant te kruipen en op zoek te gaan naar hun pijnpunten.

Dit doe je door allereerst de buyer journey in kaart te brengen. Door het aankoopproces inzichtelijk te maken weet je hoe potentiële klanten hun keuzes maken.

Op basis daarvan pak je een persona en ga je op zoek naar hun diepste behoeftes. Dit doe je gemakkelijk door de stappen te volgen uit de video.

Frame je boodschap op je buyer persona

Framing is het op zodanige manier verpakken van een boodschap, dat deze een andere lading meekrijgt.

Framing is een overtuigingstechniek die het onbewuste van de ontvanger aanspreekt. Je gebruikt als het ware een bepaald denkkader. Binnen dit kader zitten emoties, vooroordelen en overtuigingen verscholen.

Framing wordt veelal gebruikt in de politiek en uiteraard in de reclamewereld. Een overtuigend frame kun je zien als een bril.

Je laat iemand met een andere blik naar de werkelijkheid kijken om deze persoon te overtuigen van jouw visie, standpunt of product.

Omdat iedere buyer persona op een andere manier zijn beslissingen zal maken is het belangrijk dat je jouw boodschap hierop aansluit.

Door je boodschap goed in te kaderen kun je een krachtige en persoonlijke band met je buyer persona creëren.

Analyseer en herevalueer je persona

Na verloop van tijd veranderen mensen. Net als hun behoeften en gewoonten. Hetzelfde geldt voor je buyer persona’s. Je klantgegevens kunnen veranderen of verouderd raken.

Daarom is het belangrijk om je persona’s regelmatig te analyseren en aan te passen. Zorg ervoor dat ze actueel en relevant zijn.

Ga ervoor

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met het opstellen van een buyer persona. Onthoud dat je dit voor jezelf doet en dat een buyer persona maken zelf, je niets zal opleveren. Een buyer persona geeft je niets meer dan wat inzicht.

Het is de actie die jij vervolgens doet wat het resultaat bepaalt.

Zet jij je vol in, maar blijft het resultaat uit?

Voelt het alsof je alle trucs al hebt geprobeerd? Blogs doorspitten, eindeloos video’s bekijken, podcasts op repeat – en toch, geen steek verder.

Herkenbaar?

Misschien mis je wel die ene gouden tip die alles op zijn kop zet.

Ik snap het helemaal.

Zelf heb ik me 15 jaar geleden een weg gebaand door de jungle van ondernemen. Jarenlang worstelen, experimenteren, falen en weer opstaan. Tot ik de sleutel vond. Die sleutel? Die draaide mijn tweede onderneming van een bescheiden start-up naar een bloeiend coachbedrijf verspreid over heel Nederland.

Nu, met meerdere succesvolle bedrijven op mijn naam sta ik hier. Als jouw gids in de online marketing en business wereld, klaar om jou door dat doolhof te leiden.

Hoe?

👉 Online Marketing & Business Coaching
Terwijl we strategisch aan je bedrijf werken laten we het internet al het harde werk doen.

👉 Online Marketing Advies
Ik help je jouw visie te vertalen naar een concreet, winnend online marketingplan.

👉 De Sw!tch
Speciaal voor ondernemers die klaar zijn voor de grote sprong. Dit programma is jouw ticket uit de sleur, door dat plafond heen, rechtstreeks naar het succes dat je verdient.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.