Wat is marketing? Een complete uitleg

Wat is marketing?

Marketing is het proces van creëren, communiceren, leveren en uitwisselen van aanbiedingen die waarde hebben voor potentiële klanten. Het gaat erom de behoeften van de klanten te begrijpen en de boodschap op zo’n manier te brengen dat deze in die behoeften voorziet.

Wat houdt marketing dan in?

Marketing omvat het begrijpen van de doelgroep en haar behoeften, alsmede het onderzoeken, creëren en leveren van een product of dienst om aan die behoeften te voldoen. Het omvat ook prijsstelling, promotie, reclame en public relations strategieën om potentiële klanten te bereiken.

De vormen van marketing

Binnen de marketing bestaan er verschillende vormen. Welke vorm er voor de marketing wordt ingezet, is aan het bedrijf.

In de meeste gevallen werkt een bedrijf met een combinatie van meerdere vormen in de vorm van een complete marketingmix.

Inbound marketing

Inbound marketing is marketing van binnenuit. Het doel van deze vorm van marketing is het aantrekken van klanten. Klanten worden niet direct benaderd, maar als het ware gelokt. Dit gebeurt vooral in de vorm van het bieden van waarde. Dit kan gaan om het schrijven van blogs, het delen van video’s of het geven van gratis trainingen of webinars.

Outbound marketing

Outbound marketing is marketing van buitenaf. Het doel van deze vorm van marketing is om klanten rechtstreeks te bereiken. Voorbeelden zijn televisiereclame, radioreclame, flyers of online advertenties.

Direct marketing

Je spreekt over direct marketing wanneer bedrijven rechtstreeks klanten benaderen. Dit gebeurt vooral via acquisitie en advertenties.

Social media marketing

Social media marketing is marketing via social media. Bij deze vorm van marketing gaat het vooral om de interactie. Het doel is vaak het trekken van aandacht en het uitlokken van een reactie.

Content Marketing

Content marketing omvat alle soorten marketing waarbij het als doel wordt gesteld om via content (inhoud of informatie) de doelgroep te informeren, enthousiasmeren of prikkelen tot het overgaan tot actie.

Email marketing

Email marketing is een vorm van online marketing waarbij je email gebruikt om je boodschap onder de aandacht te brengen. Dit kan gaan om een persoonlijke boodschap, het promoten van je producten en diensten of het ondersteunen van de aftersales.

Email marketing is voor talloze doeleinden te gebruiken en op dit moment een van de meest effectieve marketingvormen.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij een affiliate een product of dienst promoot in ruil voor een commissie.

Een affiliate (de persoon die reclame maakt) verdient enkel zijn commissie wanneer zijn verwijzing heeft geleid tot een verkoop (of gewenste actie).

Online marketing

Online marketing omvat alle activiteiten om je online positie te versterken. Dit kan op talloze manieren, bijvoorbeeld via SEO, Social Media of het online adverteren.

Online marketing is zogezegd de verzamelnaam voor alle activiteit die je op het internet kunt doen om je positie in de markt te versterken.

SEO marketing

SEO marketing staat voor het proces om via Search Engine Optimazation (SEO) je website hoger in de organische zoekresultaten van de zoekmachine te brengen.

Over het algemeen wordt SEO marketing vooral ingezet om bovenaan in Google te komen, maar men kan ook gericht zijn op andere zoekmachines zoals Bing of Yahoo!.

Ga ervoor

Je hebt nu verschillende vormen van marketing ontdekt. Heb je nog moeite met de marketing? Je kunt altijd je online marketing uitbesteden.

Open de marketingkluis​
Ga viraal op social media, adverteer met centen i.p.v. euro's en ontvang de beste online marketing technieken.
Inhoud van artikel
Over de auteur

Sebastiaan begint zijn ondernemers carrière (2009) tijdens zijn studie psychologie. Als eigenaar van een studiekeuzeadviesbureau leert hij dat zijn kennis van de psychologie en het brein van jouw klanten enorm handig is binnen de online marketing. 

Dankzij slimme online marketing technieken laat hij het bedrijf razendsnel groeien tot uiteindelijk meerdere locaties door heel Nederland. 

De exacte strategie dat hij heeft gebruikt om zo hard te kunnen groeien, legt hij je stap voor stap uit in het 4-staps klantenplan

Internet-Marketing-Gemak-Over-Ons-Sebastiaan