Neuromarketing

Wat is neuromarketing? – De betekenis

Eigenlijk is neuromarketing een onderzoeksvorm waarbij je via een EEG of fMRI analyseert hoe geslaagd een bepaalde marketingcampagne is geweest. Je onderzoekt hoe het brein reageert. En dan met name het reptielenbrein.

Tegenwoordig zien we neuromarketing meer als verzamelnaam voor alle technieken uit de marketing psychologie.

Hoe werkt neuromarketing?

Neuromarketing werkt op basis van breinonderzoek. Een persoon krijgt eerst verschillende plakkertjes op zijn hoofd geplakt. Vervolgens word zijn hersenactiviteit gemeten wanneer het bijvoorbeeld een reclamespotje bekijkt.

Dit gebeurt door de zogenaamde gebeurtenis-gerelateerde potentialen (ERP’s) te meten. De ERP’s zijn elektrische impulsen in de hersenen die optreden als reactie op bepaalde stimuli.

Deze ERP’s kunnen dan geanalyseerd worden om vervolgens een conclusie te trekken over de doeltreffendheid van het spotje.

Andere technieken die vaak bij neuromarketing gebruikt worden zijn functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI) en eye tracking.

fMRI

Met fMRI kun je zien welke delen van de hersenen geactiveerd worden als iemand een bepaalde stimulus ziet. Zo kun je nagaan welke emoties door je product, dienst of campagne worden opgeroepen.

Eye Tracking

Eye tracking is een techniek waarmee je kunt volgen waar iemands ogen op gericht zijn terwijl hij naar een stimulus kijkt. Zo kom je te weten welke elementen in een advertentie of website de meeste aandacht trekken.

Bij neuromarketing gaat het niet alleen om het gebruik van nieuwe en fancy onderzoekstechnieken, maar ook om het toepassen van psychologische kennis op marketingproblemen.

Kijken we naar hoe wij neuromarketing toepassen, dan blijven wij weg van de dure onderzoeksmethodes en gebruiken we vooral de technieken die al eens getoetst zijn.

Natuurlijk krijg je met de onderzoeksmethodes meer informatie, maar dit neemt niet weg dat jij neuromarketing niet kunt toepassen, zonder de dure onderzoeksmethodes.

Er is alleen wel een probleem.

Hoe goed sommige neuromarketing technieken ook werken, je dient alles eerst te testen. Dit testen kun je online gemakkelijk doen via een A/B test.

Je toont dan dezelfde pagina in twee varianten.

Variant A is het origineel. Variant B toont de pagina met een kleine aanpassing. Na verloop van tijd kun je dan zien welke variant het beste werkt.

Open de marketingkluis

Of je nu meer wilt leren over neuromarketing, het verhogen van je online omzet of het slimmer inzetten van je website, alles staat voor je klaar.

Checlisten, werkschema’s, voorbeelden, templates, video’s en zelfs complete cursussen.

Aan alles is gedacht.

Voor een kleine vergoeding krijg jij direct toegang.

De keuze is natuurlijk aan jou, maar ik zou zeggen, neem in ieder geval een kijkje.

Open de marketingkluis​
Ga viraal op social media, adverteer met centen i.p.v. euro's en ontvang de beste online marketing technieken.
Inhoud van artikel
Over de auteur

Sebastiaan begint zijn ondernemers carrière (2009) tijdens zijn studie psychologie. Als eigenaar van een studiekeuzeadviesbureau leert hij dat zijn kennis van de psychologie en het brein van jouw klanten enorm handig is binnen de online marketing. 

Dankzij slimme online marketing technieken laat hij het bedrijf razendsnel groeien tot uiteindelijk meerdere locaties door heel Nederland. 

De exacte strategie dat hij heeft gebruikt om zo hard te kunnen groeien, legt hij je stap voor stap uit in het 4-staps klantenplan

Internet-Marketing-Gemak-Over-Ons-Sebastiaan