4 tips om je nieuwe WordPress website vlekkeloos live te zetten

Thijs Verhoeven   |   Geen reacties   |   Laatste aanpassing op: 21-09-2018   |   

Het bouwen van een professionele WordPress website kan een langdurig en arbeidsintensief proces zijn, en je bent waarschijnlijk erg opgelucht als je website eenmaal klaar is. Maar je moet niet vergeten dat er nog een laatste fase is, die de nodige aandacht vergt. En hoewel deze fase in sommige gevallen de nodige hoofdpijn kan veroorzaken, is het wel van essentieel belang dat je hem niet overslaat. Om je te helpen deze laatste fase met succes te voltooien, hebben we een handige checklist voor je opgesteld.

Nieuwe website

#1. Vergeet niet een back-up van je nieuwe website te maken en voorkom dat je helemaal opnieuw moet beginnen

Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen is een back-up maken van je website. Mogelijk heb je geen back-up nodig, maar het is belangrijk om een recente kopie van je website achter de hand te hebben, voor het geval er iets misgaat dat niet zo makkelijk teruggedraaid kan worden.

Het is ook verstandig om een geautomatiseerd back-up systeem te hebben, zodat je in de toekomst niet steeds handmatig back-ups hoeft te maken. Er zijn verschillende back-up systemen die je kunt gebruiken. Snapshot Pro is bijvoorbeeld een hele goede. Heb je behoefte aan een complete beheertool voor je WordPress website, dan is een abonnement op iThemes Sync zeker het overwegen waard. Hiermee kun je namelijk niet alleen back-ups maken, maar ook thema’s en plug-ins installeren, updaten, deactiveren en verwijderen, gebruikers bewerken, statistieken bekijken en nog veel meer.

#2. Zorg voor een SSL certificaat en blijf de updates bijwerken

Automattic, het bedrijf achter WordPress, biedt sinds dit jaar gratis HTTPS ondersteuning voor custom WordPress domeinen. Daarbij hebben ze aangegeven in 2017 nog meer in SSL te willen investeren. Zorgen dat je WordPress website van een SSL certificaat is voorzien, is dus zeker geen overbodige luxe. Maar het is ook belangrijk dat je dit SSL certificaat even test voordat je je website live zet. Met behulp van een gratis SSL checker zoals SSLShopper kun je controleren of je certificaat naar behoren werkt. Met alleen een SSL certificaat ben je er echter nog niet.

Een goede host zal zorgen voor een zekere mate van beveiliging, maar je zult, naast het testen van je SSL certificaat, zelf ook aan de slag moeten om je website optimaal te beschermen. Ten eerste moet je altijd zorgen dat je WordPress zelf, evenals alle WordPress thema’s en plug-ins, altijd up-to-date houdt. Bij 29% van alle gehackte WordPress websites ligt de oorzaak bij een verouderd thema, bij 22% komt het door een kwetsbare plug-in.

Mocht je het lastig vinden om alles up-to-date te houden, dan is het WordPress website update pakket een aanrader; hiermee ben je er altijd van verzekerd van de nieuwste updates op je website geïnstalleerd worden. Mochten functies na een update ineens niet meer werken, dat wordt dit kosteloos voor je hersteld. Ook het installeren en activeren van een goede beveiligingsplug-in is aan te raden. Defender en Wordfence Security zijn hier goede voorbeelden van.

Leestip! Ontdek hoe jij voorkomt dat je website gehackt wordt!

#3. Je website responsive maken voor de mobiel-vriendelijkheid en controleer je cross-browser compatibiliteit

Website responsive maken

Je hebt je WordPress website waarschijnlijk gebouwd in je favoriete browser. En daarin ziet hij er ongetwijfeld fantastisch uit. Maar je moet ervoor zorgen dat je website ook in andere browsers goed functioneert. Gelukkig zijn er verschillende online tools waarmee je de cross-browser compatibiliteit van je website kunt testen, zoals Browsera.

Vergeet vooral niet om ook de mobiele browsers te testen; ruim 60% van de gebruikers internet voornamelijk vanaf mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Google krijgt rond de 100 miljard zoekopdrachten per maand, en meer dan de helft van al die zoekopdrachten is afkomstig van mobiele apparaten. En dat aantal zal alleen maar toenemen.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de mobiel-vriendelijkheid van je website ook zwaar meeweegt in de algoritmes van Google. Als je website niet responsive is, wordt hij door Google ‘bestraft,’ met als gevolg dat je website steeds slechter gaat scoren en je dus steeds minder goed vindbaar wordt. Doe de mobielvriendelijke test van Google om te zien hoe je website ervoor staat.

Tip! Laat je jouw website bouwen door een websitebouwer, dan mag je wel verwachten dat de websitebouwer het een en ander doet voor jouw positie binnen Google. Bekijk hoeveel SEO je van jouw websitebouwer mag verwachten.

#4. Test de snelheid van je nieuwe website en voorkom dat bezoekers je website vroegtijdig verlaten

Snelheid nieuwe website

De laadtijd van je website is een zeer belangrijke factor, niet alleen omdat een langzame website een negatieve invloed heeft op je bounce ratio (het percentage bezoekers dat vroegtijdig weg klikt), maar ook omdat een snelle website bijdraagt aan een betere gebruikerservaring. Wist je dat 40% van de mensen een website die er langer dan 3 seconden over doet om te laden, meteen weg klikt? Slechts een halve seconde vertraging leidt al tot een daling in je webverkeer van 20%!

Daarbij is de laadtijd van je website, net als de mobielvriendelijkheid, een belangrijke ranking factor. Test daarom altijd de snelheid van je website met behulp van Google PageSpeed. Met WordPress plug-ins zoals Hummingbird kun je direct vanuit WordPress eventuele problemen identificeren en oplossen.

Heb je alle punten van de bovenstaande checklist afgewerkt en de puntjes op de i gezet? Dan ben je klaar om je nieuwe WordPress website live te zetten!

Heb je nog geen website en wil je weten hoe je van jouw website dé succesfactor maakt? Check het hier! 

Tip! Met Webnemer ben je ervan verzekerd dat je jouw website vlekkeloos live zet!

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Deel met jouw netwerk

Over de auteur

Thijs Verhoeven

WP Handleiding bestaat uit een groep enthousiaste WordPress experts uit diverse landen die samen een doel nastreven, namelijk het ondersteunen van mensen bij het bouwen van een website. Wij geloven dat iedereen zijn of haar eigen website zelf kan bouwen en zorgen er dagelijks voor dat deze virtuele droom werkelijkheid wordt voor velen. Om deze gedachte te ondersteunen, hebben wij diverse WordPress handleidingen geschreven en bieden wij WordPress support diensten aan via de website. WP Handleiding is tevens het grootste WordPress kenniscentrum van Nederland. Mocht je vragen over WordPress hebben of ergens niet uitkomen tijdens het bouwen van je eigen website, dan is één ding zeker, je kunt bij ons terecht.

Laat een reactie achter