Speel niet langer verstoppertje met de klanten die je zoeken

Iedere woensdag om 12:00 een nieuwe online marketing hack gratis in je inbox.

Bedenk & Maak een Winstgevend Digitaal Product

Ontdek hoe je met minder tijd en geld een winstgevend digitaal product kunt maken en doe inspiratie op met 7 slimme productideeën.

Wil je geld verdienen met digitale producten?

In dit artikel bespreken we wat digitale producten zijn, de voordelen van het verkopen ervan, voorbeelden van digitale producten die je online kunt verkopen, en hoe je jouw eigen winstgevende digitale product kunt bedenken en verkopen.

Wat zijn digitale producten?

Digitale producten zijn goederen of inhoud die in een elektronische vorm worden verkocht en geleverd. Denk hierbij aan e-books, audioboeken, online cursussen, templates, digitale kunst, foto’s, software, video’s, masterclasses en webinars. Deze producten kunnen online worden verkocht en gedownload, waardoor fysieke levering overbodig is.

Wat zijn de voordelen van het verkopen van een digitaal product?

Het verkopen van digitale producten heeft verschillende voordelen. Zo heb je geen voorraadkosten, kun je producten wereldwijd verkopen, en zijn er geen verzendkosten.

7 voorbeelden van digitale producten die je online kunt verkopen

E-books en audioboeken

E-books en audioboeken zijn populaire producten om online te verkopen. Als je waardevolle kennis hebt, kun je die delen door een eenvoudig stappenplan, een praktische gids of een overzichtelijke checklist te maken.

Het creëren van je eerste e-book of audioboek is niet zo ingewikkeld. Begin simpel. Een duidelijk stappenplan of een handige checklist kan al genoeg zijn om mee te starten. Hier zijn enkele tips:

 1. Kies een onderwerp waarover je veel weet en waar vraag naar is.
 2. Schrijf in duidelijke taal en gebruik korte zinnen.
 3. Voeg voorbeelden toe om je uitleg te verduidelijken.
 4. Maak het visueel aantrekkelijk met afbeeldingen of schema’s.
 5. Bied een gratis hoofdstuk aan om interesse te wekken bij potentiële kopers.

Met deze stappen kun je jouw kennis succesvol delen en een online business opbouwen.

Templates

Templates zijn ongelooflijk populair en kunnen in allerlei situaties worden gebruikt. Als je goed bent met PowerPoint, overweeg dan om een pakket van templates te maken speciaal voor ondernemers. Deze templates kunnen alles bevatten, van bedrijfspresentaties tot financiële overzichten.

Heb je andere vaardigheden? Bedenk dan hoe jouw product of template het leven van anderen gemakkelijker kan maken door hen tijd of geld te besparen.

Misschien ben je een ster in grafisch ontwerp en kun je prachtige sjablonen voor sociale media maken, of ben je een expert in spreadsheetbeheer en kun je templates ontwikkelen die bedrijfsprocessen stroomlijnen.

Houd altijd in gedachten: hoe eenvoudiger en gebruiksvriendelijker jouw template is, hoe meer klanten het zullen waarderen.

Zorg ervoor dat je templates aanpasbaar zijn, zodat ze voor verschillende bedrijfstakken en situaties kunnen worden ingezet. En vergeet niet om duidelijke instructies te bieden over hoe de templates gebruikt kunnen worden.

Online cursussen

Online cursussen zijn digitale producten die al veel ondernemers rijk hebben gemaakt.

Toch is het belangrijk dat je een online training of programma creëert waar je hart ligt. Het is waar dat producten worden gemaakt om te verkopen, maar als cursusleider moet je echt geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Een cursus volgen bij iemand die zelf niet gepassioneerd is, voelt net zo vervelend als het ontvangen van blauwe enveloppen op maandagochtend.

Tips voor het ontwikkelen van een succesvolle online cursus:

 1. Kies een onderwerp waar je passie voor hebt én waar vraag naar is. Onderzoek wat mensen willen leren en hoe je jouw passie kunt omzetten in een leerzame ervaring.
 2. Ken je doelgroep. Begrijp wie je wilt bereiken met je cursus en wat hun behoeften zijn.
 3. Zorg voor kwalitatieve inhoud. Investeer tijd in het ontwikkelen van goed materiaal, inclusief video’s, tekst en interactieve elementen.
 4. Maak gebruik van verschillende leervormen. Niet iedereen leert op dezelfde manier, dus combineer visuele, auditieve en praktische lesmethoden.
 5. Test je cursus. Voordat je live gaat, laat je de cursus door een kleine groep mensen testen en verzamel feedback.
 6. Bied ondersteuning. Zorg dat cursisten vragen kunnen stellen en hulp kunnen krijgen als ze vastlopen.

Digitale kunst

Door de komst van AI-tools zoals Midjourney of DALL·E kan nu iedereen digitale kunst maken. Met deze tools kun je t-shirts ontwerpen, schilderijen maken of zelfs hele beeldbanken voor bedrijven creëren. Het is belangrijk om met de verschillende tools te spelen en te oefenen. Kijk vooral naar wat je leuk vindt en waar je passie ligt.

Hier zijn een paar tips om je te helpen:

 1. Start eenvoudig: Kies één tool en leer deze goed kennen.
 2. Experimenteer: Probeer verschillende stijlen en technieken uit.
 3. Laat je inspireren: Kijk naar kunst van anderen voor ideeën.
 4. Deel je werk: Vraag feedback van vrienden of op sociale media.
 5. Blijf leren: De technologie verandert snel, dus blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Foto’s of afbeeldingen

Ben je goed met een camera of ben je een creatief persoon die ideeën kan omzetten in beelden? Overweeg dan om van je hobby een aantrekkelijk online product te maken. Start een website speciaal voor fotografie, toon je vaardigheden in een online portfolio en voeg eventueel een webwinkel toe aan je site om je foto’s of diensten direct te verkopen.

Software

Software as a Service, of SaaS, laat goed zien hoe de verkoop van software zich heeft ontwikkeld. Klanten kopen niet meer eenmalig een licentie, maar betalen een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding om de software te gebruiken. Dit heeft voordelen voor zowel de klant als de verkoper.

Voor de klant is er geen grote uitgave meer nodig om de software te kopen. Ze betalen een klein bedrag per maand of jaar, wat vaak makkelijker is. Ook krijgen ze automatisch updates en correcties, waardoor ze altijd de laatste versie hebben.

Jij als verkoper gunt jezelf een vaste inkomstenbron omdat klanten blijven betalen voor de software.

Video’s, masterclasses en webinars

Wil je eenvoudig geld verdienen met jouw kennis, maar zie je op tegen het opzetten van een online leerplatform? Overweeg dan om je expertise te delen in een serie video’s, een online masterclass of een webinar.

Het maken en verkopen van je digitale product in 6 stappen

Onderzoek welk producten online goed verkocht worden

Voordat je jouw digitale product bedenkt, is het belangrijk om zeer gericht onderzoek te doen naar welke producten online goed verkopen. Kijk op websites als Clickbank en PayPro om te spieken bij je concurrenten. Onderzoek welke producten al langer bestaan en door veel affiliates worden gepromoot.

Bedenk je eigen digitale product

Op basis van het onderzoek kun je jouw eigen digitale productideeën genereren. Dit kan variëren van e-books tot online cursussen of zelfs digitale kunstwerken. Durf creatief te zijn. Gun jezelf wat tijd om te brainstormen.

Hoe meer ideeën je bedenkt, hoe beter.

Kies een platform waarop je jouw digitale producten wilt verkopen

Er zijn verschillende platforms beschikbaar, zoals Shopify of Etsy waarop je jouw digitale producten kunt verkopen. Vraag je mijn advies, kies dan voor Webnemer. Een platform waarmee je gemakkelijk je website maakt en beheert. Daarnaast biedt het je talloze functies om je digitale producten te verkopen en promoten.

Maak een klantprofiel

Zorg dat je begint met het maken van een klantprofiel of buyers persona. Dit helpt je om je te verplaatsen in de klant en je teksten en marketinginspanningen beter af te stemmen. 

Heb je een klantprofiel gemaakt, kijk dan vanuit dit klantprofiel nog eens goed naar je product. Sluit het aan? Is het voldoende gericht op deze personen?

Schrijf je verkooptekst

Pak het klantprofiel erbij en verdiep je in het brein van de klant. Tegen welke problemen lopen ze aan, waar ligt hun behoefte en waar doet het zeer?

Heb je duidelijk inzicht in je klant, schrijf dan het eerste concept van je verkooptekst. Schrijf dit in een ruk op. Ga niet schrappen of strepen. Dit helpt je een writers block te voorkomen en jezelf een moment te gunnen om alles wat in je hoofd zit op papier te zetten.

Heb je het eerste concept geschreven, laat de tekst rusten. Verbeter de tekst de volgende dag met een frisse blik.

Maak een verkooppagina

Is je verkooptekst klaar, maak dan een verkooppagina. Je hebt namelijk geen complete website nodig om een product te verkopen. Een pagina of funnel is al voldoende.

Gebruik een programma als Webnemer om gemakkelijk een verkooppagina te maken waarbij je direct iedere bezoeker de mogelijkheid geeft om je product af te rekenen.

Maak een website

Eigenlijk is het hebben van een verkooppagina of one page website voldoende om je product te verkopen. Is je ambitie groter en wil je in de toekomsten meerdere digitale producten maken en verkopen, maak dan naast een verkooppagina ook je eigen website.

Promoot je product – Gratis

Na het lanceren van jouw digitale product kun je starten met de promotie.

Via SEO

Doe een zoekwoorden onderzoek en bedenk je eigen SEO strategie.

Via email marketing

Werk met email marketing en schrijf regelmatig een nieuwsbrief om je (potentiële) klanten betrokken te houden.

Via social media

Maak een social media plan en zorg dat je actief bent op meerdere social media kanalen.

Promoot je product – Betaald

Heb je jouw digitale product al enkele keren verkocht, dan kun je uitrekenen hoeveel iedere bezoeker je waard is. Met dit inzicht kun je veilig beginnen met het online adverteren.

Hoe dat precies werkt, leg ik je uit in de video:

Via Google Ads

Weet je wat iedere bezoeker je waard is, dan kun je veilig beginnen met het adverteren op Google.

Via Facebook Ads

Heb je een goedkoop digitaal product gemaakt, dan kun je deze het makkelijkste promoten via het adverteren op Meta. Zorg dat je snel duidelijk maakt in de advertentie wat het product voor de klant betekent en wat er gaat veranderen als iemand jouw product gaat lezen, bekijken of gebruiken.

Veelgestelde vragen

Hoe begin ik met het verkopen van digitale producten?

Om te beginnen met het verkopen van digitale producten, moet je eerst een product creëren, een platform kiezen om je producten te verkopen (zoals een eigen website of een marktplaats) en een marketingstrategie opzetten.

Wat zijn enkele ideeën voor winstgevende digitale producten?

Enkele ideeën voor winstgevende digitale producten zijn e-books, online cursussen, templates voor grafisch ontwerp, softwaretools, print-on-demand artikelen, fotografie en muziek downloads.

Kan ik zelf digitale producten maken?

Ja, je kunt zelf digitale producten maken, zoals e-books schrijven, online cursussen ontwikkelen, grafische ontwerpen maken, softwareprogramma’s coderen of digitale kunst produceren. Er zijn talloze digitale producten om online te verkopen. Kies vooral voor een product waar je passie ligt. 

Wat zijn de voordelen van digitale producten ten opzichte van fysieke producten?

Digitale producten zijn gemakkelijk te distribueren, hebben geen voorraad- of verzendkosten, kunnen oneindig vaak worden gedupliceerd en hebben geen fysieke opslagruimte nodig, waardoor ze vaak meer winstgevend zijn.

Op welke manieren kan ik mijn digitale producten verkopen?

Je kunt je digitale producten verkopen via je eigen website, op marktplaatsen zoals Etsy, Shoppify of Amazon.

Hoe maak ik mijn digitale producten aantrekkelijk voor potentiële kopers?

Je kunt je digitale producten aantrekkelijk maken door hoogwaardige inhoud te leveren, aantrekkelijk design te gebruiken, positieve testimonials te tonen, een overzichtelijke verkooppagina te creëren en waarde toe te voegen door bonussen of aanvullende content.

Wat zijn enkele populaire digitale producten die ik kan verkopen?

Enkele populaire digitale producten die je kunt verkopen zijn e-books, online cursussen, print-on-demand artikelen, webinars, stockfoto’s, softwaretools en grafische templates.

Kan ik fysieke producten omzetten naar digitale producten?

Ja, je kunt fysieke producten omzetten naar digitale producten door bijvoorbeeld een e-book te schrijven over het gebruik van het fysieke product, een online cursus te ontwikkelen rondom het product of digitale downloads aan te bieden in combinatie met de aankoop van het fysieke product.

Welke marketingstrategieën kan ik gebruiken om mijn digitale producten te verkopen?

Om je digitale producten te verkopen, kun je strategieën zoals contentmarketing, e-mailmarketing, socialemediamarketing, influencer samenwerkingen, zoekmachineoptimalisatie en betaalde advertenties inzetten.

Zet jij je vol in, maar blijft het resultaat uit?

Voelt het alsof je alle trucs al hebt geprobeerd? Blogs doorspitten, eindeloos video’s bekijken, podcasts op repeat – en toch, geen steek verder.

Herkenbaar?

Misschien mis je wel die ene gouden tip die alles op zijn kop zet.

Ik snap het helemaal.

Zelf heb ik me 15 jaar geleden een weg gebaand door de jungle van ondernemen. Jarenlang worstelen, experimenteren, falen en weer opstaan. Tot ik de sleutel vond. Die sleutel? Die draaide mijn tweede onderneming van een bescheiden start-up naar een bloeiend coachbedrijf verspreid over heel Nederland.

Nu, met meerdere succesvolle bedrijven op mijn naam sta ik hier. Als jouw gids in de online marketing en business wereld, klaar om jou door dat doolhof te leiden.

Hoe?

👉 Online Marketing & Business Coaching
Terwijl we strategisch aan je bedrijf werken laten we het internet al het harde werk doen.

👉 Online Marketing Advies
Ik help je jouw visie te vertalen naar een concreet, winnend online marketingplan.

👉 De Sw!tch
Speciaal voor ondernemers die klaar zijn voor de grote sprong. Dit programma is jouw ticket uit de sleur, door dat plafond heen, rechtstreeks naar het succes dat je verdient.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.