Dag 1 – Bepaal je doelgroep of niche
Een van de eerste stappen is het bepalen van je doelgroep of niche. Je moet weten wie je wilt coachen en welke problemen je wilt oplossen. Door je te richten op een specifieke doelgroep, kun je je als coach beter profileren en jezelf positioneren als een expert in je vakgebied.
Iedereen kan een bedrijf starten. Maar een succesvolle coach weet op welke doelgroep hij zich richt en op welke manier hij of zij deze doelgroep het best weet te bereiken.
Dag 2 – Schrijf je in als zzp coach bij de kvk
Als zelfstandig coach moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is een verplichte stap om je eigen coachingspraktijk te starten. Kijk op deze dag hoe je straks om wilt gaan met de boekhouding. Kies je voor een online boekhoudpakket of doe je het eerst in Excel? Maak het je in het begin nog niet te moeilijk.
Dag 3 – Kies een coachvorm voor je coachingspraktijk
Er zijn verschillende coachvormen, zoals life coaching, business coaching en online coaching. Kies de coachvorm die het beste bij jou en je doelgroep past. Het is belangrijk om je te specialiseren in een bepaalde vorm van coaching, zodat je een unieke toegevoegde waarde kunt bieden aan je coachees.
Ik raad je sowieso aan om naast face-to-face coachgesprekken ook een vorm van online coaching aan te bieden. Je doelgroep zal hiermee toenemen en daarnaast kun je via online coaching je bedrijf in een later stadium gemakkelijker opschalen.
Dag 4 – Bepaal je coaching tarieven
Het bepalen van je coachtarieven is een belangrijk onderdeel van het opzetten van je eigen coachingspraktijk. Je wilt een tarief vaststellen dat zowel aantrekkelijk is voor potentiële klanten als voldoende inkomen genereert voor jou. Doe marktonderzoek om te zien wat de gangbare tarieven zijn in de branche. Denk daarbij ook aan je eigen waarde.
Het is niet zo dat als jij maar de goedkoopste bent dan klanten vanzelf bij je aankloppen. Ook al ben je nog een startende coach, dit hoeft niet te betekenen dat jij niet meer waarde kan bieden dan andere coaches.
Dag 5 – Kies de juiste coach software
Om je coachingspraktijk efficiënt te kunnen runnen, is het belangrijk om de juiste coach software te kiezen. Met behulp van coachsoftware kun je je agenda beheren, facturen maken, klantgegevens bijhouden en online coachingssessies organiseren. Er zijn verschillende softwarepakketten beschikbaar, dus kies degene die het beste bij jouw behoeften past.
Dag 6 – Maak je coachprogramma
Een coachprogramma is een gestructureerd programma dat je aanbiedt aan je coachees. Het helpt hen bij het behalen van hun doelen en zorgt voor een duidelijke structuur in je coachingstraject.
Door direct te werken met programma’s kun je sneller je kennis en vaardigheden ontwikkelen, doordat je bij iedere klant opnieuw dezelfde stappen zet.
Zo weet je op den duur wat goed en minder goed werkt.
Richt je coachprogramma altijd op een specifieke doelgroep. Probeer niet iedereen te helpen met je coachingsbedrijf. Je zult veel succesvoller beginnen als coach wanneer je jouw ideale klant haarscherp voor ogen hebt.
Dag 7 – Maak een online training
Een online training maken is voor de meeste coaches een struikelblok. Het staat wel op de agenda, maar er is nooit wat van gekomen. Start je net met je eigen bedrijf, pak dan hier de voorsprong.
Zorg dat je een online cursus maakt en geef jezelf daar een dag de tijd voor. Ja, dit is pittig, maar volg je dit stappenplan en gebruik je de software van Webnemer dan durf ik je te beloven dat je in een dag je online cursus af hebt.
Stap 1 | Teken de leerlijn
Welke kennis hebben je klanten? Op welk punt staan zij in hun leven? Zie dat punt als beginpunt. Denk nu na over het eindpunt. Welk resultaat bied jouw coaching?
Zet nu op de leerlijn alle benodigde tussenstappen. Wat moet jouw coachee leren om het eindpunt te bereiken?
Stap 2 | Kies voor de eerste stap
Je hebt maar een dag voor het maken van de cursus dus kies gewoon voor de eerste stap. Wat moet je jouw klanten leren om de eerste stap te kunnen zetten?
Later kun je jouw online cursus altijd nog verder uitbreiden met meer modules. Maar heb jij vanaf de start van je coachbedrijf direct al een online training online staan dan zul je je enorm onderscheiden van andere coaches en direct jezelf een passieve manier van inkomsten gunnen.
Stap 3 | Zet je cursus online
Gebruik je Webnemer dan heb je geen technische kennis nodig en zet je in een ochtendje je complete online cursus online. Inclusief betaalmogelijkheden, beveiliging en een prachtige look-and-feel.
Dag 8 – Maak een coach website
Een professionele en woest aantrekkelijke coach website is essentieel en een must voor iedere startende coach. Het is je online visitekaartje en de plek waar potentiële klanten meer informatie over jou en je diensten kunnen vinden. Zorg voor een goede balans tussen heldere informatie, testimonials van tevreden klanten en een overzicht van je coachingsprogramma’s.
Dag 9 – Kijk in je eigen netwerk
Als startende coach is het belangrijk om te kijken naar je eigen netwerk. Grote kans dat je nu al voldoende mensen kent die jij via je coaching kunt helpen. Kun je niet direct die mensen helpen, vraag dan of ze andere kennen die jij kan helpen.
Dag 10 – Zorg voor je eerste reviews
Reviews en aanbevelingen van tevreden klanten zijn waardevol voor het opbouwen van vertrouwen en het werven van nieuwe klanten. Heb je in de vorige stap gekeken in je eigen netwerk. Bied dan een goedkopere of gratis variant aan van je coaching. In deze stap gaat het om het verzamelen van reviews en het opbouwen van sociale bewijskracht.
Dag 11 – Maak een groeikalender
Een groeikalender helpt je om je doelen en acties voor de lange termijn in kaart te brengen. Denk na over wat je wilt bereiken met je coachingspraktijk op de lange termijn en maak een planning voor de stappen die je gaat zetten om daar te komen. Noteer in je agenda vaste blokken. Tijdens dit soort momenten doe je niets anders dan het bedenken en uitvoeren van marketingacties. Geef jezelf echt die stok achter de deur om in ieder geval minimaal een dag per week aan de groei van je praktijk te werken.
Dag 12 – Maak een marketing funnel
Een marketing funnel is een systeem dat je helpt om potentiële klanten aan te trekken en ze te begeleiden naar een betalende klant. Het is een soort van digitaal verkoopgesprek.
Je stuurt via een van tevoren bedachte strategie automatisch van pagina A naar pagina B.
Dag 13 – Promoot je funnel
Zodra je je marketing funnel hebt opgezet, is het tijd om deze te promoten. Start bijvoorbeeld met het adverteren op Facebook of een Google Ads campagne.
Ja, dit kost geld. Maar met een goede marketing funnel zul je dat terugverdienen.
Misschien niet direct, maar door stapje voor stapje je funnel te verbeteren is het puur een kwestie van geduld.
Dag 14 – Begin met klanten werven
Na al je voorbereidingen is het tijd om daadwerkelijk klanten te gaan werven voor je coachingspraktijk. Als coach kom je het makkelijkst aan nieuwe klanten als je je richt op een bepaalde doelgroep en werkt aan je acquisitiestrategie en verkoopgesprekken.
Zet jij je vol in, maar blijft het resultaat uit?
Voelt het alsof je alle trucs al hebt geprobeerd? Blogs doorspitten, eindeloos video’s bekijken, podcasts op repeat – en toch, geen steek verder.
Herkenbaar?
Misschien mis je wel die ene gouden tip die alles op zijn kop zet.
Ik snap het helemaal.
Zelf heb ik me 15 jaar geleden een weg gebaand door de jungle van ondernemen. Jarenlang worstelen, experimenteren, falen en weer opstaan. Tot ik de sleutel vond. Die sleutel? Die draaide mijn tweede onderneming van een bescheiden start-up naar een bloeiend coachbedrijf verspreid over heel Nederland.
Nu, met meerdere succesvolle bedrijven op mijn naam sta ik hier. Als jouw gids in de online marketing en business wereld, klaar om jou door dat doolhof te leiden.
Hoe?
👉 Online Marketing & Business Coaching
Terwijl we strategisch aan je bedrijf werken laten we het internet al het harde werk doen.
👉 Online Marketing Advies
Ik help je jouw visie te vertalen naar een concreet, winnend online marketingplan.
👉 De Sw!tch
Speciaal voor ondernemers die klaar zijn voor de grote sprong. Dit programma is jouw ticket uit de sleur, door dat plafond heen, rechtstreeks naar het succes dat je verdient.