Speel niet langer verstoppertje met de klanten die je zoeken

Iedere woensdag om 12:00 een nieuwe online marketing hack gratis in je inbox.

Werken aan je bedrijf – Zo word je in 5 stappen misbaar

Veel ondernemers streven naar volledige vrijheid en de mogelijkheid om hun bedrijf aan te sturen in plaats van erin te werken. Toch lukt het slechts enkele om dit echt te realiseren.

Waarom lukt het niet om uit je bedrijf te komen en wat zijn de stappen om je vrijheid te pakken en jezelf misbaar te maken?

1 | Zorg voor inzicht

Inzicht is het belangrijkste goed dat je als ondernemer kunt hebben. Ja focus, klanten, winst en kennis van je doelgroep of vak is belangrijk.

Maar zonder inzicht, ben je nergens.

Als jij misbaar wilt worden moet je inzicht krijgen in dat wat het belangrijkste is. Je cijfers en bedrijfsprocessen.

Haal je onvoldoende winst, draai je te weinig omzet of heb je maar weinig marge, dan kun je wel uit je bedrijf komen, maar zal het slechts voor korte duur zijn.

Ontbreekt het jou aan inzicht in je bedrijfsprocessen, dan heb je een net zo’n groot probleem.

Als ondernemer is dit lastig. Jij bent al jaren eigenaar en gewend om zaken te doen zoals je ze doet. Je staat er niet meer bewust bij stil.

Om dan plots met een andere bril naar je bedrijf te kijken voelt als onmogelijke taak. Je hebt die welbekende tunnelvisie of vervelende oogkleppen.

Ik raad je daarom aan dit niet zelf te proberen uit te vogelen, maar een handig systeem te gebruiken. Een systeem dat je slechts stap voor stap hoeft in te vullen om een compleet inzicht te krijgen in jouw bedrijfsprocessen.

Het voordeel?

Je krijgt inzicht in de meest kostbare processen. In zowel geld als tijd.

2 | Systematiseer

Dienstverlenende ondernemers stappen vaak in de valkuil van het bieden van maatwerk. Maatwerk is niet op te schalen. Jij kunt maatwerk niet systematiseren of volledig uitbesteden.

Als je jezelf vervangbaar wilt maken, moet je dus je processen systematiseren.

Dat doe je door alle processen in detail in kaart te brengen en vervolgens zorgvuldig te analyseren waar aanpassingen nodig zijn om het proces efficiënter te maken of zelfs te automatiseren.

Dit is een uitdaging en houdt ook in dat je lastige beslissingen moet nemen. Je zult werk moeten laten vallen of uitbesteden. Je moet controle leren loslaten en durven te vertrouwen op een goede afloop.

Dat lukt niet in een keer. Dat gaat in kleine stapjes.

3 | Werk aan vertrouwen

In het begin is het loslaten enorm lastig. Jij hebt jaren gezwoegd voor je onderneming. Jij bent de beste, weet alles van de hoed en de rand en nu moet je het plots aan andere overlaten.

Dit is begrijpelijk. Sterker nog. Het is ook niet aan te raden om alles direct los te laten. Dit loslaten moet je in stapjes doen.

De eerste stap is het opbouwen van de verantwoordelijkheid van je werknemers. Jij moet blind kunnen vertrouwen op je team.

Je begint op het laagste niveau en werkt in stapjes toe naar volledige verantwoordelijkheid. 

4 | Routines automatiseren

Als je stap 1 t/m 3 volledig onder de knie hebt, is het tijd om zoveel mogelijk routinewerk te automatiseren.

Met de opkomst van het internet en tegenwoordig een totale verscheidenheid aan AI-tools kan alles, of nou ja bijna alles, geautomatiseerd worden. In dit handboekje AI voor ondernemers leer je er alles over

Het vervangen van handmatige processen door digitale automatisering leidt tot talloze voordelen: besparing van middelen van zowel personeel als materiaal; verbeterde klantervaring; hogere efficiëntie en nauwkeurigheid.

Jij bepaalt zelf hoever je in gaat. Maar als je uit je bedrijf wilt komen en gemakkelijk meer werk aan wilt kunnen, zorg dan voor zo min mogelijk handmatig werk.

Zo heeft bijvoorbeeld Webnemer, een softwarepakket, standaard AI geïmplementeerd. Zo kun je supersnel en makkelijk je website mee ontwerpen, aanpassen en beheren. Maar ook in twee klikken automatisch je klanten een mailbericht sturen. 

5 | Ken je waardeloon

Jij kost geld, maar levert ook geld op. Ik zie ondernemers keuzes maken op basis van kosten. Ze denken 50 of 100 euro te besparen, terwijl ze tegelijkertijd 1.000 mislopen.

Iedere minuut die jij besteed waarbij je geen geld verdient, maar geld bespaart, is weggegooid geld.

Dit alles heeft te maken je waardeloon. Je eigen uurtarief. Het geld dat jij per uur kunt opleveren. 

Zet jij je vol in, maar blijft het resultaat uit?

Voelt het alsof je alle trucs al hebt geprobeerd? Blogs doorspitten, eindeloos video’s bekijken, podcasts op repeat – en toch, geen steek verder.

Herkenbaar?

Misschien mis je wel die ene gouden tip die alles op zijn kop zet.

Ik snap het helemaal.

Zelf heb ik me 15 jaar geleden een weg gebaand door de jungle van ondernemen. Jarenlang worstelen, experimenteren, falen en weer opstaan. Tot ik de sleutel vond. Die sleutel? Die draaide mijn tweede onderneming van een bescheiden start-up naar een bloeiend coachbedrijf verspreid over heel Nederland.

Nu, met meerdere succesvolle bedrijven op mijn naam sta ik hier. Als jouw gids in de online marketing en business wereld, klaar om jou door dat doolhof te leiden.

Hoe?

👉 Online Marketing & Business Coaching
Terwijl we strategisch aan je bedrijf werken laten we het internet al het harde werk doen.

👉 Online Marketing Advies
Ik help je jouw visie te vertalen naar een concreet, winnend online marketingplan.

👉 De Sw!tch
Speciaal voor coaches, adviseurs en trainers die klaar zijn voor de grote sprong. Dit programma is jouw ticket uit de sleur, door dat plafond heen, rechtstreeks naar het succes dat je verdient.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.