Speel niet langer verstoppertje met de klanten die je zoeken

Iedere woensdag om 12:00 een nieuwe online marketing hack gratis in je inbox.

Wat is een e-book? Een complete uitleg

Wat is een e-book? Welke bestandsformaten zijn er PLUS antwoord op alle veelgestelde vragen.

Wat is een e-book?

Een e-book is een digitale versie van een (gedrukt) boek dat kan worden gelezen op computers, smartphones en andere elektronische apparaten zoals een e-reader.

E-books worden steeds populairder vanwege hun gemak, draagbaarheid en betaalbaarheid. In tegenstelling tot fysieke boeken die ruimte nodig hebben voor opslag, wordt een e-book opgeslagen op de computer of een ander apparaat van de lezer.

Wat heb je nodig om een e-book te lezen?

Hoewel er talloze e-readers op de markt beschikbaar zijn, heb je niet altijd een e-reader nodig.

Waar een papieren boek gewoon netjes gedrukt in jouw handen beland, is het bij een elektronische versie de vraag in welk formaat het geleverd wordt.

Zo wordt er steeds meer op de smartphone gelezen en raken we steeds meer gewend aan digitale boeken.

Neem jij ook afscheid van de papieren boeken en wil je het boek lezen op je eigen e-reader of een ander elektronisch apparaat, kijk dan goed naar het bestandsformaat.

PDF

PDF bestanden kunnen worden gelezen op ieder apparaat dat PDF bestanden kan openen. Zo kan bijna iedere tablet, pc of mobiel standaard een PDF bestand openen.

EPub

Boeken in het EPub formaat worden (naast PDF) het meest gebruikt en zijn vooral bedoeld voor e-readers. Wil je het boek lezen op een ander apparaat, dan dien je het bestand eerst om te zetten naar een ander formaat of speciale software te gebruiken.

AZW

AZW is het bestandsformaat dat Amazon gebruikt. Ze kunnen alleen worden gelezen op een Kindle e-reader, of wanneer je het bestand converteert naar een ander type.

IBA

IBA-bestanden zijn speciale e-boeken die alleen beschikbaar zijn voor Apple apparaten. Ze zijn niet compatibel met andere typen apparaten.

Kun je een e-book lezen zonder e-reader?

Ja, je kunt een e-book lezen zonder e-reader. Wel moet je er rekening mee houden dat sommige e-books in een bestandsformaat worden geleverd die alleen te openen is met een e-reader.

Lukt het je niet om een e-book te openen op het gewenste apparaat, zoek dan op het internet naar een converter. Met zo’n programma kun je het e-book omzetten naar een ander bestandsformaat.

Kun je een e-book op je telefoon lezen?

Ja, je kunt een e-book lezen op je telefoon. Afhankelijk van het bestandsformaat van het e-book moet je misschien een specifieke reader-app installeren of een webbrowser gebruiken die het bestandsformaat ondersteunt. Enkele populaire readers zijn Amazon Kindle, Apple Books en Kobo.

Kun je een e-book op je tablet lezen?

Ja, je kunt een e-book lezen op je tablet. Het is afhankelijk van het bestandsformaat, maar met de juiste app kun je het e-book prima op je tablet lezen.

Kun je een e-book op je laptop of desktop lezen?

Ja, je kunt een e-book lezen op je laptop of desktop. Daarvoor moet je een specifiek leesprogramma installeren, afhankelijk van het bestandsformaat van het e-book.

Kun je een e-book afdrukken?

Dat hangt ervan af. Sommige e-books kunnen worden afgedrukt, terwijl andere niet mogen worden afgedrukt vanwege het auteursrecht. Als je niet zeker weet of het e-book afgedrukt mag worden, kun je het beste de auteursrechtovereenkomst controleren of contact opnemen met de uitgever.

Koop je een e-book bij een bekende uitgever dan is het e-book vaak extra beveiligd via DRM.

Wat is DRM?

DRM staat voor Digital Rights Management en is een systeem dat door uitgevers wordt gebruikt om toegangsrechten te beheren die verband houden met het e-book.

Het wordt gebruikt om te bepalen wie het e-book kan openen, kopiëren en lezen.

Waarom een e-book?

Waarom je beter voor een e-book ten opzichte van een normaal boek kunt kiezen hangt af of je de lezer, of de uitgever bent.

Voordeel van de lezer

E-books zijn over het algemeen goedkoper, nemen geen extra ruimte in en zijn direct te lezen. Koop je een e-book dan krijg je direct toegang. Kies je voor een papieren versie dan zul je moeten wachten tot deze geleverd wordt.

Voordeel van de uitgever

Het uitgeven van een e-book vergt geen extra kennis en kan gemakkelijk in eigen beheer gedaan worden. Sla een word document op als pdf bestand en je hebt al een e-book.

Ook bespaart een elektronisch boek ten opzichte van traditionele boeken drukkosten, opslagruimte en kosten voor verzending.

Ook kunnen auteurs en uitgevers gemakkelijk een aanpassing maken. Het boek hoeft niet opnieuw gedrukt te worden en je kunt je wijziging direct doorvoeren.

Wat kost een e-book?

De prijzen van een e-book variëren. Waar een gedrukt boek vaak wordt verkocht voor een gemiddelde prijs van 25 euro, wordt een gedigitaliseerde versie aangeboden voor rond de 15 euro.

Het hangt van de uitgever af wat je uiteindelijk betaalt. Zo zijn er ook talloze gratis e-books te vinden en bestaan er ook abonnementen waarmee je voor een maandelijkse vergoeding zoveel e-books kunt lezen als je wilt.

Zelf een e-book maken

Naast het lezen van een digitaal boek, kun je er ook gemakkelijk zelf een maken. Zo bieden veel ondernemers een gratis e-book aan om zo leads te generen.

Er zijn diverse mogelijkheden om een compleet nieuw e-book te maken en in de meeste gevallen heb je hier geen extra (technische) kennis voor nodig.

Alles wat je nodig hebt, is het juiste programma en wat creativiteit. Dit kan al met programma’s als Word of Canva.

Zet jij je vol in, maar blijft het resultaat uit?

Voelt het alsof je alle trucs al hebt geprobeerd? Blogs doorspitten, eindeloos video’s bekijken, podcasts op repeat – en toch, geen steek verder.

Herkenbaar?

Misschien mis je wel die ene gouden tip die alles op zijn kop zet.

Ik snap het helemaal.

Zelf heb ik me 15 jaar geleden een weg gebaand door de jungle van ondernemen. Jarenlang worstelen, experimenteren, falen en weer opstaan. Tot ik de sleutel vond. Die sleutel? Die draaide mijn tweede onderneming van een bescheiden start-up naar een bloeiend coachbedrijf verspreid over heel Nederland.

Nu, met meerdere succesvolle bedrijven op mijn naam sta ik hier. Als jouw gids in de online marketing en business wereld, klaar om jou door dat doolhof te leiden.

Hoe?

👉 Online Marketing & Business Coaching
Terwijl we strategisch aan je bedrijf werken laten we het internet al het harde werk doen.

👉 Online Marketing Advies
Ik help je jouw visie te vertalen naar een concreet, winnend online marketingplan.

👉 De Sw!tch
Speciaal voor ondernemers die klaar zijn voor de grote sprong. Dit programma is jouw ticket uit de sleur, door dat plafond heen, rechtstreeks naar het succes dat je verdient.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.