Logo Internet Marketing Bureau IMGemak

Wanneer is Google opgericht en Hoe is Google ontstaan?

Sebastiaan Hendriks   |   7 reacties   |   Laatste aanpassing op: 26-03-2019   |   

In dit artikel neem ik je mee in de wondere wereld van Google. Hoe een studieproject een zoekmachine werd en hoe een zoekmachine een van de machtigste bedrijven ter wereld werd.

Tegenwoordig hebben mensen hun werk gemaakt van iets wat als een studieproject begon en heb je internet marketing specialisten en SEO experts die strijden om de beste positie in Google.

Maar hoe is Google eigenlijk begonnen en hoe is het uitgegroeid tot één van de machtigste bedrijven ter wereld?

Wie heeft de zoekmachine Google bedacht?

Google begon in 1996 als schoolproject van Larry Page en Sergey Brin. Terwijl oude zoekmachines de posities rangschikten door middel van het aantal keer dat een zoekwoord op een pagina verscheen, bedachten Page en Brin iets nieuws.

Oprichters Google

Oprichters Google

De enige zoekmachine die pagerank gebruikt

De Google pagerank wordt bepaald door het aantal verwijzingen naar je website en de relevantie van die verwijzingen. Zo zal een verwijzing, oftewel een backlink, van een relevante website meer waard zijn dan irrelevante verwijzingen. In simpele taal, hoeveel backlinks heeft een website en wat is de kwaliteit van die backlinks.

Voor een goede positie in Google was, en is het nog steeds, belangrijk dat je een goed linkprofiel hebt. Een goed linkprofiel maak je niet, maar ontstaat uit zichzelf. Tenminste, dat is de gedachte van Google.

Google ziet de backlinks als stemmen. En zoals dat in een goede democratie gaat, zul je stemmen moeten verdienen niet forceren.

Wanneer is Google Opgericht?

Google is opgericht op 4 september 1998 door Larry Page en Sergey Brin. Het bedrijf telt inmiddels ongeveer 53.861 werknemers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Mountain View, Californië.

Waar komt de naam Google vandaan?

Google, voorheen Backrub, draaide vroeger nog op de server van Stanford. Google was toen te bereiken via google.stanford.edu.

De werkelijke domeinnaam “Google” werd geregistreerd op 15 september 1997. Page en Brin en gaven hun zoekmachine enige tijd later de naam ‘Google’, een woordspeling op het woord ‘googol’.

In de wiskunde is Googol een aanduiding van een getal met de waarde 10100.

De naam Google is uiteindelijk ontstaan door een spelfout van Page.

De geschiedenis van het Google logo

Sinds de ontwikkeling van het eerste Google-logo in 1998 heeft het in de loop der jaren de nodige ontwikkeling doorgemaakt.

Waar de toepassing van de kleuren blauw, rood, geel en groen en het gebruik van de letters G O O G L E altijd een stabiele factor zijn geweest zitten de grootste aanpassingen hem in de gekozen vormgeving. Zo werd het logo in 2010 helderder en voorzien van een kleine schaduwrand, om drie jaar later weer te verdwijnen. Het meest recente ontwikkelde logo dateert op moment van schrijven uit 2015. Hierin houdt men nog altijd vast aan haar gebruikelijke opmaak en kleurenpallet. De keuze voor een schreefloos lettertype vormt hierbij de grootste aanpassing in jaren.

Hoe ziet het verdienmodel van Google eruit?

Gebruik maken van Google is gratis. Hoe kan de zoekmachine dan toch uitgroeien tot het meest winstgevende internetbedrijf ter wereld? Het antwoord luidt als volgt: via het verkopen van advertenties. Jaarlijkse weet het bedrijf hiermee tientallen miljarden euro’s op te strijken.

Google, niet langer een zoekmachine

Tegenwoordig brengen maandelijks meer dan 1 miljard mensen een bezoekje aan Google. Dit is bijna 15 procent van de gehele wereldbevolking.

Video: Sergey Brin en Larry Page “Het ontstaan van Google”

Google, geen zoekmachine, maar een van de machtigste bedrijven!

Wat begon als een schoolproject van twee studenten in een studentenkamer is uitgegroeid tot een bedrijf met tienduizenden medewerkers in kantoren over heel de wereld. Sinds die tijd is Google enorm gegroeid en veranderd.

De producten van Google

Google blijft de mensen verbazen met vooruitstrevende producten uit de toekomst. Zo kennen we allemaal wel Gmail of Google Analytics, maar kende je ook al de zelfrijdende auto van Google of

Google’s bril uit de toekomst?

Deel met jouw netwerk

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Deel met jouw netwerk

Over de auteur

Sebastiaan Hendriks

Sebastiaan is de strategisch partner van opdrachtgevers en verslaafd aan zijn notitieblokken. De mooiste ideeën ontstaan bij Sebastiaan spontaan. Sebas is dan ook het stuiterballetje op kantoor. De marketeer die nooit stil zit, doorslaat in de cursussen, boeken en blogs die hij volgt en gek is van de psychologie.

7 reacties

 1. Jos verlinden op 16/02/2018 om 12:40

  Hoi ik doe mijn spreekbeurt over Google en dit heeft ervoor gezorgd dat ik meer informatie heb en daar ben ik heel blij mee. (dochter van Jos verlinden(

  • Ilse van Schaik op 19/02/2018 om 16:39

   Kijk, dochter van Jos Verlinden, dat vinden wij super leuk om te horen! En we zijn erg blij dat we je op deze manier hebben geholpen.
   Heb je je spreekbeurt al gehad? Dan hopen we dat je een mooi cijfer hebt gekregen :).
   Je spreekbeurt nog niet gehouden? Dan heel veel succes, zet hem op!

  • Michal Ostrowski op 20/02/2018 om 16:20

   Super chill we hebben namelijk een project op school over uitvindingen en dus heb ik bedacht om over Google te gaan doen,zonder deze website zou ik nog niet zo veel te weten kunnen komen. Maar wat jammer is dat de bedrag die ze per jaar verdienen niet bij staat en hoeveel ze moeten uitgeven om Google in leven te houden.Maar toch bedankt.

  • Dje op 21/06/2019 om 09:44

   kun je mij ook wat informatie geven over het ontstaan van google??

 2. steffan op 14/02/2019 om 11:42

  het heeft mij goed gelopen tijdens een project bedankt voor de info

Laat een reactie achter