Internet Marketing Gemak Logo

Crawlen

Wil je een zoekmachinevriendelijke website? Zorg dan dat Google je website goed kan crawlen.

In dit artikel leer je alles wat jij moet weten over het crawlen van je website en ik leer je een belangrijk bestand te maken waarmee je Google precies zegt wat het moet doen.

Afbeelding van een vrouw met laptop
cATEGORIE:

SEO > Crawlen

Wat is Crawlen? de betekenis

Crawlen is het doorzoeken van een website door een spider of robot van een zoekmachine.

Zoekmachines moeten jouw website (kunnen) crawlen om deze te indexeren.

Een goede positie in Google krijg je dus alleen wanneer je Google helpt jouw website te begrijpen. En dat begrijpen doet Google door te crawlen.

Hoe vaak crawlt Google jouw website?

De spiders van Google crawlen regelmatig het web om de index opnieuw samen te stellen. Hoe vaak Google een website crawlt, hangt af van bepaalde factoren, waaronder pagerank, links naar een pagina en crawlbeperkingen.


De crawlprocedure is algoritmisch bepaald. Programma’s van Google bepalen welke sites worden gecrawld, hoe vaak dat gebeurt en hoeveel pagina’s van elke website worden opgehaald.

Open jij de 'geheime' marketingkluis?

Gun jezelf met een klik toegang tot de best bewaarde marketingformules en ontdek hoe jij het leukst, makkelijkst en hardst je bedrijf laat groeien. 

Crawlbeperkingen in je robots.txt

Met een robots.txt kun je de toegang tot het crawlen van je website beperken. De robots die op je website komen, gaan als eerst op zoek naar het robotst.txt bestand. Dit bestand fungeert als handleiding.

Waar mag de robot wel komen, en vooral ook, waar niet?

Heb jij bepaalde informatie op je website staan, bijvoorbeeld een downloadpagina van een e-book, die je liever niet direct beschikbaar stelt aan je bezoekers? Blokkeer deze pagina dan voor Google in je robotst.txt

Wat heeft het crawlen met een goede positie in Google te maken?

Zoekmachines moeten jouw website crawlen om deze te indexeren.

Een goede positie in Google krijg je dus alleen wanneer je Google helpt jouw website te begrijpen. En dat begrijpen doet Google door te crawlen.

Helaas crawlt Google niet zomaar al jouw webpagina’s. Google bepaalt door het crawlbudget hoe lang het de tijd neemt om jouw website te crawlen. Hoe hoger je budget, hoe langer Google de tijd neemt.

In de Google Webmaster Tools is er een speciale crawlcategorie aangemaakt. In deze categorie vind je functies die je meer vertellen over eventuele crawlfouten, statistieken en sitemaps. Je doet er verstandig aan deze categorie eens in de zoveel tijd te bekijken. Zo ben je altijd op de hoogte van eventuele crawlfouten en problemen met je sitemap.

Waarom je geen crawlfouten wilt hebben

Een crawlfout ontstaat wanneer het Google niet is gelukt om jouw webpagina te crawlen. Wellicht klinkt dit wat technisch, maar wij als bezoekers lopen ook vaak tegen crawlfouten aan.

Een crawlfout is niets meer dan een gebroken link. Kom jij op een gebroken link terecht, dan zie jij dat als bezoeker vaak als een 404 foutmelding: oftewel, de pagina is niet gevonden.

Als je website veel crawlfouten geeft, dan kan dit in de ogen van Google betekenen dat jij je website niet netjes onderhoudt. Behalve dat dit een verkeerd signaal afgeeft, heeft het nog twee andere belangrijke nadelen:

Het crawlbudget gaat op aan verkeerde pagina’s

Controleer je website regelmatig op crawlfouten. Als Google maar beperkt de tijd neemt om al jouw webpagina’s te crawlen, dan wil je niet dat die tijd opgaat aan pagina’s die niet meer bestaan.
Stuit je op een crawlfout? Los deze dan gemakkelijk op via een redirect plugin of via je htacces bestand.

Open jij de 'geheime' marketingkluis?

Gun jezelf met een klik toegang tot de best bewaarde marketingformules en ontdek hoe jij het leukst, makkelijkst en hardst je bedrijf laat groeien. 

Hoe los je crawlfouten op?

Ga allereerst na of je website crawlfouten heeft. Dit doe je door in te loggen op je Gooogle Search Console.

Als je een crawlfout hebt gevonden, los deze dan op via een 301 redirect.

Een crawlfout oplossen via een 301 redirect

Gebruik je een CMS, zoals bijvoorbeeld Joomla of WordPress, dan zijn er verschillende plugins beschikbaar die je helpen bij het instellen van de 301 redirects. Gebruik je liever geen plugin of ben je niet in het bezit van een CMS dan kun je de volgende instructie gebruiken:

Je verliest belangrijke linkwaarde

Elke pagina op het internet bouwt waarde op. Deze waarde wordt op verschillende manieren uitgedrukt. Vroeger hadden we de pagerank, tegenwoordig wordt er meer gekeken naar de pagina-autoriteit en domeinautoriteit.

De pagina-autoriteit zegt iets over de waarde die een webpagina heeft opgebouwd en de domeinautoriteit geeft de waarde van de complete website weer.

Het is goed mogelijk dat er een crawlfout is ontstaan op een webpagina die al waarde heeft opgebouwd. Deze waarde gaat op dat moment verloren. Via een 301 redirect kun je dit probleem oplossen en de waarde doorspelen naar een vervangende pagina.

Hoger in Google? Zorg dat Google je website crawlt!

Wil je meer uit je website halen, besteed dan voldoende aandacht aan de Googlebot optimalisatie. Om te worden geïndexeerd en te verschijnen in de zoekresultaten van Google, zal je website doorzocht moeten worden door de Googlebot. Dit hele proces heet, zoals je nu inmiddels wel weet, crawlen.

Houd de crawlstatistieken in de gaten en los op tijd eventuele crawlfouten op en bekijk welk resultaat het heeft op je positie in Google.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust.

Waar kunnen alle updates naar toe?

Waar Mogen de koopwoorden naar toe?

Waar mag de masterclass naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het stappenplan naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar kan het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar kan alles naar toe?