Wat is een deeplink?

Deeplink

Een deeplink (of diepe link) is een hyperlink die verwijst naar een specifieke pagina, video of afbeelding binnen een andere website. Een deeplink verwijst direct naar de bron.

Doordat deeplinks direct naar de bron verwijzen zijn deze waardevolle voor je positie in Google. Dit alles heeft met linkbuilding en off-page SEO te maken.

Waarom Deeplinks Belangrijk zijn voor SEO

Backlinks – links die naar je website verwijzen – zijn belangrijk bij de rangschikking in de zoekresultaten. De meeste mensen die zich actief bezig houden met linkbuilden – het verzamelen van backlinks – vergeten de waarde van deeplinks.

Door zich puur te focussen op hun homepage bouwen zij aan de waarde van de gehele site. Een logische gedachte aangezien op de homepage de waardeverdeling begint.

In deze video leg ik je daar alles over uit.

Help de deeplink gebruiker

Een website is als een soort huis maar dan met honderden tot duizenden ingangen. De homepage is één van de vele ingangen om binnen te komen. Een goede website helpt bezoekers die niet via de voordeur (homepage) zijn binnen gekomen door ze precies te vertellen waar ze zijn.

Stel je bezoeker in 4 stappen op hun gemak

  • Vertel de gebruiker waar deze zich bevindt – denk aan een broodkruimel 😉
  • Laat zien met wie ze te maken hebben – stel je logo duidelijk zichtbaar op
  • Geef ze de mogelijkheid om direct naar de homepage te gaan
  • Biedt ze een zoekmogelijkheid


Wanneer je liever geen deeplink krijgt

In sommige gevallen ontvang je liever geen deeplink. Denk bijvoorbeeld aan een bedankpagina voor de inschrijving van een nieuwsbrief. Vaak wordt er op deze pagina een download link aangeboden voor een gratis cadeautje. Bijvoorbeeld een e-book of video.

Als een andere website direct verwijst naar je bedankpagina loop jij waardevolle inschrijvingen mis.

Je kunt dit voorkomen door het installeren van een script op de betreffende pagina. Het script controleert dan of de bezoeker elke voorgaande stap heeft doorlopen.

Zoekmachines gebruiken ook deeplinks

In de praktijk kom je meer deeplinks tegen dan links die naar een hoofpagina verwijzen (je homepage).

Bijvoorbeeld door de links die je op social media of in je advertenties plaats.

Ook zoekmachines plaatsen deeplinks.

Wanneer Google je website crawlt volgt deze elke link binnen je site, dus ook die naar je bedankpagina of pagina’s die jij liever niet in de organische zoekresultaten wilt hebben staan.

Om te voorkomen dat Google een pagina indexeert kun je een no-index tag toevoegen.

Wat een geneuzel hé?

Ja, dat hele SEO is nog niet zo gemakkelijk. Om je website hoger in Google te brengen moet je met enorm veel aspecten rekening houden. Wil jij jezelf niet vermoeien met al die complexe materie, maar wel de resultaten? Volg de SEO masterclass. 

Conclusie

Een deeplink is een link die direct verwijst naar een dieperliggende pagina op je website. 

 Dit betekent dat wanneer een gebruiker op een deeplink klikt, ze niet naar de homepage van je website worden gestuurd, maar direct naar de specifieke pagina waarnaar de deeplink verwijst. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een specifiek product, artikel of categorie wilt delen met anderen. Het gebruik van deeplinks kan de gebruikerservaring verbeteren doordat ze direct op de relevante informatie terechtkomen, zonder door verschillende pagina’s te hoeven navigeren. Om die reden speelt het ook een belangrijke rol binnen de SEO. Omdat niet de homepage een backlink krijgt, maar de betreffende pagina, kan dit positieve impact voor de positie (van deze pagina) in de organische zoekresultaten. 

Yes! Het mag gedeeld worden

Meer inspiratie

Klaar voor groei?

Geef een seintje