Wat is Indexeren? Een uitleg in begrijpelijke taal

Wat is indexeren?

Indexering is een geautomatiseerd proces dat gewoonlijk plaatsvindt wanneer de zoekmachine een website “crawlt” of bezoekt. Tijdens dit proces analyseren en indexeren de spiders van de zoekmachine alle inhoud op de pagina. Dit omvat tekst, afbeeldingen, video’s, audiobestanden en alle aanwezige content.

Hoe werkt het indexeren van Google?

Nadat Google jouw website heeft gecrawld wordt deze toegevoegd aan de Index. Dit betekent niet dat je dan ook getoond wordt in de organische zoekresultaten.

Het betekent puur dat Google je pagina heeft gevonden en deze heeft toegevoegd aan haar database. Vervolgens wordt door het algoritme de positie binnen de organische zoekresultaten bepaald.

Website Maker Webnemer

Hoe controleer je of jouw website in de Google index staat?

Je kunt controleren of jouw website in de Google index staat door de zoekopdracht site: te gebruiken. Typ bijvoorbeeld “site:jouwwebsite.nl” in het zoekvak van Google en Google zal je alle pagina’s tonen die door Google zijn geïndexeerd.

Je kunt het ook controleren via de Google Search Console. Dit is een gratis programma van Google die jouw website controleert op verschillende (technische) aspecten.

Om via Google Search Console te controleren welke pagina’s Google heeft geïndexeerd ga je naar het rapport pagina’s.

Hoe zorg je voor een snelle indexatie?

Je zult vast al gemerkt hebben dat het een tijdje kan duren voordat jouw website opgenomen is in de zoekresultaten. Hoewel uiteindelijk Google bepaalt hoe snel je website wordt geïndexeerd, kun je via onderstaande stappen wel proberen dit proces te versnellen.

Installeer een sitemap

Een sitemap is een soort van inhoudsopgave. Het bevat een overzicht van alle URL’s (pagina’s) van jouw website.

Zorg dat deze sitemap is toegevoegd aan je Google Search Console account en dat je een linkje hebt opgenomen in je robotst.txt bestand.

Gebruik Social Media

Het helpt om je nieuwe pagina’s te delen op social media. Natuurlijk om direct bezoekers naar je pagina te sturen, maar ook om Google sneller op de hoogte te brengen van deze pagina.

Plaats een nieuwe backlink

Een link van een website met een hoge pagerank zorgt over het algemeen voor een snellere indexatie. Deze websites worden, vanwege hun hoge pagerank, vaker door Google bezocht.

Aangezien Google deze websites vaak bezoekt, zal Google ook jouw nieuwe pagina sneller kunnen vinden.

Voeg de pagina handmatig toe

Het is ook mogelijk om je pagina handmatig toe te voegen aan de index van Google. Je kunt dit doen met behulp van de URL-inspectietool in Google Search Console. Dit proces kan enkele dagen duren en biedt verder (net als de andere stappen) geen garantie.

Zorg voor een hoger crawlbudget

Hoewel Google zich er niet over uitspreekt, zien wij in de praktijk dat de ene website nu eenmaal vaker wordt bezocht dan de andere.

Zelf noemen wij dit je crawlbudget. Het is een soort van portemonnee gevuld met wat minuten. Hoe hoger het budget, hoe langer Google de tijd neemt je website te crawlen en hoe hoger de kans is dat ze nieuwe pagina’s vinden.

Los 404 fouten op

Je weet dat Google je website moet crawlen om deze vervolgens te kunnen indexeren. Door 404 fouten op te lossen voorkom je dat Google zich bezighoudt met pagina’s die niet meer bestaan.

Ga ervoor!

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze uitleg en alle tips. Het is nu aan jou. Het is tijd voor de praktijk.

Je kent de theorie. Hebt voldoende munitie in de pocket en bent klaar voor het échte werk.

Vind je het nog lastig, of wil je liever dat wij het harde werk doen? Je kunt altijd je online marketing uitbesteden.

Yes! Het mag gedeeld worden

Meer inspiratie

Affiliate Netwerk
Affiliate marketing

Affiliate netwerk

Wat is een affiliate netwerk, hoe kies je het juiste netwerk uit en waar moet je op letten?

Klaar voor groei?

Geef een seintje

small_c_popup.png

Benieuwd waar jouw succes verborgen ligt?

Geef een seintje