Wat is linkbait?

linkbait

Linkbait is een vorm van content die vooral het doel heeft om nieuwe backlinks te krijgen. Deze vorm van linkbuilding is gericht op het uitlokken van reacties om zo in een zeer korte tijd zoveel mogelijk aandacht te trekken.

Een geslaagde linkbait campagne kan voor honderden nieuwe backlinks zorgen.

Linkbait als vorm van zoekmachine optimalisatie

Hoe meer kwalitatieve backlinks jouw website heeft, hoe meer ‘aanzien’ je van Google krijgt en hoe gemakkelijker het wordt om je website hoger in Google te brengen. Dit alles heeft te maken met je pagerank.

De kracht van Linkbait

De kracht van linkbait zit hem vooral in de virale werking. Google attendeert webmasters op het verkrijgen van backlinks op een natuurlijke manier. Hiermee wordt bedoeld dat links naar je website automatisch moeten gaan.

Het “uitlokken van links”, via linkbait, is dan ook een vorm van online marketing, of eigenlijk zoekmachine optimalisatie, die precies volgens het boekje van Google gaat.

Tips voor een knallende Linkbait Campagne

 • Maak een lijst van waardevolle tips, meest gemaakte fouten of veel voorkomende vragen
 • Interview een belangrijk persoon uit je niche
 • Publiceer een onderzoek/test die nog niet is uitgevoerd
 • Wees er als eerste bij wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn in je markt
 • Geef iets waardevols gratis weg
 • Maak gebruik van humor
 • Bied gratis tools voor je bezoekers
 • Zorg dat je linkbait makkelijk gedeeld kan worden (facebook, twitter, linkedin etc.)
 • Bekijk andere linkbait campagnes
 • Maak gebruik van inforgraphics
 • Als je cijfers verwerkt, kies dan voor natuurlijke cijfers (13 – 16 ipv 10 15)
 • Start een wedstrijd of prijsvraag

In 5 simpele stappen bovenaan in Google?

Het systeem dat SEO zo simpel maakt als het volgen van 5 stappen. In deze masterclass krijg je niet alleen het complete systeem, maar kijk je letterlijk over mijn schouder mee hoe je iedere stap implementeert.

Conclusie

Linkbait kan zeer lucratief zijn. Een effectieve linkbait kan je honderden tot soms wel duizenden backlinks opleveren. Hoewel er verschillende soorten linkbait zijn weet je helaas nooit van tevoren hoe geslaagd een bepaald onderwerp is voor een campagne. 

Om veel links aan te trekken moet je linkbait campagne gericht zijn op een populair onderwerp. Bijvoorbeeld een nieuwe trend. Het nadeel hiervan is, is dat je linkbait maar tijdelijk zorgt voor nieuwe links. Wil je liever dat je continue nieuwe backlinks krijgt, denk dan na over een vorm van evergreen linkbait. Een vorm waarvan jij denkt dat het je nu en in de toekomst veel linkjes zal opleveren.

Veelgestelde vragen

1. Wat is een Linkbait campagne?

Een Linkbait campagne is een strategie die wordt gebruikt in de wereld van SEO en online marketing om links naar jouw website te ‘lokken’. Het concept draait om het creëren van waardevolle en boeiende content, ook wel linkbait genoemd, met als doel andere websites en webmasters aan te moedigen om naar jouw website te linken.

2. Wat is linkbait?

Linkbait is een vorm van content, zoals artikelen, video’s, infographics, widgets, e-boeken, enzovoort, die specifiek is ontworpen om links naar jouw website aan te trekken. Het idee is om zo waardevolle en aantrekkelijke inhoud te maken dat andere website-eigenaren er graag naar willen linken.

3. Wat is het doel van een linkbait campagne?

Het doel van een linkbait campagne is om het aantal backlinks naar jouw website te vergroten. Door links van andere relevante en hoogwaardige websites te verkrijgen, kan jouw website hoger in Google komen. 

4. Welke soorten linkbait campagnes zijn er?

Er zijn verschillende soorten linkbait, waaronder:

 • Videolinkbait – het maken van aantrekkelijke en informatieve video’s die mensen graag willen delen en linken
 • Infografische linkbait – het creëren van visueel aantrekkelijke infographics 
 • Nieuwslinkbait – het schrijven van opmerkelijke nieuwsberichten
 • Evergreen linkbait – het maken van tijdloze inhoud die constant relevant blijft

5. Hoe kan ik een effectieve linkbait campagne starten?

Een effectieve linkbait campagne begint met het begrijpen van je doelgroep en hun interesses. Identificeer een bepaald onderwerp of probleem dat relevant is. Zorg dat je inspeelt op een bepaalde trend en maak iets dat zo waardevol is, dat andere er graag over praten.

Yes! Het mag gedeeld worden

Meer inspiratie

Klaar voor groei?

Geef een seintje