Speel niet langer verstoppertje met de klanten die je zoeken

Iedere woensdag om 12:00 een nieuwe online marketing hack gratis in je inbox.

Linkbuilding strategie | Handig Stappenplan

Hoe maak je in enkele simpele stappen een strategische linkbuilding strategie?

Wat is een linkbuilding strategie?

Een linkbuilding strategie omschrijft de manier hoe er met linkbuilding om wordt gegaan en welke acties er worden opgepakt.

Binnen je linkbuilding strategie omschrijf je de doelstelling, de pagina’s die gepromoot worden, de tijd en het budget.

Eventueel kun je ook KPI’s opnemen om ook gedurende de strategie bij te sturen. Houd er daarbij wel rekening mee dat het even kan duren voordat je de eerste resultaten uit een linkbuilding campagne ziet.

Voordat je begint

Hoe goed jouw linkbuilding strategie ook is, wil je kwalitatieve backlinks dan moet je eerst zelf kwaliteit bieden. Maak ‘iets’ waar andere met liefde naar willen linken.

Kijk in jouw markt waar de behoefte ligt.

Doe ook een linkprofiel analyse van je concurrenten om te onderzoeken op welke manier zij de meeste backlinks hebben gekregen. Zorg dat je inzichtelijk maakt wat het beste werkt in jouw branche.

Onthoud dat de effectiviteit van je linkbuilding strategie wordt bepaald door de voorbereiding.

Jij wilt iets vinden dat er nog niet is. Lukt het niet om iets volledig nieuws te bedenken, bedenk na hoe een bestaande bron beter, gemakkelijker of leuker kan.

Hoe meer waarde jij straks biedt, hoe makkelijker jij nieuwe linkjes kunt krijgen.

In 3 stappen een ijzersterke linkbuilding strategie

In dit hoofdstuk gaan we samen stap voor stap je eigen linkbuilding strategie samenstellen. Later deel ik ook nog mijn sterkste strategieën en technieken met je.

Maar…

Sla dit hoofdstuk niet over. Ik werk inmiddels al ruim 15 jaar met SEO en ook ik verplicht mijzelf om iedere keer deze stappen te zetten.

Waarom?

Omdat je via deze stappen altijd op nieuwe strategieën, ideeën en technieken stuit. En heb jij een nieuwe strategie bedacht, die je concurrenten nog niet gebruiken, tja dan kun je zelf wel invullen welk resultaat je mag verwachten.

1 | Verkoop het

Dit is vaak de moeilijkste stap binnen je linkbuilding strategie. Het is dan ook niet zo gek dat in 9 van de 10 gevallen deze stap gewoon wordt overgeslagen.

Het gevolg?

Je blijft zwoegen en enorm veel tijd verbranden zonder succes.

Ik adviseer je, zeker wanneer je net begint met linkbuilding eerst een product te maken.

Wat ik hiermee bedoel?

Maak iets dat zo waardevol is, dat je het ook zo kunnen verkopen. Dit kan een calculator zijn, een complete video cursus de meest uitgebreide pagina op het internet of wat jij dan ook kan bedenken. Zorg ervoor dat je hier écht je best voor doet.

Hoe meer waarde jij biedt, hoe meer je beloond zal worden. Sterker nog, lukt het jou om écht iets toevoegen aan het internet, dan zul je ook automatisch nieuwe linkjes krijgen.

Heb je iets gecreëerd waar iedereen in jouw branche of nichemarkt wat aan heeft, dan kun je door naar de volgende stap.

2 | Doe een relevantie onderzoek

Bij je relevantie onderzoek ga je op zoek naar alle thema’s die een “verlenging” zijn van het thema waar jij goed op gevonden wilt worden.

Denk na over alle onderwerpen waarbij jouw ‘product’ goed van pas komt. Schenk hierbij ook aandacht aan onderwerpen die misschien geen directe link hebben, maar nog wel logisch zijn.

Wat ik hiermee bedoel?

Stel dat wij een linkbuilding campagne willen opstarten voor onze blog over SEO. In mijn relevatie onderzoek ga ik dan op zoek naar alle onderwerpen die enigszins met SEO te maken hebben.

Denk hierbij aan ondernemen, marketing, meer klanten etc.

Stel dat iemand een blog heeft geschreven over klanten werven, dan kan ik hen een berichtje sturen dat het opzetten van een SEO strategie ook een slimme manier is voor meer klanten.

Probeer na te denken over thema’s waarop jouw ‘product’ een mooie aanvulling is. Hoe betere aanvulling jij biedt, hoe sneller jij een backlink krijgt. Zeker wanneer dit om websites gaat die nog wel relevant zijn, maar niet direct azen op dezelfde zoekwoorden als jij.

Zo zal ik minder snel een backlink kunnen krijgen van een directe concurrent van ons, maar wel van een blog die vol staat met ondernemerstips.

3 | Vorm je strategie

Tijdens je vooronderzoek naar relevante websites en de beste backlinks heb je al de eerste stappen gezet voor je strategie.

Nu is het tijd om te brainstormen.

Denk eens aan de websites die jij hebt gevonden tijdens je relevantie onderzoek. Wat zijn dit voor websites? Kun je de eigenaar of beheerders vinden?

En wat kun jij bedenken om hen zo “gek” te krijgen te linken naar jouw pagina?

Tijdens deze strategiebepaling kun je vanuit een bestaande pagina op je website denken, of aan iets compleets nieuws.

Wat zou jij kunnen maken, wat geheid backlinks oplevert?

Zo heb ik voor het studiekeuzeadviesbureau dat ik heb opgezet in 2009, een studiekostencalculator laten ontwikkelen.

Het hielp studenten uit te rekenen wat een verkeerde studiekeuze zou kosten. Ik wist van tevoren al dat dit een zeer waardevolle bron voor mijn concurrenten (en dus meest relevante websites) zou zijn.

Waarom?

Omdat iedere studiekeuzeadviseur makkelijker zijn klanten “overstag” laat gaan als zij kunnen aantonen hoeveel een verkeerde studiekeuze kost.

Zag je de uitkomst van de kosten dan viel het bedrag voor het studiekeuzeadvies plots in het niets.

Het was dan ook geen verrassend resultaat dat we enorm veel backlinks kregen en binnen enkele weken in de top 3 stonden op zoekwoorden als: Studiekeuze, studiekeuzeadvies, beroepskeuze etc.

Als ik deze calculator niet had, dan had ik nooit, maar dan ook nooit, mijn concurrenten zo gek gekregen een backlink te plaatsen naar onze website.

Wees creatief en durf iets te proberen.

Heb je even geen creativiteit, maar wil je wel beginnen met linkbuilden?

Ga verder met het volgende hoofdstuk waarin ik enkele zeer krachtig technieken voor slimme linkbuilding met je deel.

4 IJzersterke Linkbuilding strategieën

De meest geslaagde linkbuildingcampagnes die wij hebben gedaan ontstonden uit een gek of creatief idee.

Toch hebben de volgende tips hun effectiviteit in al die jaren ook ruimschoots bewezen. Nu zijn dit slechts enkele technieken die we in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.

Mocht je al onze strategieën willen hebben en willen groeien via SEO, claim dan je toegang tot de SEO Cursus.

Linkbuilding strategie #1

De eerste linkbuilding strategie is de ‘gebroken koning’.

De gebroken koning is een van mijn favoriete strategieën omdat het weinig tijd kost en je gemakkelijk (met een beetje geluk) talloze nieuwe backlinks voor je website kunt realiseren.

Deze strategie werkt zelfs zo goed, dat wij met een campagne, 416 nieuwe backlinks kregen.

Hoe werkt deze strategie?

Bij de gebroken koning ga je op zoek naar websites die eerder een goede positie in Google hadden, maar op dit moment niet meer bestaan.

Voor het vinden van een gebroken koning kun je het nieuws in de gaten houden.

Zorg dat je als eerste op de hoogte bent wanneer een bedrijf failliet is gegaan. In veel gevallen laat het bedrijf een website achter die offline gehaald wordt. Toch heeft deze website een linkprofiel opgebouwd, die jij kunt “stelen”.

Zo kun je jezelf aanmelden bij websites als faillissementen.com of faillissementsdossier.nl.

Je kunt ook een Google-alert instellen op zoekwoorden als: “Failliet” of “Faillissement”. Google Alert geeft jou dan (als eerste) een bericht wanneer een bedrijf failliet is gegaan.

Een andere manier om een gebroken koning te vinden is door het analyseren van talloze startpagina’s. Ga op zoek naar gebroken links om zo websites te vinden die niet meer bestaan.

Heb je een gebroken koning gevonden?

Test voor de zekerheid voor de laatste keer of de website inderdaad niet meer bestaat. Analyseer vervolgens het linkprofiel.

Benader dan de beheerder van de website die een backlink heeft geplaatst met de vraag om de link aan te passen.

Laat hem of haar de backlink naar de website die niet meer bestaat, aanpassen naar jouw website.

En pats, je hebt een nieuw backlink.

Linkbuilding strategie #2

Deze strategie, die ik de dief noem, werkt aan twee kanten.

In deze linkbuilding strategie analyseer je het linkprofiel van je concurrenten en ga je op zoek naar hun gebroken links. Je combineert dan deze strategie met de vorige strategie. Je steelt dan als het waren hun backlinks.

Hoe werkt deze strategie?

Je gaat op zoek naar relevante websites die op een pagina talloze linkjes hebben geplaatst. Je kunt hiervoor op zoek gaan naar verzamelpagina’s of gebruikmaken van de talloze startpagina-varianten.

Als je eenmaal een pagina hebt gevonden gebruik je een tool zoals SEO Minion of Check My Links om alle gebroken links te vinden.

Heb je gebroken links gevonden dat stop je de link in je favoriete SEO tool, of backlinkchecker, om te achterhalen welke websites nog steeds naar deze gebroken link linken.

De websites die nog steeds linken, naar de pagina die niet meer bestaat (de gebroken link), benader je en breng je op de hoogte van de “fout”.

Je geeft aan dat de pagina niet meer bestaat en biedt ze een alternatief (jouw pagina).

Bijvoorbeeld:

Dag Piet, ik zag dat je naar XX linkt, maar deze pagina bestaat niet meer. Nu hebben wij zelf een pagina over XX gemaakt, wellicht vind je dit een mooi alternatief?”

Linkbuilding strategie #3

Deze strategie wordt het meest geadviseerd. Analyseer het linkprofiel van je concurrenten en benader alle websites die ook naar je concurrenten linken. Als deze websites bereid zijn naar je concurrent te linken dan is de kans dat ze ook naar jou willen linken “groot”

Tenminste…

Dit wordt er beweerd.

In de praktijk werkt deze strategie mondjesmaat.

Wil je jouw kansen vergroten zorg dat je een nog waardevollere pagina maakt dan je concurrent.

Als je dan de websites benaderd, die dus ook linken naar een “slechtere” pagina, dan kan jouw “veel betere” pagina ook wel opgenomen worden.

Linkbuilding strategie #4

Dit is een strategie uit het 5-staps Groeisysteem die we delen met Mijn IMGemak leden.

Het 5-stapsgroeisysteem gebruiken wij al ruim 10 jaar en is getest op tientallen tot wel honderden websites. Het is DE makkelijkste manier om je website hoger in Google te brengen.

Terug naar de strategie.

Bij linkbuilding gaat het om het verzamelen van backlinks – linkjes van andere websites.

Maar.

Wist je al dat het ook mogelijk is via interne links te linkbuilden?

Hoe dat precies werkt leer je in deze video:

Zet jij je vol in, maar blijft het resultaat uit?

Voelt het alsof je alle trucs al hebt geprobeerd? Blogs doorspitten, eindeloos video’s bekijken, podcasts op repeat – en toch, geen steek verder.

Herkenbaar?

Misschien mis je wel die ene gouden tip die alles op zijn kop zet.

Ik snap het helemaal.

Zelf heb ik me 15 jaar geleden een weg gebaand door de jungle van ondernemen. Jarenlang worstelen, experimenteren, falen en weer opstaan. Tot ik de sleutel vond. Die sleutel? Die draaide mijn tweede onderneming van een bescheiden start-up naar een bloeiend coachbedrijf verspreid over heel Nederland.

Nu, met meerdere succesvolle bedrijven op mijn naam sta ik hier. Als jouw gids in de online marketing en business wereld, klaar om jou door dat doolhof te leiden.

Hoe?

👉 Online Marketing & Business Coaching
Terwijl we strategisch aan je bedrijf werken laten we het internet al het harde werk doen.

👉 Online Marketing Advies
Ik help je jouw visie te vertalen naar een concreet, winnend online marketingplan.

👉 De Sw!tch
Speciaal voor ondernemers die klaar zijn voor de grote sprong. Dit programma is jouw ticket uit de sleur, door dat plafond heen, rechtstreeks naar het succes dat je verdient.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.