Speel niet langer verstoppertje met de klanten die je zoeken

Iedere woensdag om 12:00 een nieuwe online marketing hack gratis in je inbox.

Linkprofiel | Uitleg & Stappenplan

Hoe analyseer je als ondernemer je eigen linkprofiel?

Wat is een linkprofiel?

Een linkprofiel is een verzameling van alle links die naar een website verwijzen. Dit omvat zowel interne als externe links. Een linkprofiel kan inzicht geven in de ‘gezondheid’, autoriteit en betrouwbaarheid van een website.

Wil je het linkprofiel in kaart brengen omdat je bezig bent met linkbuilding, dan kijk je vooral naar de inkomende links, de backlinks. De linkjes van andere website naar jouw website.

Waarom is een linkprofiel belangrijk?

Een sterk linkprofiel kan helpen om de autoriteit en betrouwbaarheid van een website te vergroten, wat kan leiden tot betere posities in de organische zoekresultaten.

Een linkprofiel analyseren

Bij het analyseren van je linkprofiel doorloop je verschillende stappen en controleer je iedere backlink op bepaalde kwaliteitskenmerken.

1 | Kies een backlink checker

Op het internet zal er talloze backlink checkers en SEO tools te vinden. Je hebt gratis en betaalde varianten. Nu werken deze checkers in essentie hetzelfde, maar je zult merken dat iedere tool weer zijn eigen benamingen gebruikt.

Dit kan soms voor verwarring zorgen.

Probeer daarom eerst enkele tools uit en maak dan je keuze.

Kies voor de backlink checker die past binnen je budget of jij het prettigst vindt werken.

Ahrefs – 99 dollar per maand

Ahrefs is een geweldige tool en niet zomaar een backlink checker, maar een compleet instrument voor al je SEO-analyses.

Majestic SEO – 47 euro per maand

Wat deze backlink checker uniek maakt is dat zij als eerste kwamen met de “betrouwbaarheid” van een backlink. De zogenaamde trustflow geeft aan hoe betrouwbaar en “gezond” de backlink is.

MOZ – 99 dollar per maand

Net als Ahrefs biedt MOZ naast een analyseren van je linkprofiel nog talloze andere SEO-functies. MOZ staat vooral bekend om hun DA en PA. Deze Domein Autoriteit en Pagina Autoriteit is hun benaming voor wat Google Pagerank noemt. Hun benaming, dus niet te verwarren met de daadwerkelijke pagerank.

Semrush – 99 dollar per maand

Semrush is zeer goed te vergelijken met Ahrefs. Deze tool biedt veel van dezelfde functies en helpt je niet alleen met het checken van backlinks, maar ook met talloze andere SEO-uitdagingen.

SEO Spyglass – Gratis of 149 dollar per jaar

SEO Spyglass kun je in mijn ogen als beste gebruiken wanneer je net begint met linkbuilden. Hoewel je met de gratis variant niets kunt opslaan, kun je wel een complete analyse maken.

Je kunt hun backlink checker hier gratis downloaden.

2 | Controleer alle backlinks

Als je een backlink checker hebt uitgekozen dan bekijk je als eerst het complete plaatje.

Hoe hard groeit het linkprofiel, vallen er gekke dingen op?

Oogt het normaal of “natuurlijk” of is er nu al te zien dat men stevig bezig is met linkbuilding?

Heb je het complete plaatje bekeken? Onderzoek dan de losse elementen.

IP-adres

Het IP-adres is als het ware de postcode van een website. Aan de hand van het IP-adres kan Google zeer gemakkelijk achterhalen of iemand aan het valsspelen is.

Ik kan namelijk talloze websites opkopen en daar vervolgens een backlink naar mijn website op plaatsen. Dat dit niet volgens de richtlijnen van Google is, mag duidelijk zijn.

Ga tijdens je analyse op zoek naar backlinks die vanaf hetzelfde IP-adres komen, maar wel vanaf verschillende websites.

Kun je dit soort backlinks vinden dan kan het zijn dat het linkprofiel “vervuild” is.

Follow vs No-follow

Hoeveel van de backlinks hebben een (variant van de) no-follow tag gekregen? Je wilt tijdens het linkbuilden vooral backlinks hebben die niet “beperkt” worden. Toch is het heel gewoon (en natuurlijk) als je linkprofiel bestaat uit talloze no-follows links.

Is dit bij jou niet het geval dan kan ook dit duiden op een “vervuild” linkprofiel.

Ankertekst

Wordt er regelmatig dezelfde ankertekst (het klikbare gedeelte van een link) gebruikt dan kun je al bijna direct zeggen dat men bezig is geweest met linkbuilding. Alles wat “gemanipuleerd” oogt, is “verkeerd”.

TLD en Landen

Een TLD staat voor Top Level Domains, met andere woorden wat staat er achter de laatste punt?

.BE, .NL, .COM etc.

Aan de hand van de taal, de plaats van de server waar de website op gehost wordt en de taal van de website kan Google achterhalen of een backlink logisch is.

Zo is een backlink van een Franstalige website uit België met een .BE TLD een beetje vreemd wanneer deze linkt naar een Nederlandstalige blog.

Stelt dat je een backlink krijgt van een website uit België die volledig in het Vlaams of Nederlands is geschreven, dan is het al een stuk “logischer”.

Snel ieder linkprofiel analyseren

In ieder linkprofiel kun je uren verdwalen, zeker wanneer deze bestaat uit duizenden backlinks.

Onze tip

Gebruik je gezonde verstand. Blijf op de oppervlakte en duik alleen dieper de materie in als je problemen hebt met de vindbaarheid van je website.

In de meeste gevallen kun je met een snelle blik en een gezonde dosis verstand, ieder linkprofiel analyseren. Denk daarbij vooral: is dit normaal / “natuurlijk” of probeert hier iemand de zoekresultaten van Google te manipuleren?

Want onthoudt, linkjes moet je niet forceren, maar verdienen.

Zet jij je vol in, maar blijft het resultaat uit?

Voelt het alsof je alle trucs al hebt geprobeerd? Blogs doorspitten, eindeloos video’s bekijken, podcasts op repeat – en toch, geen steek verder.

Herkenbaar?

Misschien mis je wel die ene gouden tip die alles op zijn kop zet.

Ik snap het helemaal.

Zelf heb ik me 15 jaar geleden een weg gebaand door de jungle van ondernemen. Jarenlang worstelen, experimenteren, falen en weer opstaan. Tot ik de sleutel vond. Die sleutel? Die draaide mijn tweede onderneming van een bescheiden start-up naar een bloeiend coachbedrijf verspreid over heel Nederland.

Nu, met meerdere succesvolle bedrijven op mijn naam sta ik hier. Als jouw gids in de online marketing en business wereld, klaar om jou door dat doolhof te leiden.

Hoe?

👉 Online Marketing & Business Coaching
Terwijl we strategisch aan je bedrijf werken laten we het internet al het harde werk doen.

👉 Online Marketing Advies
Ik help je jouw visie te vertalen naar een concreet, winnend online marketingplan.

👉 De Sw!tch
Speciaal voor ondernemers die klaar zijn voor de grote sprong. Dit programma is jouw ticket uit de sleur, door dat plafond heen, rechtstreeks naar het succes dat je verdient.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.