Speel niet langer verstoppertje met de klanten die je zoeken

Iedere woensdag om 12:00 een nieuwe online marketing hack gratis in je inbox.

SEO Tools | Een compleet overzicht

De beste SEO tools voor ondernemers in een handig overzicht

Wat zijn SEO tools?

SEO tools zijn (online) programma’s die een ondernemer of SEO specialist helpen bij de zoekmachine optimalisatie.

Er zijn SEO tools te vinden voor ieder aspect binnen de SEO. Van het analyseren van je website tot het in kaart brengen van de strategie van je concurrent.

Alle tools worden in dit artikel in kaart gebracht en zijn onderverdeeld per thema.

De beste SEO Tool

Binnen de SEO zijn er talloze tools om je werk en leven een stuk aangenamer te maken. Er is alleen een groot probleem. De meeste SEO tools werken te goed.

HUH?

Waarom is dit een probleem?

Omdat veel van de SEO tools zo goed werken, zetten we de beste tool die we kunnen inzetten, compleet buitenspel.

Je gezonde verstand.

Je gezonde verstand verslaat (gelukkig) iedere SEO tool die er op dit moment bestaat.

Daar zijn een aantal redenen voor.

SEO tools kunnen je geweldige inzichten geven, maar ze zullen altijd beperkt zijn door de gegevens die ze hebben.

Tools zijn geweldig om je te helpen dingen te vinden die je misschien gemist had, maar ze mogen nooit gebruikt worden als vervanging van je eigen verstand.

Genoeg daarover.

Laten we kijken naar welke SEO tools er zijn.

Alles in 1 SEO tools

Wil je niet voor ieder aspect binnen de SEO een losse tool, kies je favoriete tool uit onderstaande lijst.

Ahrefs (betaald)

Ahrefs is een van de populairste SEO hulpmiddelen op de markt. Het is een geweldige allrounder die voor allerlei taken kan worden gebruikt, zoals linkbuilding, concurrentieanalyse en zoekwoorden onderzoek.

Google Search Console (gratis)

Google Search Console is een gratis hulpmiddel van Google dat je inzicht geeft in hoe je website het doet in de zoekmachine, welke websites naar jou linken en hoe goed je website technisch in elkaar zit.

Moz (betaald)

Moz is een andere allrounder binnen de SEO tools dat gebruikt kan worden voor taken als zoekwoorden onderzoek, linkbuilding en concurrentieanalyse.

SEMrush (betaald)

SEMrush is een alles-in-één tool dat gebruikt kan worden voor taken als linkbuilding, concurrentieanalyse en trefwoordenonderzoek

SeRanking (betaald)

SeRanking is een alles-in-een gereedschap dat gebruikt kan worden voor taken als linkbuilding, concurrentie analyse en zoekwoorden onderzoek.

Sistrix (betaald)

Weer een alles kunner die zich vooral richt op het analyseren van je concurrenten en het optimaliseren van je website. Maar ook deze tool bied je hulp bij het zoekwoorden onderzoek en de linkbuilding.

Raventools (betaald)

RavenTools is een alles-in-één tool die een groot aantal functies biedt, zoals zoekwoordenonderzoek, linkbuilding en concurrentieanalyse.

SEO Tools voor analyses

Via een SEO analyse controleer je hoe goed je website op dit moment is geoptimaliseerd en waar er nog verbeterpunten liggen.

Website auditor (gratis & betaald)

Website Auditor is een handige tool dat uitstekend werk levert bij het doorlichten van websites.

Dit hulpmiddel geeft je een uitgebreid rapport van wat er aan je website verbeterd moet worden.

Het behandelt zowel de technische SEO als de on-page optimalisatie.

SEOptimer (gratis & betaald)

Ondanks dat SEOptimer gratis is, geeft een redelijke indicatie over hoe goed je website is geoptimaliseerd op enkele bekende rankingfactoren.

WooRank (gratis & betaald)

WooRank is een hulpmiddel dat je een overzicht geeft van hoe je website het doet. Het is heel visueel, waardoor je gemakkelijk kunt zien wat er verbeterd moet worden

Net als SEOptimer is WooRank gratis, maar biedt ook een betaalde versie met meer mogelijkheden.

Screaming Frog (gratis & betaald)

Screaming Frog is geschikt als je al wat meer ervaring met SEO hebt en bekent bent met de begrippen en de technische SEO.

Deepcrawl

Deepcrawl is een technische SEO tool die vooral naar het technische aspect van je website kijkt.

ContentKing

ContentKing kun je gebruiken om je website te analyseren en je voortgang te bewaken.

SEO Tools voor de laadtijd

De laadtijd van je website speelt een steeds belangrijkere rol binnen de SEO. Hoe sneller je website laadt, hoe gebruiksvriendelijker deze is. Hoewel we in Nederland over het algemeen zeer snel internet hebben, krijg je wel bonuspunten van Google als je website snel laadt.

GTMetrix (gratis & betaald)

GTMetrix is een gratis tool die je laat zien hoe goed je website laadt en wat er verbeterd kan worden om hem sneller te laten laden

Pingdom (gratis & betaald)

Pingdom is een tool die vooral de laadtijd voor de eindgebruiker in kaart brengt.

Webpagetest (gratis & betaald)

Een tool die je een zeer uitgebreide analyse biedt van de laadtijd van je website.

SEO Tools voor zoekwoorden

Binnen de SEO draait het om de zoekwoorden. De woorden die de zoeker gebruikt en waar jij graag goed op gevonden wilt worden. Het bepalen van de zoekwoorden gebeurt via een zoekwoorden onderzoek. Het uitkiezen van de beste zoekwoorden doe je via een zoekwoorden analyse.

Ubersuggest (gratis & betaald)

Ubersuggest is een van de meest uitgebreide zoekwoorden tools. Vul tot maximaal drie zoekwoorden tegelijk in en Ubersuggest doet een compleet onderzoek met analyse voor je.

Zoekwoordplanner (gratis)

Ook Google heeft zijn eigen SEO tool. De zoekwoordplanner van Google is bedoelt om adverteerders in Google Ads te helpen bij het vinden van de juiste zoekwoorden. Maar ook als jij niet adverteert op Google kun je deze tool gratis gebruiken.

Google Trends (gratis)

Google Trends helpt je vooral bij het in kaart brengen van de trend van een bepaald zoekwoord. Zo kun je zien of de populariteit van een trefwoord toeneemt of afneemt en in welke regio’s jouw zoekwoord het meest populair is.

Yoast Suggest (gratis)

Yoast staat bekend om zijn Wordpress plug-in, maar helpt je ook met het vinden van nieuwe zoekwoorden. Vul een zoekwoord in en Yoast geeft je een complete lijst met relevante zoekwoorden. Yoast gebruikt hiervoor de Google Suggest functie. De functie waarbij Google automatisch jouw zoekwoord aanvult.

Keyword Sheeter (gratis)

Keyword Sheeter doet precies hetzelfde als Yoast Suggest. Het voordeel van Keyword Sheeter is dat je de taal beter kunt instellen en daardoor betere resultaten krijgt wanneer jouw zoekwoord ook in bijvoorbeeld het Engels gebruikt wordt.

Kombinator (gratis)

Kombinator doet zijn naam eer aan en combineert alle woorden die jij in een van de drie kolommen hebt ingevuld.

Long Tail pro (betaald)

Long tail pro is vooral goed in het uitbreiden van je zoekwoorden onderzoek. Deze tool is gericht op het vinden van long tail zoekwoorden en daarmee de zoekwoorden met minder concurrentie.

Answer the Public (gratis en betaald)

Answer the Public hanteert een andere aanpak dan de andere tools uit dit lijstje. Answer the public is gericht op de vragen die mensen stellen. Vul je zoekwoord in en Answer the public toont je alle vragen die er gesteld worden.

Keywordtool.io (gratis & betaald)

De tool is gratis en hoort ook thuis in de lijst met tools, maar eerlijk is eerlijk. Wij zijn geen fan. De resultaten die je krijgt zijn redelijk beperkt en als je de gratis versie gebruikt word je gek van de reclame.

KWFinder (betaald)

KWFinder is een hulpmiddel dat gericht is op het helpen vinden van de juiste zoekwoorden voor je website. Het is perfect als je net begint met SEO en niet weet waar te beginnen.

SEO Tools voor linkbuilding

Bij linkbuilding draait het om het verbeteren van je linkprofiel en het generen van nieuwe backlinks.

Majestic SEO (betaald)

Majestic is gespecialiseerd in linkbuilding. Het heeft een enorme database van backlinks en is zeer geschikt voor het in kaart brengen van het linkprofiel van je eigen website, of die van je concurrenten.

Linkresearchtools (betaald)

Linkresearch tools lijkt een beetje op Majestic, maar met meer aandacht voor linkkwaliteit. Het hoort in het rijtje thuis van een van de duurste SEO tools en begint met pakketten vanaf 599 dollar.

SEO Spyglass (gratis & betaald)

SEO Spyglass is een van de weinige SEO tools die je op je computer installeert. Kies je voor de gratis versie dan kun een volledige linkanalyse doen, maar het rapport niet opslaan.

Zet jij je vol in, maar blijft het resultaat uit?

Voelt het alsof je alle trucs al hebt geprobeerd? Blogs doorspitten, eindeloos video’s bekijken, podcasts op repeat – en toch, geen steek verder.

Herkenbaar?

Misschien mis je wel die ene gouden tip die alles op zijn kop zet.

Ik snap het helemaal.

Zelf heb ik me 15 jaar geleden een weg gebaand door de jungle van ondernemen. Jarenlang worstelen, experimenteren, falen en weer opstaan. Tot ik de sleutel vond. Die sleutel? Die draaide mijn tweede onderneming van een bescheiden start-up naar een bloeiend coachbedrijf verspreid over heel Nederland.

Nu, met meerdere succesvolle bedrijven op mijn naam sta ik hier. Als jouw gids in de online marketing en business wereld, klaar om jou door dat doolhof te leiden.

Hoe?

👉 Online Marketing & Business Coaching
Terwijl we strategisch aan je bedrijf werken laten we het internet al het harde werk doen.

👉 Online Marketing Advies
Ik help je jouw visie te vertalen naar een concreet, winnend online marketingplan.

👉 De Sw!tch
Speciaal voor coaches, adviseurs en trainers die klaar zijn voor de grote sprong. Dit programma is jouw ticket uit de sleur, door dat plafond heen, rechtstreeks naar het succes dat je verdient.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.