Speel niet langer verstoppertje met de klanten die je zoeken

Iedere woensdag om 12:00 een nieuwe online marketing hack gratis in je inbox.

9 Nadelen van social media

Wat zijn de 9 grootste voordelen van het gebruik van social media?

De 9 grootste nadelen van social media

Er zijn genoeg voordelen van social media te benoemen, maar helaas kleven er ook genoeg nadelen aan dit medium. Wat zijn nu de grootste nadelen van social media?

1 | Verslavend

Een van de nadelen van sociale media is dat ze tot verslaving kunnen leiden. Ieder social media platform doet er alles aan jou zo lang mogelijk op het platform te houden. Ook als het voor jou enkel de bedoeling was snel een social media bericht te plaatsen ben je voor je het weet uren aan het scrollen.

2 | Privacy

Alles wat jij op social media plaatst staat online en is lastig weg te krijgen. Dit kan zowel gaan om gevoelige informatie over je privéleven als over je bedrijf. Ook jouw personeelsleden zitten op social media en kunnen hun beklag over jouw bedrijf doen.

3 | Weinig organisch bereik

Hoewel er vele zweren bij het grote bereik en er voldoende influencers een flinke boterham aan social media verdienen, bereiken de meeste social media berichten slechts tientallen tot honderden mensen. Wil je écht veel mensen bereiken op social media, dan zul je overgaan moeten gaan tot het adverteren op social media.

4 | Veel geduld nodig

Ben je toch gebrand om social media voor je bedrijf te gebruiken, verwacht dan niet direct succes. Een van de grootste nadelen van social media is dat het veel tijd en geduld vergt om een groot bereik op te bouwen.

5 | Slechte reclame

Door social media hebben de consumenten de macht. Slechte publiciteit op sociale media kan snel viraal gaan. We houden nu eenmaal van klagen en in de meeste gevallen zien we dat als er eenmaal een schaap over de dam is, de andere social media schaapjes snel volgen.

Heeft je bedrijf een grote storing, is er een personeellid klantonvriendelijk geweest, dan zal je bedrijf al snel op social media verschijnen. Alleen niet zoals jij dat wilt.

6 | Lekker anoniem

Hoewel social media persoonlijk moet zijn, zie je dat mensen zich veiliger voelen. Er worden dan ook pittige discussie gevoerd waarbij meningen worden geuit die we op een verjaardag nooit hadden gedeeld.

Mensen worden beledigd, door het slijk gehaald en er zijn dan ook al meerdere zelfmoord slachtoffers bekend die het laatste zetje op social media hebben gekregen.

7 | Vluchtig

Het is een voordeel van social media dat een bericht zo geplaatst is. Het nadeel daarentegen is dat het bericht al snel verdwijnt. Er worden per dag miljoenen social media berichten geplaatst en jouw bericht raakt dan al snel verloren in de enorme massa.

8 | Trend gevoelig

Social media komt en gaat. Wat gisteren de nieuwste trend was, is morgen verleden tijd. Waar hyves vroeger iedere tiener urenlang achter de computer liet zitten is het tegenwoordig Facebook die haar verslavende dagelijks voedt met nieuwe berichten.

9 | Foutje…

Andere nadelen die bij social media horen liggen in de communicatie zelf. Zo kan een goed bedoeld bericht volledig verkeerd uitpakken, een geintje van je collega niet meer als geintje gezien worden en heeft iedereen zijn mening klaar.

Wat zijn de voor en nadelen van social media marketing?

Wil je als bedrijf beginnen met social media marketing dan komen er enkele voor- en nadelen op je pad.

De voordelen van sociale media marketing zijn dat je een groot publiek kunt bereiken, in realtime met je klant kunt communiceren en het succes van jouw campagnes gemakkelijk kunt meten.

Nadelen zijn echter dat het tijd kost om een publiek op te bouwen en dat er veel middelen voor nodig zijn. Daarnaast verandert continu het algoritme waardoor je voor een écht groot bereik bijna verplicht bent om te investeren in social media advertenties.

Zet jij je vol in, maar blijft het resultaat uit?

Voelt het alsof je alle trucs al hebt geprobeerd? Blogs doorspitten, eindeloos video’s bekijken, podcasts op repeat – en toch, geen steek verder.

Herkenbaar?

Misschien mis je wel die ene gouden tip die alles op zijn kop zet.

Ik snap het helemaal.

Zelf heb ik me 15 jaar geleden een weg gebaand door de jungle van ondernemen. Jarenlang worstelen, experimenteren, falen en weer opstaan. Tot ik de sleutel vond. Die sleutel? Die draaide mijn tweede onderneming van een bescheiden start-up naar een bloeiend coachbedrijf verspreid over heel Nederland.

Nu, met meerdere succesvolle bedrijven op mijn naam sta ik hier. Als jouw gids in de online marketing en business wereld, klaar om jou door dat doolhof te leiden.

Hoe?

👉 Online Marketing & Business Coaching
Terwijl we strategisch aan je bedrijf werken laten we het internet al het harde werk doen.

👉 Online Marketing Advies
Ik help je jouw visie te vertalen naar een concreet, winnend online marketingplan.

👉 De Sw!tch
Speciaal voor ondernemers die klaar zijn voor de grote sprong. Dit programma is jouw ticket uit de sleur, door dat plafond heen, rechtstreeks naar het succes dat je verdient.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.