Hoe je door video marketing je doelgroep aanspreekt – 5 manieren

Eva Hekman   |   Geen reacties   |   Laatste aanpassing op: 27-03-2018   |   

Video is overal en voor iedereen. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw online video opvalt in al dat videogeweld? Dat jouw video gezien wordt door de mensen in je doelgroep? En dat deze doelgroep overgaat tot actie en reactie?

Beginnen met online video is de eerste stap. Hier volgen vijf manieren om je online video net dat stapje verder te helpen.

# 1: Speel met je video content in op emoties

Zorg ervoor dat je video een emotionele reactie oproept. Mensen voelen eerst voordat ze nadenken. Zoals onderzoek laat zien, zijn mensen door een emotionele reactie sneller geneigd om content te delen met vrienden, familie en collega’s. Vooral positieve emoties hebben tot gevolg dat content wordt gedeeld. Denk dan aan emoties als plezier, blijdschap en hoop.

Probeer de emotionele reactie op je video zo direct en sterk mogelijk te maken. Gebruik ‘the element of surprise’: iets dat de kijker totaal niet had verwacht of wat de kijker nog niet kent. Kruip hiervoor in de huid van je doelgroep: wie zijn ze? Hoe je wil dat ze reageren? En hoe ga je die reactie krijgen door middel van online video?

Bedenk van tevoren goed welke emotie het beste past bij je organisatie of merk. Is het logisch om mensen te ontroeren of wil je liever de lachers op je hand? Je wilt de juiste emotionele snaar raken, om vervolgens klantenbinding te creëren.

#2: Bedenk hoe jij met jouw video marketing engagement krijgt

Door op emoties van kijkers in te spelen, hoop je een actie en reactie teweeg te brengen. Mensen herinneren zich immers 90% van wat ze doen. Grijp daarom de aandacht van je kijker door een Call to Action aan je video toe te voegen of bij je video te plaatsen.

Bedenk hoe een Call to Action (CTA) aansluit bij de inhoud en het doel van de video. Wil je zorgen voor brede verspreiding van je video? Maak het delen, doorsturen en embedden van de video dan zo gemakkelijk mogelijk.

Is het doel om mensen een aankoop te laten doen? Voeg dan een “koop nu” CTA toe. Is de video bedoeld voor het uitnodigen van mensen voor een evenement? Ga dan voor ‘schrijf je nu in’.

#3: Zorg voor relevante video content

Er is tegenwoordig zo veel video content, maar weinig tijd om te kijken. Waarom moeten mensen dan toch voor jouw video kiezen? Omdat het de meest relevante video is.

Hoe zorg je voor relevante video content? Door je in je doelgroep te verdiepen en te bepalen waar ze behoefte aan hebben. Als je een diverse doelgroep hebt, kun je ervoor kiezen meerdere video’s in te zetten. Zo kun je ieder segment van je doelgroep specifiek benaderen. Mensen die voor het eerst kennis maken met je merk of organisatie willen iets anders zien dan langdurige klanten.

Wil je één relevante video voor meerdere kijkers, dan werkt interactieve video. In een interactieve video krijgt de kijker één of meerdere keuzes. Op deze manier bepaalt de kijker zelf welke informatie hij of zij ziet. Zo moet de ene kijker misschien alle stappen in de video doorlopen, terwijl de andere kijker door kan met een paar snelle klikken.

Neem bovenstaand voorbeeld van Vliegtickets.nl. In de video kunnen reizigers antwoord vinden op veelgestelde vragen. De ene reiziger is de ander niet, dus zal niet iedereen dezelfde vragen hebben. Dit wordt opgevangen door in de video gerichte vragen te stellen. Reis je bijvoorbeeld binnen of buiten Europa? Zo kom je tot een specifieke situatie die het gewenste antwoord biedt.

Leestip! Ontdek hoe jij meer overtuigingskracht op je website krijgt. Je kunt deze tips ook toepassen om meer overtuigingskracht aan je video’s te geven!

#4: Let’s get personal – Maak jouw video content persoonlijk

Je kunt ook iedere kijker in je doelgroep een unieke ervaring bieden. Hoe? Door er een gepersonaliseerde video van te maken. Dit betekent dat je persoonlijke informatie toevoegt aan de video. Dit kan zo simpel zijn als het noemen of tonen van een naam. Wanneer mensen een thumbnail van een video zien met hun eigen naam, maakt dat toch nieuwsgierig en nodigt uit tot klikken.

Gepersonaliseerde video kan ook verder de diepte in gaan. Je kunt de complete video passend maken voor de kijker. Denk bijvoorbeeld aan een ingewikkelde jaarafrekening in de vorm van een video.

Deze begint dan met een persoonlijke begroeting en toont vervolgens bedragen en gegevens die bij deze persoon horen. Zo weet de kijker direct dat de video speciaal voor hem of haar is bedoeld en relevante informatie bevat.

#5: Video on the go – Zorg dat jouw video content goed werkt op alle apparaten

Volgens onderzoeksbureau Cisco bestaat in 2020 75% van het mobiele dataverkeer uit video. En zoals documentaire “It’s People Like Us” laat zien, kijken mensen ongeveer 150 keer per dag op hun smartphone. Deze twee zaken tonen het belang van video content die goed werkt op mobiele apparaten.

Video content

Zorg ervoor dat je in je video strategie rekening houdt met mensen die via mobiele apparaten kijken. Deze manier van video content bekijken is namelijk anders dan kijken via desktops of televisies.

Denk bijvoorbeeld aan content die vaak via een app wordt bekeken, zoals on-demand services. En deze draagbare content wordt vaak onderweg bekeken, zonder geluid, om anderen niet te storen. Dus dit betekent een belangrijke rol voor ondertiteling.

Tip! Neem jouw video content op in je content strategie!

Aan de slag met jouw video marketing!

Om met je online video op te vallen en je doelgroep aan te spreken, is het vooral belangrijk dat je je inleeft. Wie is mijn doelgroep? Wat willen ze horen en zien? Waar hebben ze behoefte aan? Die gedachten kun je als leidraad gebruiken om vervolgens de inhoud en vormgeving van je online video verder te bepalen.

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Deel met jouw netwerk

Laat een reactie achter