Zonder te vloeken alles online gemakkelijk geregeld

Alles-in-een-software om (online) te groeien

Waarom kiezen voor aparte tools als Webnemer je alles biedt wat je nodig hebt in één krachtig, gebruiksvriendelijk platform?

Maak de mooiste website (en pas alles gemakkelijk zelf aan)

Geen gedoe meer met hosting, plug-ins of technische koppelingen.

Stuur winstgevende mails met de email marketing functie

Laat Webnemer (automatisch) de beste mails sturen.

Verkoop je eigen online cursus (of product)

Zet je kennis om in keiharde winst.

Snel een Domeinnaam Registreren (in 4 minuten)

Ik ga in dit artikel niet in op het bedenken van een domeinnaam, maar help je vooral met het vastleggen en enkele tips om veelgemaakte fouten (of problemen) te voorkomen.

Snel een domeinnaam registreren (met kans op fouten)

De snelste manier om een domeinnaam vast te leggen is door te google-en naar ‘domeinnaam vastleggen’ en de eerste de beste registrar (het bedrijf dat je domeinnaam vastlegt) aan te klikken.

Dit zijn vaak bedrijven die er fors voor betalen om bovenaan in Google te staan en jou op een zeer gemakkelijke wijze je gewenste domeinnaam laten vastleggen.

Als het je puur gaat om het beschermen van een bepaalde naam, dan is dit een prima manier. Vergelijk dan wel even de jaarlijkse kosten.

Wil je uiteindelijk op je domeinnaam een website hosten, dan raad ik je aan eerst verder te lezen voordat je de volgende stappen zet.

Waar moet je op letten bij een (nieuwe) domeinnaam

Iedere registrar biedt verschillende pakketten aan en lokken de meeste gebruikers met een spotgoedkope aanbieding.

Niets mis mee.

Maar…

Wie zegt dat jij dan straks je domeinnaam bij de juiste partij hebt ondergebracht?

Onderzoek de mogelijkheden

Bij een domeinnaam gaat het niet alleen om het registreren ervan. Wil je straks jouw website of shop via de domeinnaam beschikbaar maken, dan heb je ook een DNS beheer mogelijkheid nodig.

Denk daarnaast ook aan je mail en de hosting.

Overweeg verschillende domeinextensies

Een goede domeinnaam is een naam die gemakkelijk te onthouden is en geschikt is voor het doel van de website of webshop die je er op wilt plaatsen.

Voor je domeinnaam kun je namelijk gebruikmaken van verschillende domeinextensies. Zo heb je de algemene domeinextensies, maar ook extensies die gericht zijn op een bepaald land. Bijvoorbeeld de .NL voor Nederland en .BE voor België.

Als jij je op een Nederlands publiek richt, kies dan écht voor een .NL domeinnaam. Is je gewenste naam niet meer tussen de beschikbare domeinnamen, kies dan liever voor een andere.

Ja, je kunt ook .NET of een andere extensies gebruiken, maar geloof me, liever heb je .NL

Waarom?

Omdat je klanten ervan uit gaan dat je website .NL heeft. Grote kans dat jouw klanten, onbedoeld per ongeluk op de website van je concurrent belanden, door bijvoorbeeld net even verkeerd gekeken te hebben op je visitekaartje.

Heb je de ambities om ooit nog naar het buitenland te gaan of je website of shop in meerdere talen te tonen, kies dan voor .COM of leg je domeinnaam vast met meerdere landextensies. 

Kan iedereen zomaar een domeinnaam registreren?

Iedereen kan een domeinnaam registreren. Je hebt geen speciale vaardigheden of kennis nodig.

Als je zeker wilt weten of je gewenste naam nog beschikbaar is, ga dan direct naar de website van een van de grote registrars en typ daar je gewenste domeinnaam in.

Wat kost het om een domeinnaam te registreren?

De kosten voor het registreren van een domein zijn afhankelijk van veel factoren, waaronder het type extensie dat je kiest (.COM, .NL, etc.). Prijzen kunnen variëren van een paar euro per jaar tot honderden euro’s.

De meeste registrars bieden speciale acties of kortingen voor bepaalde extensies. Het is altijd de moeite waard om te kijken.

Houd er rekening mee dat de meeste registrars extra kosten in rekening brengen voor diensten als DNS-beheer en hosting.

Waar moet een domeinnaam aan voldoen?

Een domeinnaam moet uniek zijn, gemakkelijk te onthouden en geschikt voor je doel. Als je bijvoorbeeld een zakelijke website of winkel opzet, vermijd dan het kiezen van een naam die dicht bij bestaande handelsmerken ligt.

Denk ook aan de lengte van de domeinnaam. Hoe langer de domeinnaam, hoe moeilijker deze te onthouden en goed te spellen is voor bezoekers.

Controleer tot slot of je gekozen domeinnaam niet in strijd is met het merkrecht of handelsnaamrecht. Hoewel je vrij bent je domeinnaam vast te leggen, kan dit in de toekomst voor problemen zorgen.

Een domeinnaam verhuizen

Heb je een domeinnaam gekocht of wil je overstappen van registrar, dan kun je jouw domeinnaam verhuizen.

Dit werkt bijna hetzelfde als een domeinnaam aanvragen. Het enige wat je nodig hebt, is een verhuiscode. Dit kun je bij de verkoper of je oude registrar opvragen.

Conclusie

Een domeinnaam is een van de eerste dingen die je nodig hebt bij het opzetten van een website of webwinkel. Ik raad aan je aan om altijd meerdere varianten van je domeinnaam vast te leggen.

De kosten van het registreren van een domeinnaam zijn relatief laag en met een beetje creativiteit geef je jezelf de ruimte om later te groeien of switchen.

Denk bijvoorbeeld aan afkortingen van je bedrijfsnaam, speciale diensten of producten die je aanbiedt of de .BE domeinextensie als je jouw diensten of producten ook aan België levert.

Veelgestelde vragen

1. Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een uniek webadres waarmee je jouw website kunt bereiken. Het is de URL (Uniform Resource Locator) die mensen in hun browser typen om bij jouw website te komen.

2. Hoe registreer ik een domeinnaam?

Om een domeinnaam te registreren, moet je een registrar kiezen. Een registrar is een bedrijf dat gemachtigd is om domeinnamen te registreren. 

3. Waar moet ik op letten bij het kiezen van mijn domeinnaam?

Bij het kiezen van een domeinnaam moet je letten op de volgende punten:

  • Kies een domeinnaam die relevant is voor jouw website of bedrijf.
  • Zorg ervoor dat de domeinnaam gemakkelijk te onthouden en te spellen is.
  • Vermijd het gebruik van speciale karakters of cijfers.
  • Houd rekening met de domeinextensie die je wilt gebruiken (bijvoorbeeld .nl, .com, .org).
  • Controleer of je domeinnaam niet in strijd is met het merkrecht.

4. Kan ik mijn domeinnaam verhuizen naar een andere registrar?

Ja, het is mogelijk om jouw domeinnaam te verhuizen naar een andere registrar. Neem contact op met de nieuwe registrar waar je jouw domeinnaam wilt registreren en vraag bij je huidige registrar een verhuistocen aan. 

5. Moet ik ook webhosting aanschaffen bij het registreren van een domeinnaam?

Nee, het registreren van een domeinnaam en het aanschaffen van webhosting zijn twee aparte zaken. Hoewel sommige registrars ook webhostingdiensten aanbieden, ben je vrij om webhosting bij een andere provider te kiezen.

6. Wat zijn de kosten voor het registreren van een domeinnaam?

De kosten voor het registreren van een domeinnaam variëren. Over het algemeen zijn er echter een paar standaardkosten waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste zijn er de jaarlijkse registratiekosten, die kunnen variëren van enkele euro’s tot tientallen euro’s, afhankelijk van het domeintype en de extensie die je kiest. 

Daarnaast kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor optionele diensten zoals domeinprivacy, waarmee je je persoonlijke gegevens kunt beschermen. 

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.