Zonder te vloeken alles online gemakkelijk geregeld

Alles-in-een-software om (online) te groeien

Waarom kiezen voor aparte tools als Webnemer je alles biedt wat je nodig hebt in één krachtig, gebruiksvriendelijk platform?

Maak de mooiste website (en pas alles gemakkelijk zelf aan)

Geen gedoe meer met hosting, plug-ins of technische koppelingen.

Stuur winstgevende mails met de email marketing functie

Laat Webnemer (automatisch) de beste mails sturen.

Verkoop je eigen online cursus (of product)

Zet je kennis om in keiharde winst.

Gratis afbeeldingen | 39 websites

Op zoek naar foto's of afbeeldingen? Ontdek de beste websites voor miljoenen gratis afbeeldingen.

Iedereen wil zijn website extra kracht geven door afbeeldingen te gebruiken. Helaas mogen we niet zomaar elke afbeelding gebruiken.

Gelukkig zijn er talloze websites die gratis afbeeldingen aanbieden. Ja, je leest het goed, gratis afbeeldingen.

We geven je een top 20 van de beste websites voor gratis afbeeldingen.

Hoe werkt dat met gratis afbeeldingen?

Je bent een website aan het maken je hebt alleen nog enkele afbeeldingen nodig. Maar hoe kom je aan afbeeldingen?

Het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen, het is af en toe nogal onduidelijk. Welke foto/afbeelding mag je nu wel gebruiken en welke niet?

Gebruik nooit zomaar een afbeelding die je ergens online hebt gevonden.

Je kunt een hoop juridische problemen krijgen als je zomaar een afbeelding gebruikt die je eigenlijk niet mag gebruiken.

Afbeeldingen met auteursrecht

Auteursrecht rust op bijna elke afbeelding. Het maakt niet uit of het nu een logo, illustratie, foto, grafisch ontwerp, infographic, of iets anders is.

Je kunt er beter maar van uitgaan dat er auteursrecht op rust.

Houd er rekening mee dat je eerst onderzoekt of je een afbeelding mag gebruiken, voordat je deze ook daadwerkelijk gebruikt.

Let er ook op dat je geen afbeeldingen van social media gebruikt. Veel mensen denken dat deze foto’s wel gebruikt mogen worden, maar dat is niet het geval.

Als je een afbeelding op social media plaatst, geef je dat medium de toestemming om de afbeelding te plaatsen. Dat betekent echter niet dat iedereen die afbeeldingen zomaar mag gebruiken. Er rust nog steeds auteursrecht op deze afbeeldingen.

Wanneer mag je een afbeelding gebruiken?

Je weet nu wat er niet mag, en dat je eigenlijk bijna geen enkele afbeelding zomaar mag gebruiken. Toch zijn er een paar uitzonderingen.

Embed de afbeelding

Het embedden van een afbeelding is toegestaan. De afbeelding blijft op de website staan waar je de afbeelding hebt gevonden.

Je plaatst een code, waardoor de afbeelding alsnog zichtbaar wordt op jouw website. Het nadeel is wel dat het vaak langer duurt voordat de afbeelding is geladen, en als de afbeelding verwijderd wordt van de originele website, is deze ook niet meer zichtbaar op de jouwe.

Wil je afbeeldingen embedden? Let dan wel op dat je helemaal niets aan de afbeelding verandert.

Creative commons

Het komt gelukkig vaak genoeg voor dat mensen van tevoren toestemming geven om afbeeldingen gratis en rechtenvrij te mogen gebruiken. Er wordt dan gebruik gemaakt van creative commons licenties.

39 Websites voor gratis afbeeldingen

De mooiste afbeeldingen zijn natuurlijk de afbeeldingen die je zelf maakt, of die je laat maken door een fotograaf.

Toch is het logisch dat je niet voor elke afbeelding een fotograaf inhuurt, daarom helpen de volgende sites je verder met het vinden van de mooiste afbeeldingen en foto’s.

1 | Pexels

Pexels is misschien wel een van de meest bekende sites waar je gratis rechtenvrije afbeeldingen kunt downloaden. De site biedt mooie afbeeldingen, van goede kwaliteit.

Het enige nadeel aan Pexels is de bekendheid.

Door de populariteit van de website, kan het voorkomen dat de afbeeldingen ook door anderen worden gebruikt.

Alle foto’s op Pexels kunnen gratis worden gebruikt voor commercieel en niet-commercieel gebruik. Het geven van krediet aan de fotograaf of Pexels is niet nodig maar wordt altijd op prijs gesteld.

2 | Unsplash

Unsplash biedt ontzettend veel afbeeldingen, van hoge kwaliteit. Via Unsplash downloadt je alle afbeeldingen gratis, en een bronvermelding is niet nodig. Vanuit Unsplash raden ze wel aan om de naam van de fotograaf erbij te vermelden, als een soort bedankje.

Zoals zij het zelf zeggen: “Unsplash verleent u een onherroepelijke, niet-exclusieve auteursrechtlicentie om gratis foto’s van Unsplash te downloaden, kopiëren, wijzigen, distribueren, uitvoeren en gebruiken, ook voor commerciële doeleinden, zonder toestemming van of door de fotograaf of Unsplash toe te wijzen.”

3 | Pixabay

Naast Pexels is Pixabay een hele bekende website, waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden. Een groot voordeel van Pixabay is dat er ook illustraties, vector bestanden en video’s worden aangeboden. Wat helemaal ideaal is aan Pixabay, je kunt er in het Nederlands zoeken.

Verder is Pixabay een levendige community van creatieven, waarbij auteursrechtenvrije afbeeldingen en video’s worden gedeeld. Alle inhoud wordt vrijgegeven onder Creative Commons CC0, waardoor ze veilig kunnen worden gebruikt zonder toestemming te vragen of credit aan de kunstenaar te geven – zelfs voor commerciële doeleinden.

4 | ISO Republic

Iedere dag nieuwe afbeeldingen! ISO republic uploadt iedere dag nieuwe afbeeldingen, van eten tot landschappen en van werk gerelateerd tot reizen. Je kunt voor bijna alle categorieën wel terecht op ISO republic.

5 | life of pix

Soms kom je wel eens toppertjes tegen, en dit is er weer zo een! Life of pix biedt de foto’s van talloze fotografen aan. Bekijk de foto’s eens per categorie, of kies ervoor om per fotograaf het werk te bekijken. Voeg fotografen toe aan je favorietenlijst, zodat je altijd op de hoogte bent van het werk van je favoriete fotograaf!

6 | PicJumbo

Picjumbo biedt je iedere dag nieuwe foto’s die je gratis mag gebruiken op jouw website of voor je blog. Je kunt ook betaalde pakketten afnemen, die speciaal worden samengesteld voor bloggers, designers en bedrijven.

7 | Styled stock

Via Styled stock vind je allerlei afbeeldingen die je goed kunt gebruiken als vrouwelijke ondernemer. Iedereen is natuurlijk vrij om de afbeeldingen te gebruiken, maar je ziet wel goed dat de afbeeldingen een vrouwelijke stijl hebben.

8 | Gratisography

Bij Gratisography vind je veel afbeeldingen waar je soms wat humor voor nodig hebt om ze leuk te vinden. Maar in principe vind je er ook genoeg afbeeldingen die voor iedereen bruikbaar zijn!

9 | Splitshire

Splitshire is een website die wordt beheerd door een grafisch designer en fotograaf. Dit uit zich in het feit dat je allerlei soorten afbeeldingen tegenkomt op deze site. Van abstracte afbeeldingen tot fashion en dieren, je vindt het er allemaal!

10 | Dreamstime

Dreamstime wil, door middel van het aanbieden van gratis afbeeldingen, betaalde foto’s onder de aandacht brengen. De gratis afbeeldingen zijn van iets mindere kwaliteit, maar zeker nog goed genoeg om te gebruiken op je website of in je blogbericht.

11 | Barn images

Via Barn Images stellen twee fotografen uit Letland sinds 2015 hun materiaal ter beschikking. Je mag de afbeeldingen gratis gebruiken, maar ze geven zelf ook aan: doneren mag.

12 | Kaboompics

Een grote variatie in afbeeldingen, hoge kwaliteit foto’s en veel categorieën. Je vindt het allemaal op Kaboompics. Je mag de afbeeldingen gebruiken voor commerciële doeleinden, maar je mag ze niet verkopen.

13 | Free stocks

Free Stocks is wederom een website vol mooie afbeeldingen, onderverdeeld in verschillende categorieën. Zeker de moeite waard als je een keer ergens anders wilt kijken voor je afbeeldingen.

14 | Fancy crave

Fancycrave staat ervoor om foto’s te bieden die je nergens anders tegenkomt. Ze bieden prachtige foto’s, helaas is niet alles voor iedereen beschikbaar. Voor sommige foto’s heb je een premium account nodig. Wat dan wel weer heel fijn is, is dat alle afbeeldingen in categorieën zijn geplaatst, lekker makkelijk zoeken!

15 | Foca stock

De foto’s op Foca Stock zijn onderverdeeld in verschillende collecties, waaronder Work + Tech en Getting Work Done. Daarnaast biedt de site veel natuurfoto’s, een leuk weetje is dat alle foto’s door dezelfde persoon zijn gemaakt.

16 | Foodies Feed

Ben je op zoek naar afbeeldingen van eten? Neem dan snel een kijkje op FoodiesFeed. Deze website staat vol met afbeeldingen van eten en drinken. Niet alle foto’s zijn van even goede kwaliteit, maar er staan wel heel veel foto’s op. Je zou er spontaan honger van krijgen, als je al die prachtige afbeeldingen ziet.

17 | Negative Space

Elke week nieuwe foto’s? Dan ben je bij Negative Space aan het juiste adres. Iedere week wordt de collectie aangevuld met nieuwe stock foto’s. Leuk en vooral handig, je kunt erg makkelijk en snel filteren. Filter de galerij bijvoorbeeld op categorie en kleur.

18 | Stocksnap

Misschien heb je weleens van deze site gehoord, of misschien nog nooit (dat kan natuurlijk ook). StockSnap biedt ontzettend veelzijdige foto’s aan, en ook foto’s die je echt niet op elke website tegenkomt. Ga je een kijkje nemen? Pas dan op dat je niet te lang blijft scrollen door deze foto’s.

19 | Skitter Photo

Skitter Photo biedt jou allerlei foto’s van verschillende fotografen. Als fotograaf kun je je aanmelden om je werk te delen, en als gebruiker kun je de mooiste afbeeldingen downloaden. Je mag de afbeeldingen zelfs commercieel gebruiken, maar check dit van tevoren altijd nog even goed!

20 | Stokpic

Als je deze pagina opent, krijg je direct een goed gevoel. De foto’s zijn zacht van kleur, waardoor er een bepaalde sfeer wordt uitgestraald. In verschillende categorieën worden alle afbeeldingen getoond. Wij houden erg van afbeeldingen waar mensen op staan, en wij kunnen onze lol op hier. Stokpic biedt namelijk super veel foto’s waar mensen op te zien zijn! Maar ook als je niet op zoek bent naar foto’s waar mensen op staan, kun je hier zeker slagen!

21 | Creative Commons

Via Flickr Creative Commons hebben allerlei gebruikers ervoor gekozen om hun werk onder een Creative Commons licentie aan te bieden. Dat betekent voor jou dat je ze mag gebruiken op je website of je blog. Neem eens een kijkje tussen de duizenden afbeeldingen die worden aangeboden.

22 | Google LIFE’s Image Archive

Je hebt al meerdere pareltjes kunnen zien in deze lijst, maar dit is heel bijzonder. Een samenwerking met Google en LIFE heeft zich geuit in deze database. Je vindt hier allemaal oude foto’s, en met oud bedoelen we ook echt oud. Je vindt er afbeeldingen vanaf het jaar 1750 tot aan nu. Het mooiste van alles is dat je de afbeeldingen vrij mag gebruiken! Je kunt de hele database doorzoeken, maar je kunt ook source:life toevoegen in de zoekbalk.

23 | Rijksstudio

Dit is toch wel een pareltje, tijdens de zoektocht naar de beste websites kwamen we achter Rijksstudio. Misschien voor sommigen al wel bekend, maar wij wisten (jammer genoeg) nog niet van het bestaan van deze website. Via deze website vindt je allerlei afbeeldingen van het Rijksmuseum. Je kunt er hele collecties samenstellen of de collecties van anderen doorzoeken. Het is natuurlijk wel een kwestie van smaak, maar je kunt wel je eigen stijl bepalen en veel unieker zijn dan anderen.

24 | Travel Coffee book

Wil je foto’s die gemaakt zijn over de hele wereld? Travel coffee book heeft ze! De website biedt je allerlei foto’s die zijn gemaakt tijdens verschillende reizen. Van Europa tot aan Azië en Amerika, je vindt het allemaal!

25 | Morguefile

#Morguefile. Deze website heeft alle foto’s onder verdeeld in hashtags. Op zoek naar afbeeldingen van robots, zoek dan op #robots. Wil je afbeeldingen van kleine dieren? Zoek dan eens op #babyanimals.

26 | Picography

Ben je op zoek naar mooie foto’s die gemaakt en verzameld zijn door fotografen? Neem dan eens een kijkje op Picography.

27 | PicNoi

Een van onze favorieten is PicNoi. Deze site is een verzameling van portretten, je vindt er allerlei soorten portretten. Van straatportretten tot geposeerde portretten, en van een persoon tot hele groepen. PicNoi wil een betere weerspiegeling van de samenleving terugzien in stockfoto’s en dat proberen zij ook uit te stralen door de foto’s die ze aanbieden.

28 | Life of Vids

Dit artikel gaat over afbeeldingen, we weten het. Maar toch wilden we jou dit niet onthouden. Via Life of Vids kun je gratis video’s downloaden die je vervolgens mag gebruiken, waarvoor je maar wilt. Mocht je de video’s gebruiken, laat dan af en toe een linkje achter, wel zo aardig toch.

29 | Iconfinder

Iconfinder. Deze past misschien niet helemaal in het rijtje afbeeldingen, maar het is zeker de moeite waard om even te kijken. We gebruiken tegenwoordig ontzettend veel icoontjes. Een icoon maakt het geheel vaak toch een stukje meer visueler en duidelijker. Superhandig en leuk om eens te gebruiken!

30 | Free Images

Free Images biedt meer dan 400.000 foto’s. Je vindt er letterlijk alles, van natuur tot mensen en van kunst tot mode en beauty. Free Images wordt veel gebruikt door sites als NU.nl en Frankwatching. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

31 | Freepik

Neem eens een kijkje op Freepik als je op zoek bent naar grafische afbeeldingen. Je vindt er allerlei afbeeldingen die je als achtergrond kunt gebruiken.

32 | Imagecarrier

Via Imagecarrier kun je afbeeldingen makkelijk delen op Facebook en Twitter. Check van tevoren even per foto wat je ermee mag doen en wat niet. Voor alle foto’s geldt; je mag ze niet opnemen in een eigen verzameling om ze te verspreiden.

33 | Burst

Burst biedt afbeeldingen voor ondernemers. Het is opgericht om ondernemers te helpen bij het verbeteren van hun producten, websites en marketingcampagnes. Er staat werk van fotografen, maar het meeste werk is zelf gemaakt. De afbeeldingen zijn opgedeeld in verschillende business categorieën.

34 | Realistic Shots

Via Realistic Shots vind je allerlei soorten afbeeldingen. Erg handig! Ze bieden namelijk een mailservice aan. Je ontvangt iedere week een mail met fotosuggesties. Hoef je niet steeds zelf te zoeken.

35 | RGB Stock

Wederom een website vol prachtige foto’s. Je hebt wel een account nodig om de afbeeldingen gratis en rechtenvrij te gebruiken. Maar… het aanmaken van het account is ook gratis, dus zonder al te veel moeite kun je wel gebruikmaken van de foto’s van RGB Stock.

36 | Open Photo

Voor deze website heb je geen account nodig, maar je moet wel per foto goed bekijken of je deze mag gebruiken. De licentie kan namelijk per foto verschillen, let hier dus goed op. Open Photo biedt de foto’s aan van verzamelaars, erg leuk om eens te bekijken!

37 | Jay Mantri

Jay Mantri heeft een indrukwekkende galerij verzameld met allerlei afbeeldingen, van hoge kwaliteit. Deze site is zeker de moeite waard om eens te bekijken. Oh ja… er staan ook hele gave afbeeldingen om te gebruiken als achtergrond!

38 | Moveast

Moveast een website van een reizende Portugese man. Hij reist de hele wereld over en schiet de mooiste plaatjes. Een geluk voor ons, wij mogen ze gratis gebruiken! Je komt er van alles tegen, van landschappen tot mensen en nog veel meer.

39 | The Graphics Fairy

Ben je op zoek naar vintage illustraties en mooie old-school afbeeldingen? Kijk dan eens op The Graphics Fairy. Je vindt hier allerlei illustraties met een vintage uitstraling.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.