Een Website Maken? Handig Stappenplan voor ondernemers

Ben je een ondernemer die een website wil maken? Dan is dit handige stappenplan speciaal voor jou!

Een website is een essentieel onderdeel voor het succes van jouw bedrijf. Het is het online visitekaartje waarmee je potentiële klanten kunt bereiken en informeren.

Het maken van een website kan echter een uitdagend proces zijn, vooral als je geen ervaring hebt in webdesign en ontwikkeling.

Maar maak je geen zorgen.

Ik maak al 17 jaar website en heb voor jou een handig stappenplan gemaakt.
Inhoud van dit bericht

Maak met gemak

Je eigen website

Je eigen website maken was nog nooit zo gemakkelijk. Kies, sleep en pas aan. Met Webnemer heb jij vandaag al je nieuwe site online.

Maak een gratis account

Stap 1 | Denk over de strategie

Voordat je begint met het maken van jouw website, is het belangrijk om goed na te denken over de strategie. Wat wil je bereiken met jouw website en wie wil je bereiken? Voordat je begint met het maken van je website, is het belangrijk om een duidelijk strategisch plan op te stellen. Je moet nadenken over wat je wilt bereiken met je website en wie je precies wilt bereiken.

Wie is jouw ideale klant? Welke personen wil je met je website aanspreken? Maak desnoods een klantprofiel of buyers perona. Zorg dat helder voor ogen hebt voor wie je de website maakt en wat je doel is. 

Kijk welke andere websites er al bestaan in jouw niche en wat zij goed doen. Analyseer waar er ruimte voor verbetering is. Kijk vooral naar de invalshoek. Wat is de merkbelofte die je concurrenten maken? Wat doen zij anders? Waar ligt jouw USP?

Stap 2 | Maak een wireframe voor iedere pagina

Een wireframe is een visuele weergave van hoe de pagina eruit komt te zien. Hierin kun je de structuur en indeling van de pagina bepalen. Maak voor iedere pagina op jouw website een wireframe. Denk na met welke intentie de bezoeker de pagina bezoekt en wat je op de pagina moet tonen om iedere bezoeker de weg te wijzen. 

Zorg dat een wireframe maakt voor alle pagina’s. Denk aan:

Stap 3 | Kies de kleurencombinatie

Natuurlijk laat je jouw website aansluiten bij je huisstijl. Je gebruikt op je website dezelfde huisstijlkleuren. Maar, zorg dat je voor je website een goede kleurencombinatie gebruikt. Dat gaat verder dan wat kleuren kiezen uit je huisstijl. Denk na over de basiskleur, de kleur die over je gehele website het meest voorkomt. Bepaal vervolgens de kleuren voor de elementen die je extra wilt laten opvallen. Bijvoorbeeld voor je knoppen, uitgelichte items of quotes. 

Stap 4 | Bepaal je website navigatie

De navigatie van jouw website is cruciaal voor een goede gebruikerservaring. Het helpt je bezoekers de weg te vinden en Google om je website te begrijpen. Denk na over de navigatie op je website zoals een winkel ook heeft nagedacht over de gangpaden en schapindeling. 

Stap 5 | Zorg voor afbeeldingen of foto’s

Afbeeldingen en foto’s geven je website meer karakter en zijn een goede manier om je bezoekers een bepaalde beleving te geven. Zo zal je op een website voor een restaurant graag foto’s terugzien van de gerechten of het restaurant zelf. Heb je een zakelijke website, toon dan de foto’s van je team of tevreden klanten. Maak je een website voor je schoonheidssalon laat dan jezelf zien of bijvoorbeeld foto’s van voor en na de behandeling. 

Stap 6 | Schrijf je webteksten

Pak je wireframes erbij en schrijf voor iedere pagina op je website een unieke tekst. Schrijf deze tekst in een keer op. Wees niet te streng. Schrijf eerst op wat er in je hoofd zit en voorkom hiermee dat je in een writers block beland. Doe net alsof de klant bij jou aan tafel zet en vertel hem of haar datgene wat je ook aan tafel zegt. Heb je alles opgeschreven, start dan met het redigeren. Gebruik hiervoor eventueel de vele AI-tools die tegenwoordig beschikbaar zijn of vraag je collega, vriend of familielid om je tekst eens na te lezen. 

Stap 7 | Kies een CMS of Website bouwer

Er zijn verschillende content management systemen (CMS) en website bouwers beschikbaar waarmee je jouw website kunt maken. WordPress, Joomla en Wix zijn populaire opties. Zelf maken wij het liefst gebruik van Webnemer. Een compleet platform waarmee je niet alleen heel gemakkelijk je website maakt, maar direct alle marketingfuncties krijgt. 

Stap 8 | Maak je website

Nu je de strategie, het wireframe, de kleurencombinatie en de content hebt bepaald, kun je aan de slag met het maken van jouw website. Gebruik het gekozen CMS of website bouwer om de pagina’s aan te maken, de teksten en afbeeldingen toe te voegen, en de navigatie in te stellen. Wees hierbij wederom niet te streng voor jezelf. Ben je niet blij met het 1e design, geen probleem, je kunt nog altijd aanpassingen maken. Maak je gebruik van Webnemer dan kun je een van de 100+ designblokken gebruiken en zul je iedere pagina met gemak een professionele uitstraling geven. 

Stap 9 | Controleer en breng live

Nadat je de website hebt gemaakt, is het belangrijk om deze goed te controleren voordat je hem live zet. Controleer of alle links werken, de afbeeldingen goed worden weergegeven en de pagina’s er zoals verwacht uitzien. Controleer de contactformulieren, de laadtijd van de website en of alles ook goed geoptimaliseerd is voor Google. Als alles in orde is, kun je jouw website live zetten.

Stap 10 | Koppel Analytics

Om inzicht te krijgen in het gedrag van jouw bezoekers en de prestaties van jouw website, is het aan te raden om Google Analytics te koppelen. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers jouw website heeft en waar ze vandaan komen.

Stap 11 | Koppel Google Search Console

Om beter vindbaar te worden in zoekmachines, is het slim om jouw website te koppelen aan Google Search Console. Dit hulpprogramma helpt je bij het verbeteren van de zichtbaarheid van jouw website in zoekmachines. Het controleert als het ware de technische staat van je website en helpt je met het vinden van verbeterpunten. 

Stap 12 | Meet en verbeter

Na het live zetten van jouw website is het belangrijk om regelmatig de prestaties en het gedrag van jouw website te meten en te analyseren. Je website is nooit af. Wees niet te streng voor jezelf. Breng je site live, test en verbeter. 

Conclusie

Iedere ondernemer kan tegenwoordig met het juiste programma gemakkelijk zelf een website maken. Wees bij het maken van de website niet te streng voor jezelf. Volg eerst het complete stappenplan en kijk daarna pas wat beter kan. 

Veelgestelde vragen

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het adres van je website op het internet, zoals www.imgemak.nl. Het is als het ware het naamplaatje van je website.

Wat is de rol van content in een website?

Content is erg belangrijk voor een website. Het is de informatie en de tekst die op je website te vinden is. Goede content zorgt ervoor dat bezoekers langer op je website blijven en dat je website beter vindbaar is in zoekmachines.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, of zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Het zijn de technieken die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat je website beter gevonden wordt in zoekmachines zoals Google.

Hoe maak ik mijn website vindbaar in zoekmachines?

Om je website vindbaar te maken in zoekmachines, moet je rekeninghouden met de on-page en off-page SEO

Hoe kan ik het beste beginnen met het bouwen van een website?

Voordat je begint met het bouwen van een website, is het belangrijk om een plan te maken. Bepaal wat het doel van je website is, wie je doelgroep is, wat voor content je wilt aanbieden en hoe je je website wilt vormgeven. Zo kun je gericht aan de slag gaan en zonder problemen je website opzetten.