Website maken | Compleet stappenplan

Wat heb je nodig om een website te maken?

Wil je liever niet je website laten maken, maar zelf aan de slag dan is het belangrijk dat je enkele belangrijke stappen zet. Deze stappen zet je al voordat je daadwerkelijk begint met het bouwen van je website.

Deze stappen zorgen ervoor dat je nadenkt over de indeling, de functies, het ontwerp en de optimalisatie.

Alle belangrijke stappen vind je terug in deze gids. Maar voordat we overgaan tot de nodige stappen, staan we eerst stil bij datgene wat jij nodig hebt.

Voor het maken van een website heb je het volgende nodig:

  • Een website maak programma
  • Een hostingprovider
  • Een domeinnaam
  • Website teksten
  • Afbeeldingen

Hoeveel kost het om een website te bouwen?

Wat het kost om een website te maken is afhankelijk van hoe je dit wilt aanpakken. Wil je de website laten maken, kies je voor professionele (en wat duurdere) hosting, schrijf je zelf de teksten etc.

Het maken van een website hoeft je in principe niets te kosten. Het enige waar je wel in moet investeren is in het programma dat je gebruikt, de hostingprovider en je domeinnaam.

Maar ook dit vraagt geen enorme investeringen. Het is maar net hoe goed jij alles geregeld wilt hebben en welke elementen je zelf oppakt.

Bedenk je wel dat ook jouw tijd geld waard is. Zo kun je ook kiezen voor een combinatie. Wij zetten dan alles voor je klaar, doen alle technische rompslomp en de optimalisatie en jij hoeft alleen nog maar te vullen.

Kan je een gratis website maken?

Er zijn een aantal programma’s waarmee je gratis websites kunt maken. Het is echter belangrijk te weten dat deze sites niet altijd helemaal gratis zullen zijn.

Zo zijn er platformen die gratis een website laten maken, maar vervolgens wel advertenties op je website plaatsen.

Als je een gratis website wilt maken, kijk dan goed naar de voorwaarden.

Enkele gratis website maak programma’s

  • Wix
  • Weebly

Wix

Wix is een cloud-gebaseerde website bouwer. Dat betekent dat je niets op je computer hoeft te installeren, maar dat je direct in je browser kunt beginnen. Je werkt met Wix in de editor en bouwt je site stap voor stap volgens je eigen wensen en ideeën.

Als je Wix gebruikt, krijg je toegang tot een aantal functies die het je gemakkelijker maken om een website te maken. Je kunt bijvoorbeeld automatisch een menu maken op basis van de pagina’s die je gemaakt hebt.

Bovendien zijn er kant-en-klare ontwerpen die je voor je website kunt gebruiken en waarvan je gemakkelijk de kleur, het lettertype en de lay-out kunt veranderen.

Weebly

Weebly is ook een cloud-gebaseerde website bouwer die het mogelijk maakt een website te maken zonder iets te hoeven installeren. Je kunt meteen in je browser beginnen door een account aan te maken bij Weebly.

Met Weebly heb je dezelfde mogelijkheden als met Wix. Je kunt bijvoorbeeld automatisch een menu genereren op basis van de pagina’s van je website.

Je kunt ook kant-en-klare ontwerpen gebruiken en die naar je eigen wensen veranderen.

Je eigen website maken in 13 stappen

Hoe kun je zelf een professionele website maken, welke programma’s zijn er beschikbaar en waar moet je allemaal rekening mee houden?

We leggen het je stap voor stap uit.

1 | Bekijk de video

Voordat je verder gaat met lezen raad ik je aan de video volledig te bekijken. In de video leg ik je alles stap voor stap uit en geef enkele belangrijke tips.

2 | Download het werkboek

Om het jou heel gemakkelijk te maken heb ik een compleet stappenplan voor je gemaakt. Je kunt deze hier downloaden als je Mijn IMGemak lid bent.

3 | Kies je CMS

Een Content Management Systeem (CMS) helpt je bij het maken en beheren van je website. Er zijn veel verschillende soorten content management systemen, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Joomla!

Joomla! is een gratis en dient geinstalleerd te worden op je server. Eenmaal geïnstalleerd kun je Joomla! gebruiken om je website te maken.

Met Joomla! heb je meer mogelijkheden dan met een cloud-gebaseerde website bouwer. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit duizenden templates en plug-ins.

Drupal

Drupal is ook een gratis CMS. Net als bij Joomla moet je Drupal eerst op je eigen server installeren.

Drupal biedt vergelijkbare mogelijkheden als Joomla. Ook voor Drupal zijn er honderden sjablonen en modules die je kunt gebruiken.

WordPress

Wordpress is het meest gebruikte CMS ter wereld. Wordpress is gratis en er worden op het internet duizenden plug-ins en thema’s aangeboden.

Met WordPress heb je dezelfde mogelijkheden als met Joomla! en Drupal.

Maar…

Omdat het platform door miljoenen websites gebruikt wordt, zijn er veel meer aanbieders te vinden en is het aanbod van plug-ins en thema’s vele malen groter.

4 | Bepaal je doel

Je eigen website maken is leuk, maar welk resultaat heb je voor ogen? Met welk doel maak jij de website?

Hoe simpel dit ook klinkt, het is een stap die regelmatig overgeslagen wordt.

Het samenstellen van doelen.

Een website moet er vooral mooi uitzien. Passen bij je huisstijl. De teksten moeten foutloos zijn.

Ja, allemaal belangrijk.

Maar wat is straks echt het belangrijkste van je website?

Zie je nieuwe website eens als een werknemer. Wat wil je dan het liefste uitbesteden?

De klantensupport, de administratie, de sales?

Wat moet jouw website voor jou gaan doen?

Welke functies zou jij het willen geven?

5 | Bepaal de inhoud

Zorg dat je bij de vorige stap je takenlijst hebt ingevuld. Je hebt dit nodig om te bepalen welke pagina’s (en functies) jouw website nodig heeft.

Stel dat je jouw website als taak hebt gegeven om jou te ontlasten met het bieden van support. Wat voor pagina heb je dan nodig?

  • Een kennisbank
  • Een veelgestelde vragen pagina
  • Een pagina met instructievideo’s
  • Etc.

Schrijf per taak op welke pagina’s of functies jouw website nodig heeft om jou volledig te ontlasten.

Durf creatief te zijn.

Zet liever in een later stadium een stapje terug dan dat je in deze fase al laten tegenhouden.

Ook al weet je nu nog niet hoe je het later voor elkaar moet krijgen. Schrijf alles op. Ik help je later met de instrumenten om alles te realiseren.

Heb je alles opgeschreven?

Maak nu een keuze tussen de pagina’s.

Geef per pagina aan of dit een wens is, of een vereiste.

Om je een idee te geven. Mijn advies is om sowieso je website uit te rusten met de volgende soort pagina’s:

Maak nu een lijst van alle benodigde pagina’s en noteer per pagina wat jouw doel is. Je kunt hiervoor het blad ‘mijn pagina’s’ uit het werkboek gebruiken.

6 | Maak de wireframes

In de vorige stap heb je het meeste denkwerk gedaan. Je hebt per pagina bepaalt wat het doel is en wat je kunt gebruiken om dit doel te bereiken.

In stap 6 zetten we samen de eerste stap voor het daadwerkelijk maken van je website. We beginnen met het wireframe.

Een wireframe is als het ware de bouwtekening. Een soort van ruwe schets van wat waar komt te staan.

Je hebt in de vorige stappen bepaalt wat je kunt gebruiken om je doel te behalen. In je wireframe bepaal je waar je het allemaal plaatst.

Ben je er klaar voor?

Print de lege wireframe uit het werkboek meerdere keren uit zodat je meerdere varianten kunt maken of direct meerdere pagina’s kunt wireframen.

Pak vervolgens het lijstje er bij waarop je hebt genoteerd wat het doel is van de pagina en welke elementen jij wilt gebruiken om je doel te behalen.

Bekijk nu, nog los van de vormgeving waar je welk element plaatst. Om je enkele ideeën te geven voor jouw wireframe hebben we in het werkboek enkele voorbeelden geplaatst.

7 | Denk aan je merk

Je hebt al veel van het voorwerk gedaan. Toch moet je nog even geduld hebben voordat je daadwerkelijk aan de slag kan met het daadwerkelijk bouwen van je website.

In de vorige stappen heb je nagedacht over het doel en de juiste indeling. Voordat je nu direct in het vormgeven van je website schiet, dien je eerst na te denken over jouw merk.

Schenk aandacht aan de online branding.

Bepaal je online branding

Voor je online branding heb je een merkbelofte nodig. Een belofte die jij als merk maakt. Een belofte die zo diep geworteld is bij je klanten dat ze een soort van garantie bieden.

Wat beloof jij al je klanten? Waar sta je voor?

Welke belofte kun je écht maken en zelfs garanderen?

Het doel van een merkbelofte is om zowel intern als extern richting te geven aan jouw merk.

Zo belooft de IKEA dat het betaalbare oplossingen biedt voor een beter leven. Internet Marketing Gemak belooft van elke website een werknemer te maken en jij, jij belooft…?

Wat durf jij te beloven?

Vind je dit nog lastig, bedenk dan eens één eigenschap waar jij de beste in wilt zijn. Dit mag alles zijn, maar wel slechts 1 ding.

Wat heeft je bewogen om te starten? Waar ligt je passie? Wat maakt jou zo verliefd op je eigen bedrijf?

Als je het nog lastig vind, sla deze stap dan voor nu nog even over.

Ik begrijp heel goed dat je dit niet even snel uit je mouw schud. Realiseer je wel, dat een merkbelofte, betekenis geeft aan je merk. Iets wat dieper gaat dan goede marketing of sales.

Sla je voor nu deze stap over? Schrijf dan in ieder geval 5 eigenschappen op die jij wilt uitstralen met je website.

Ben je snel, informeel, gebruiksvriendelijk, een autoriteit? Wat wil je uitstralen?

Stel dat ik niet de tekst lees en alleen naar de uitstraling kijk, welke emotie wil je mij dan geven?

Hoe moet ik jouw bedrijf omschrijven binnen mijn netwerk?

Heeft dit je wat op weg geholpen?

Mooi, dan kunnen we verder met de volgende stap, het design.

8 | Bepaal de kleuren

Een belangrijk onderdeel binnen je design zijn de huisstijlkleuren. Voor jouw website is het belangrijk dat je verschillende kleuren bepaalt:

  • Hoofdkleur
  • Accentkleur
  • Complementaire kleur

Bepaal je hoofdkleur

Denk eens aan de kleur rood, aan welk bedrijf denk je nu? En als je aan de kleur groen denkt?

Per persoon zal het verschillen, maar iedereen moet bij een bepaalde kleur, ook aan een bepaald merk denken.

Zo denk ik bij de kleur rood aan Coca-Cola en bij groen aan Heineken.

Het bepalen van je hoofdkleur doe je in eerste instantie op persoonlijke voorkeur. Welke kleur vind je zelf het mooist en welke kleur komt het dichtst bij dat wat jij wilt uitstralen?

Houdt er rekening mee dat we, en dit zal enigszins per persoon verschillen, kleuren bepaalde betekenissen hebben.

Bepaal nu eerst je hoofdkleur.

De kleur die je het meest zal gebruiken en de basis vormt voor je huisstijl. Maak gebruik van je persoonlijke voorkeuren, maar houdt ook rekening met de betekenis. 

Als je jouw hoofdkleur hebt bepaald, ga je verder met het bepalen van de accentkleur.

Bepaal de accentkleur

De accentkleur is de kleur die je in combinatie met je hoofdkleur gebruikt. Het is een ondersteunende kleur die goed bij je hoofdkleur past.

De meest bekende merken, werken met slechts twee kleuren. Dit is niet zomaar. Hoe meer kleuren jij gebruikt, hoe lastiger het wordt om je bedrijf aan een kleuren combinatie te herkennen.

Probeer het zelf maar. 

Denk maar eens aan de kleuren geel, rood en blauw. Denk je dan aan een merk?

En als je alleen aan de kleuren geel en rood denkt?

Heb je gemerkt dat je aan de kleuren geel en rood plots wel aan een merk denkt?

Kies nu jouw hoofd- en accentkleur uit.

Bepaal de complementaire kleur

Een complementaire kleur is de kleur die het meeste past bij je gekozen hoofdkleur. Je komt achter jouw complementaire kleur als je jouw hoofdkleur in de kleurencirkel opzoekt en een rechte lijn trekt naar de overkant.

Stel dat geel de kleur is die jij hebt gekozen als hoofdkleur, dan is paars de complementaire kleur. Deze kleur zal het meest opvallen (in de basis) en in theorie het beste werken voor je koopknoppen.

9 | Bepaal de stijl

Een goed ontworpen website herken je aan een eenduidige stijl. Heb je jouw kleuren gekozen, wijk daar dan niet meer van af. Kies vervolgens je stijl.

Met welke elementen wil je werken?

Kies je voor strak en zakelijk, informeel en persoonlijk? Hoe treed jij naar buiten en met welk soort visuele uitingen versterk jij je boodschap?

Kies je foto’s, van jezelf, of koop je ze?

Kies je voor voorbeelden, animaties, video’s?

Denk goed na met welke elementen jij wilt werken zodat jij alles in huis hebt, voordat jij begint met het maken van je website.

Heb je een plaatje in je hoofd hoe je jouw website eruit wilt laten zien?

Dan kan ik je feliciteren. Je hebt zojuist al het voorbereidend werk gedaan. Laten we nu beginnen met het daadwerkelijk bouwen.

10 | Vormgeven of kiezen

In deze stap heb je de keuze of je zelf je website gaat ontwerpen of kiest voor een bestaand thema.

Op het internet zijn er voor ieder CMS duizenden thema’s te vinden. Zowel gratis als betaald.

Wil je liever zelf het volledige ontwerp bepalen, kijk dan naar een website ontwerp programma voor jouw CMS.

Website ontwerp programma’s

11 | Tekst plaatsen

In stap 5 heb je bepaald welke pagina’s je nodig hebt om je doelen te bereiken. Nu moeten we deze webteksten nog (laten) schrijven.

Voor het schrijven van je webteksten houd je rekening met de doelen die je hebt bepaald en het wireframe dat je in stap 6 hebt gemaakt.

Vanuit je wireframe weet je hoeveel tekst je nodig hebt.

Voor het creëren van goede teksten voor je website kun je de volgende pagina’s bezoeken:

12 | Afbeeldingen plaatsen

De afbeeldingen die jij gebruikt hebben een enorm effect op hoe jouw website overkomt bij de bezoekers.

Zorg dat je afbeeldingen uitkiest die bij je style passen.

Het mooiste is als je zelf zorgt voor beeldmateriaal door bijvoorbeeld foto’s te laten maken. Wil je liever kant-en-klare afbeeldingen gebruiken, kijk dan eens op deze pagina:

Alle websites voor gratis afbeeldingen.

13 | Breng je website live

Voordat je de website live brengt raad ik je aan een SEO analyse te doen en deze checklist kritisch na te lopen. Een SEO Analyse doe je al in 10 minuutjes.

Promoot jouw website

Je hebt alle stappen gezet om zelf een professionele website te maken. Maar met alleen een nieuwe website ben je er nog niet.

Jouw website moet gevonden worden.

Voor slimme ondernemers die zelf aan de slag willen met hun online marketing hebben we Mijn IMGemak in het leven geroepen.

Dit is een soort van ‘geheime kluis’ bomvol strategieën, technieken, templates, handboeken, checklists en complete cursussen.

Heb je liever onze persoonlijke hulp? Neem contact op.

Open de marketingkluis​
Ga viraal op social media, adverteer met centen i.p.v. euro's en ontvang de beste online marketing technieken.
Inhoud van artikel
Over de auteur

Sebastiaan begint zijn ondernemers carrière (2009) tijdens zijn studie psychologie. Als eigenaar van een studiekeuzeadviesbureau leert hij dat zijn kennis van de psychologie en het brein van jouw klanten enorm handig is binnen de online marketing. 

Dankzij slimme online marketing technieken laat hij het bedrijf razendsnel groeien tot uiteindelijk meerdere locaties door heel Nederland. 

De exacte strategie dat hij heeft gebruikt om zo hard te kunnen groeien, legt hij je stap voor stap uit in het 4-staps klantenplan

Internet-Marketing-Gemak-Over-Ons-Sebastiaan