Zonder te vloeken alles online gemakkelijk geregeld

Alles-in-een-software om (online) te groeien

Waarom kiezen voor aparte tools als Webnemer je alles biedt wat je nodig hebt in één krachtig, gebruiksvriendelijk platform?

Maak de mooiste website (en pas alles gemakkelijk zelf aan)

Geen gedoe meer met hosting, plug-ins of technische koppelingen.

Stuur winstgevende mails met de email marketing functie

Laat Webnemer (automatisch) de beste mails sturen.

Verkoop je eigen online cursus (of product)

Zet je kennis om in keiharde winst.

Zelf je website maken – Een complete gids

De belangrijkste les is dat je als je een website maakt, je enkele kritieke stappen moet zetten. Stappen die we stuk voor stuk met je zullen doornemen.

Wat heb je nodig om een website te maken?

Voordat we overgaan tot de nodige stappen, staan we eerst stil bij datgene wat je nodig hebt.

Voor het maken van een website heb je het volgende nodig:

 • Een website maak programma
 • Een hostingprovider
 • Een domeinnaam
 • Website teksten
 • Afbeeldingen

Stap 1 | Kies een website maak programma

Wil je een professionele website maken dan krijg je vaak het advies om voor een CMS als bijvoorbeeld Wordpress te kiezen. Dit is ook jarenlang onze keuze geweest. Maar geloof me, voor WordPress heb je ervaring nodig en dit programma heeft een pittige leercurve wil je er echt goed mee kunnen werken.

Ja, er zijn verschillende plug-ins te vinden en zelfs complete website templates, maar 9 van de 10 mensen kunnen het beste kiezen voor een website maak programma.

Waarom? Omdat je al die toeters en bellen toch niet nodig hebt en je met een programma als Webnemer je eigen website veel sneller maakt.

Maar goed, die keuze is aan jou. 

Stap 2 | Bepaal het doel en je pagina’s

Iedere website heeft zijn eigen strategie. Zie je website als online werknemer. Iemand die je opdrachten kan geven. Zo zal je website het eerste contact met je potentiële klanten leggen.

Wat wil je dan zeggen?

Wat zijn de onderwerpen en vragen die je ook aan tafel met je klanten bespreekt?

Zorg dat deze elementen ook op je website terugkomen. Denk na aan het ontlasten van jou en je team. Zo kun je met een website met webshop je huidige (en nieuwe klanten) gemakkelijk producten laten bestellen. Met een supportpagina je supportafdeling ontlasten en met een afsprakenkalender gemakkelijk afscheid nemen van al dat heen en weer gemail.

Durf creatief te zijn in deze fase. Durf out of the box te denken. Later kun je altijd nog beslissen of je daadwerkelijk dit soort pagina’s aan je website toevoegt.

Extra inspiratie per branche?

Stap 3 | Maak wireframes

Een website wireframe is een soort van blauwdruk. In een wireframe bepaal je wat waar moet komen te staan en uit welke elementen een pagina is opgebouwd.

Een wireframe maak je per pagina en is niets meer dan een grove schets. Maar dit betekent niet dat je deze stap zomaar kunt overslaan.

Wireframes worden veel overgeslagen en dat zie je dan ook terug in het uiteindelijke website ontwerp. Er is dan niet nagedacht over een slimme indeling en logische opbouw.

Wil jij die voorsprong op je concurrenten pakken, maak dan een wireframe voor in ieder geval de volgende pagina’s:

Homepage

De homepage van je website wordt vaak om deze twee redenen bezocht:

 1. Bezoekers kennen je bedrijf al en hebben gezocht op je bedrijfsnaam
 2. Bezoekers zijn geland op een willekeurige pagina en zijn op zoek naar een overzicht

Wat moet je verwerken in je wireframe?

Op je homepage is het heel belangrijk dat je zo snel mogelijk antwoord geeft op de volgende vragen:

 • Wie zijn jullie?
 • Wat doen jullie?
 • Wat moet de bezoekers doen?

Gun jezelf een creatief moment. Denk na over wie jullie écht zijn, welke brandbelofte je duidelijk wilt maken en wat je met je website wilt uitstralen.

Welke eerste indruk wil je maken?

Ben je grappig? Zakelijk, professioneel, een autoriteit?

Sowieso kun je natuurlijk al snel laten zien wie jullie zijn door je logo bovenaan je website te plaatsen. Denk ook aan een eventuele tagline of brandbelofte.

Duidelijk maken wat jullie doen, doe je door ergens op je homepage ruimte te reserveren voor je belangrijkste diensten of producten.

En dan het laatste en belangrijkste.

Wat moet de bezoeker doen?

Je wilt je bezoeker op een slimme manier gemakkelijk naar je belangrijkste pagina’s op je website sturen. Denk er goed over na wat voor jou de belangrijkste pagina’s zijn en hoe je mensen die jou al kennen, snel de volgende stap laat maken.

Verkooppagina

De verkooppagina is waarschijnlijk de belangrijkste pagina op je website. Kijk bij het maken van je wireframe of je eerst je verkooppagina schrijft, of dat je eerst met je wireframe begint.

Waarom?

Je wireframe bepaalt de lay-out en ruimte op je website. Als je eerst je wireframe maakt, voordat je de tekst schrijft, geef je jezelf meer richting, maar daardoor wordt het ook moeilijker om de juiste tekst te schrijven.

Bepaal zelf wat goed voor jou werkt.

Op je verkooppagina is het belangrijk dat je net dat beetje vertelt en laat zien dat je bezoekers genoeg nieuwsgierig maakt om contact met je op te nemen.

Laat dus al je tell-sell trucjes thuis en probeer op je verkooppagina dat te vertellen (en laten zien) wat je normaal gesproken ook aan tafel doet.

Over ons pagina

De over ons pagina is de plek op je website waar je jouw verhaal vertelt.

Het is belangrijk dat deze pagina echt uitstraalt wie je bent en waar je voor staat, zodat bezoekers zich ermee kunnen identificeren. Bedenk een duidelijke en open structuur waarin bezoekers te weten komen wie jullie zijn. Houd het kort en simpel, maar ook eerlijk.

Geef op het wireframe van je over ons pagina voldoende ruimte aan voor afbeeldingen of video’s als je deze elementen ook wilt gebruiken.

Contactpagina

Je contactpagina heeft natuurlijk maar 1 doel. Je bezoekers contact laten opnemen.

Maar…

De lay-out van je contactpagina en wat je in je wireframe verwerkt, bepaalt uiteindelijk ook of ze dat doen.

Denk voor het wireframe van contactpagina na hoe je de laatste bezwaren kan wegnemen. Hoe kan ik nog een keer duidelijk maken dat jij écht dat juiste partij bent?

 • Toon logo’s van je klanten
 • Toon je team (zorgt voor extra betrouwbaarheid)
 • Toon reviews
 • Toon je adres
 • etc.

Slim SEO-trucje voor je over ons pagina

Je contactpagina is vaak de pagina die de meeste interne links krijgt. Hierdoor bouwt deze pagina veel waarde op. Deze waarde kun je doorspelen door ergens op je contactpagina (zonder je bezoekers af te leiden) te linken naar je belangrijkste diensten. Dit helpt weer om deze pagina’s beter vindbaar in Google te maken.

Opt-in pagina

De opt-in pagina, of sqeeuzepage is bedoeld om de contactgegevens van je bezoekers los te peuteren. Alles wat je in je wireframe verwerkt moet dat doel dienen.

Plaats alleen maar elementen op je opt-in pagina waarvan je (bijna) zeker weet dat ze de bezoeker extra overtuigen om hun contactgegevens achter te laten.

Plaats niet zomaar plaatjes of foto’s of andere designelementen omdat het er mooi uitziet, denk of ieder element, al is het het kleinste puntje, na.

Blog

Als je een blog wilt maken, wat ik je sowieso aanraad om te doen, probeer dan na te denken of je in je blog lay-out elementen kunt verwerken om je bezoekers verder in je sales funnel te brengen.

Bijvoorbeeld door je diensten te benoemen, een contactformulier of een banner voor je weggever.

Stap 4 | Bepaal de kleurencombinaties

Iedere kleur heeft een bepaalde betekenis. Dit kun je zweverig vinden. Of ver gezocht, maar volgens talloze psychologische onderzoeken hebben kleuren een impact op ons brein.

Zo zijn er talloze onderzoeken die beweren dat kleuren als oranje, rood en geel de eetlust opwekken.

Niet voor niets dat Mac-Donalds voor deze kleuren heeft gekozen 😉

Of je in je kleurenschema rekening wilt houden met de betekenis of niet, dat laat ik aan jou. Voor de kleurencombinatie van je website is het in ieder geval belangrijk dat je een keuze maakt voor bepaalde kleuren.

Daarbij werk je met 5 soorten kleuren:

 • Primaire kleuren
 • Secundaire kleuren
 • Accentkleuren
 • Achtergrondkleuren
 • Complementaire kleuren

Primaire kleuren

Dit zijn de kleuren die je website domineren. De primaire kleuren worden vaak gebruikt in logo’s, knoppen en koppen. Primaire kleuren geven mensen een gevoel van identiteit en verbondenheid. Deze kunnen dezelfde kleur hebben als je huisstijl of gewoon intuïtief gekozen zijn.

Zorg er wel voor dat de primaire kleur die je kiest, goed in je kleurenschema en huisstijl past. Vaak kies je voor de primaire kleur de kleur die het meest voorkomt in je huisstijl.

Secundaire kleuren

De secundaire kleuren moeten je primaire kleurenpalet ondersteunen. Dit kunnen ook varianten van je primaire kleur zijn. Bijvoorbeeld door deze iets meer verzadiging mee te geven.

Accentkleuren

De accentkleuren moeten de belangrijkste elementen van je pagina naar voren brengen zonder ze te overweldigen.

Achtergrondkleuren

Achtergrondkleuren zijn belangrijk om een gevoel van ruimte en harmonie te creëren. Ze mogen de aandacht niet afleiden van je primaire, secundaire en accentkleuren.

Complementaire kleuren

Dit zijn de tegenovergestelde kleuren op het kleurenwiel: rood-groen, blauw-oranje en geel-paars. De complementaire kleur gebruik je vaak voor je call to action (knoppen enzo).

Met het kleurenwiel kun je heel gemakkelijk kijken wat de complementaire kleur van je primaire kleur is. Deze tegenovergestelde kleur zal het meest opvallen en daardoor de aandacht van de bezoekers naar dit element sturen.

Stap 5 | Schrijf (met AI) je webteksten

Heb je voor Webnemer als website maker gekozen dan zal deze stap zeer gemakkelijk gaan. Binnen Webnemer heb je namelijk een ingebouwd AI-copywriter. Geef Webnemer het onderwerp en het doel van je tekst en het programma doet de rest. 

Stap 6 | Zorg voor foto’s of afbeeldingen

Foto’s en afbeeldingen spelen een belangrijke rol op je website. Kies het liefste voor professionele foto’s of gebruik een van de talloze AI-tools om afbeeldingen te maken. 

Stap 7 | Pas je Wireframes aan

In stap 3 heb je jouw wireframes gemaakt. In de latere stappen heb je de inhoud verzameld. Ga in deze stap als een echte webdesigner aan de slag en zorg dat alle elementen de juiste plek krijgen. Plak je teksten, geef alles de juiste kleur en zorg dat er een logisch verloop op iedere pagina is.

Stap 8 | Bepaal je webdesign

Als je alle stappen hebt doorlopen wordt het nu vrij eenvoudig om je eigen website te maken. Je hoeft alleen de aangepaste wireframes erbij te pakken en alles te verwerken in het design. Heb je voor Webnemer gekozen dan kun je werken met de talloze designblokken. Hiermee zul je zien dat het ontwerpen en designen van je website supersnel gaat.

Stap 9 | Optimaliseer je website

Je wilt dat je nieuwe website straks natuurlijk hoog in Google staat. Het belangrijkste is dat je eerst onderzoekt hoe gebruiksvriendelijk je website is. Kan een bezoeker gemakkelijk de weg vinden?

Laad je website lekker snel?

Zit je website goed in elkaar, controleer dan hoe je site eruit ziet op tablets en smartphones. Ziet het design en de lay-outs er op alle apparaten goed uit, besteed dan aandacht aan de on-page SEO.

Besteed aandacht aan je SEO-titels, de koppen en zorg dat je de juiste zoekwoorden op de pagina’s hebt verwerkt.

Stap 10 | Controleer je website

Nadat je de website hebt gemaakt, is het belangrijk om deze goed te controleren voordat je hem live zet. Controleer of alle links werken, de afbeeldingen goed worden weergegeven en de pagina’s er zoals verwacht uitzien. Controleer de contactformulieren, de laadtijd van de website en of alles ook goed geoptimaliseerd is voor Google. Als alles in orde is, kun je jouw website live zetten.

Stap 11 | Check en breng live

Je bent klaar met het bouwen van je website. Als je voor een website bouwer hebt gekozen kun je nu vaak in een of twee klikken je website live brengen. Heb je jouw website gemaakt via een CMS, zorg dan dat je jouw domeinnaam koppelt aan je hosting via het wijzigen van je DNS. Is dit een lastige stap, laat dan je hosting provider je helpen.

Heb je voor Webnemer gekozen, klik dan op website-instellingen > domeinen > voeg domein toe en klaar. 

Stap 12 | Koppel Analytics

Om inzicht te krijgen in het gedrag van jouw bezoekers en de prestaties van jouw website, is het aan te raden om Google Analytics te koppelen. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers jouw website heeft en waar ze vandaan komen.

Stap 13 | Koppel Google Search Console

Om beter vindbaar te worden in zoekmachines, is het slim om jouw website te koppelen aan Google Search Console. Dit hulpprogramma helpt je bij het verbeteren van de zichtbaarheid van jouw website in zoekmachines. Het controleert als het ware de technische staat van je website en helpt je met het vinden van verbeterpunten.

Conclusie

Eenvoudig je eigen website maken hoeft geen weken te duren. Zorg dat je je houdt de stappen. Ook als het overbodig voelt. Deze stappen zetten we niet voor niets en zijn gebaseerd op 10 jaar lang websites maken. Iedere stap zorgt voor een bepaalde voorbereiding voor de volgende stap. Het resultaat? Je zult veel makkelijker je eigen website bouwen en voorkomen dat je kostbare fouten maakt.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het maken van een eigen website?

De tijd die het kost om een eigen website te maken hangt af van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de website, de beschikbaarheid van content en afbeeldingen, en de ervaring van de persoon die de website bouwt. Over het algemeen kan het maken van een eenvoudige website enkele uren tot een paar dagen duren, terwijl het maken van een meer complexe website met meer functionaliteiten en gepersonaliseerd design enkele weken tot maanden kan duren.

Hoe kan ik een eigen website gratis maken?

Er zijn verschillende manieren om gratis je eigen website te maken. Een populaire optie is het gebruik van een websitebouwer zoals Wix, JouwWeb of Webnemer. Deze platforms bieden gebruiksvriendelijke editors waarmee je zonder technische kennis een professionele website kunt maken. 

Kan ik mijn eigen domeinnaam gebruiken voor mijn gratis website?

In de meeste gevallen kun je geen eigen domeinnaam gebruiken voor een gratis website. Gratis websitebouwers bieden meestal subdomeinen aan, zoals jouwnaam.wixsite.com of jouwnaam.jouwweb.nl. Als je een eigen domeinnaam wilt gebruiken, kun je ervoor kiezen om te upgraden naar een betaald abonnement bij de websitebouwer of ervoor kiezen om een zelfgehoste website te maken met behulp van een CMS zoals WordPress.

Kan ik mijn gratis website later uitbreiden of aanpassen?

Ja, de meeste gratis websitebouwers bieden de mogelijkheid om je website later uit te breiden of aan te passen. Je kunt nieuwe pagina’s toevoegen, extra functionaliteiten inschakelen en het design en de inhoud van je website aanpassen.

Het is echter belangrijk om te controleren welke functies beschikbaar zijn in het gratis plan en welke functies mogelijk alleen beschikbaar zijn in betaalde abonnementen.

Moet ik technische kennis hebben om een eigen website te maken?

Nee, je hebt geen technische kennis nodig om een eigen website te maken. Met moderne websitebouwers zoals Webnemer kun je eenvoudig een website bouwen met behulp van drag-and-drop editors.

Moet ik software installeren om mijn eigen website te maken?

Nee, je hoeft geen software te installeren om je eigen website te maken. Met gratis websitebouwers zoals Webnemer kun je je website volledig online bouwen en beheren. Je hebt alleen een computer en een internetverbinding nodig om toegang te krijgen tot de websitebouwer om je website te maken of aan te passen.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.