Je website beveiligen en voorkom vervelende hackers!

Mathieu Scholtes   |   Geen reacties   |   Laatste aanpassing op: 18-06-2018   |   

Als je jong bent, kom je al snel in aanraking met pestkoppen op straat. Ze praten je na, pakken je spullen af en zijn vaak stiekem. Ze kijken continu of een ander het niet ziet.

Daarna ga je naar school en kom je er ook weer een paar tegen. Er zijn altijd wel mensen die ergens tegenaan willen schoppen.

Het is de spanning die ze nodig hebben, waardoor ze grenzen van het toelaatbare gaan opzoeken. Wanneer pestkoppen ouder worden, gaan ze andere manieren zoeken om “wat te beleven”.

In dit artikel lees je alles over de online pestkoppen in deze wereld. Ontdek hoe je jouw website kunt beveiligen en het hackers zo moeilijk mogelijk maakt.

Pestkoppen op het internet die jouw website kunnen hacken

Het grote nadeel van computers, automatisering en het internet: hackers kunnen zichzelf nu klonen! 1 pestkop die je lastigvalt, is al erg genoeg maar als zo’n persoon dan ook nog scripts ontwikkelt die doen wat hij wil…

Dan is het einde zoek!

En dat is het ook.

Van pestkop tot hacker, en van hacker naar crimineel

We noemen ze nog (online) pestkoppen, dat is vaak hoe ze beginnen. Ze rommelen een beetje op het internet, waar ze scripts vinden en anderen mee lastig gaan vallen.

Denk aan het overnemen van de controle op je pc, het bespioneren van je apparaten. Daar wordt het overigens al strafbaarder en wanneer de kick ervan af is, gaan ze vaak over tot het grootschalig overnemen van websites.

Wat doen hackers eigenlijk met websites?

Ze proberen geld via je website te verdienen:

  • Door het plaatsen van reclame naar een anonieme webshop, waar je met cryptovaluta moet betalen
  • Door het plaatsen van links naar een bepaalde website (linkbuilding). Linkbuilden is belangrijk, maar natuurlijk niet op deze manier

Het typerende gedrag van een hacker:

  • De styling van de website aanpassen
  • Bepaalde functies onklaar maken
  • Hun naam of logo op je website tonen

1 hacker, duizenden websites

Wat als (online) pestkop begon, werd al snel een hacker en crimineel. Maar zoals eerder gezegd, stopt het daar niet bij.

De hacker kloont zichzelf door scripts te maken die niet 1 website per dag hackt maar 10 tot 1000 websites, per dag!

Hoe kun je je website beveiligen, zodat hackers stoppen?

Niet door ze op te zoeken, of ze een online mep te verkopen. Dat gaat online net zo slecht als in real-life waar het ook nooit veel zoden aan de dijk zette. Voorkomen dat een hacker grip op je leven of website krijgt, is de beste stap.

Het is simpel, je wilt zijn logo of reclame nooit zien.

Hackers maken gebruik van standaarden om jouw website te hacken

Vroeger wist een pestkop waar iemand ongeveer woonde, waar diegene speelde of in welk klaslokaal diegene zat. Hoe iemand naar huis ging, op de fiets of lopend. Daar maakte de pestkop gebruik van.

Dat doen hackers nog steeds. Een hacker kijkt wat voor website je hebt, welke plug-ins en thema je gebruikt.

Als hij dat weet, probeert hij die te gebruiken om in je website te komen. Je moet dus zorgen dat hij er niet achter komt welke plug-ins je gebruikt, en welke versie van die plug-ins. Hij hoeft niet te weten waar je inlogt op je website, of wat je servergegevens zijn.

Wat je dus gaat doen om je website te beveiligen en het hackers lastig te maken:

  1. Je zet een beveiligingsplug-in in. Denk voor een WordPress website aan iThemes Security of WordFence. Deze beveiligingsplug-in beperkt het aantal inlogpogingen dat iemand of een script mag doen op de inlog pagina. En zorgt ervoor dat de hacker of het script geen “verdachte” aanvragen op de website kan doen. Als de hacker er niet achter komt hoe je website in elkaar zit, heeft hij weinig mogelijkheden om in te breken.
  2. Hij zal standaarden uitproberen. Denk aan wachtwoorden met je naam erin, je geboortedatum. Ook daar zijn scripts voor, zodat hij die opdrachten razendsnel uit kan voeren zonder zelf iets te moeten doen.
  3. Je maakt back-ups van je website. Bijvoorbeeld met UpdraftPlus. Als een hacker dan toch aanpassingen aan je website verricht heeft, kun je zijn aanpassingen ongedaan maken.
  4. Maak gebruik van Webnemer. Met de Webnemer heb je een website, waarbij je je geen zorgen meer hoeft te maken om back-ups, de veiligheid van je website en hackers.

Wees niet te laat met het beveiligen van je website

De meesten wachten totdat de pestkop (hacker) zich laat zien en gaan er dan pas wat aan doen. Maar dan ben je te laat. De hacker heeft dan al grip op je website.

Een hacker maakt als eerste aanpassingen die het mogelijk maken om de controle over je website te behouden.

Denk aan stiekeme beheerder accounts, achterdeurtjes op de server en met een beetje pech stuurt hij ook nog informatie naar zichzelf die je invult op je website, zodat hij je wachtwoorden en die van je klanten weet.

Conclusie

Hackers zullen er altijd zijn, helaas kunnen we dat moeilijk tegengaan. Je kunt er wel voor zorgen dat je geen makkelijk doelwit wordt. Beveilig je website goed en maak het hackers niet te makkelijk.

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Deel met jouw netwerk

Over de auteur

Mathieu Scholtes

Mathieu Scholtes is fanatiek beveiliger van WordPress websites. Hij houdt van uitdagingen en complexe puzzels, waarvan hij zijn werk heeft kunnen maken. Wekelijks maakt Mathieu de trucs van hackers ongedaan en zorgt hij ervoor dat klanten weer een goedwerkende website hebben.

Laat een reactie achter