Logo Internet Marketing Bureau IMGemak

Een Writer’s Block? 5 Tips die een schrijfblokkade voorkomen

Sebastiaan Hendriks   |   2 reacties   |   Laatste aanpassing op: 17-04-2018   |   

Vandaag heb ik typisch zo’n dag waarop ik geen inspiratie heb om te beginnen aan een nieuwe blog. Schrijvers noemen dit ook wel de schrijfblokkade of writer’s block. Je hebt op dat moment geen inspiratie en het lukt je maar niet om iets zinnigs op papier te zetten.

Gelukkig barst internet van de inspiratie en hoeft een writer’s block niet lang te duren. Toch kan het voorkomen dat het maar niet lukt om een nieuw artikel voor je blog te schrijven of inspiratie op te doen voor een SEO tekst. Daarom geef ik je in dit artikel enkele tips om over je schrijfblokkade heen te komen. Ben je ook geïnteresseerd in de technieken om meer bezoekers naar je website te sturen? Kijk dan hier.

Loop je vast en kun je wel wat hulp gebruiken? Onze SEO-tekstschrijver helpt je graag.

Liever zelf weer alle inspiratie krijgen? Lees dan snel verder en kom vandaag nog van je writer’s block af.

Kom van je writer’s block af  tip 1 – Wees niet te streng voor jezelf

Het belangrijkste om over je blokkade heen te komen is het accepteren ervan. Je mag als schrijver of als blogger best eens je dag niet hebben. Hoewel je je misschien hebt voorgenomen om elke dag een nieuwe blog te schrijven, je bezoekers zullen je niet afschieten als je een keer een dag gemist hebt.

Weg met die writer’s block tip 2 – Gebruik je creatieve momenten

Als je vaker blogt als onderdeel van je internet marketing strategie zul je merken dat je op sommige momenten barst van de creativiteit. Ik weet nog goed het moment dat ik begon met bloggen. Ik was totaal geen schrijver en moet eerlijk zeggen dat ik dat nog steeds niet ben.

Doordat ik bijna dagelijks blog begin ik te merken dan mijn mindset verandert. Wanneer ik iets interessants lees, hoor of zie dan denk ik direct …”hé dat is mooi voor een blogje”.

Gebruik je creatieve momenten. Wat bijvoorbeeld goed werkt is het verzamelen van artikelen gecategoriseerd op onderwerp.

Mocht je inspiratieloos zijn dan kun je gemakkelijk dat ene artikel lezen om je inspiratie terug te krijgen.

Ook een overzicht in Excel met verschillende blog-ideeën kan zeer effectief zijn. Als je gaat werken met een overzicht verzin dan alle onderwerpen waar jij over kunt schrijven.

Gebruik eens een andere tool dan de Google Keyword Planner om de juiste zoekwoorden te vinden.

Zeg maar dag tegen je schrijfblokkade tip 3 – Blog (schrijf) vooruit

Voordat ik met Internet Marketing Gemak begon heb ik een duidelijke content strategie geschreven.

Doordat onze online marketing blog een belangrijk onderdeel is van mijn strategie, ben ik vaak te streng voor mezelf en dit leidt vaak tot een writer’s block. Ik wil per se dat ene artikel schrijven.

De mindset van kwaliteit verandert dan in kwantiteit. Hoewel ik soms dagen heb dat ik geen woord op papier krijg, heb ik gelukkig ook dagen waarin ik moet switchen van kladbok omdat dit, voordat ik het weet vol staat met nieuwe artikelen. Geniet van deze dagen. Barst je van de inspiratie en merk je dat het schrijven je gemakkelijk afgaat.

Schrijf dan vooruit.

Schrijfblokkade tip 4 – Bloggen (schrijven) doe je met een pen

Schrijfblokkade

Als je merkt dat je niet verder komt met je artikel. Zet dan je computer uit, pak een kop koffie, pen en papier en begin opnieuw.

Je zult merken dat het schrijven op papier makkelijker gaat.

Een kladbok mist de backspace. Maak hier goed gebruik van. Schrijf je artikel in een ruk door. Probeer niet continu te strepen en opnieuw te beginnen. Je zult merken dat wanneer je de eerste alinea’s op papier hebt staan de rest volgt.

Je schrijft tenslotte over je vak. Iets waar je graag over praat, toch?

Vaarwel met de writer’s block tip 5 – Corrigeer op het eind

In het verlengde van het vorige stuk, corrigeer pas op het eind. Probeer eerst je artikel te schrijven, dan te corrigeren.

Schrijf je het artikel op je computer, gebruik dan pas je backspace als je laatste zin op papier staat. Bij de laatste zin loop je het artikel na en print je het eventueel uit.

Dit lijkt dubbel werk, maar je zult merken dat wanneer je jezelf continu blijft corrigeren je al snel in een writer’s block belandt.

En wat doe jij als je een writer’s block hebt?

Deel met jouw netwerk

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Deel met jouw netwerk

Over de auteur

Sebastiaan Hendriks

Sebastiaan is de strategisch partner van opdrachtgevers en verslaafd aan zijn notitieblokken. De mooiste ideeën ontstaan bij Sebastiaan spontaan. Sebas is dan ook het stuiterballetje op kantoor. De marketeer die nooit stil zit, doorslaat in de cursussen, boeken en blogs die hij volgt en gek is van de psychologie.

2 reacties

  1. Marian Stoppelenburg op 11/10/2017 om 15:06

    Wat ik doe, als ik even geen inspiratie heb om een tekst te schrijven? Ik pak de tool van de methode Drie Denkstappen naar Sterke Teksten erbij, het TVF (tekstvoorbereidingsformulier). Volg je de stappen, dan ben je gedwongen keuzes te maken. Op die manier komt er 100% zeker een idee naar boven borrelen. Tekststrategie werkt altijd.

Laat een reactie achter