Core Web Vitals zijn een verzameling meetgegevens die de gebruikerservaring van webpagina’s meten. De Core Web Vitals helpen te beoordelen hoe snel en interactief een website is voor zijn gebruikers. Google gebruikt deze statistieken om de laadprestaties, responsiviteit en visuele stabiliteit te meten.
Het zijn geen keiharde eisen waar je overal perfect op moet scoren, maar… de Core Web Vitals helpen je wel om je website door de ogen van Google te bekijken.
Ook geeft het je inzicht in wat je zelf kunt doen om je website te verbeteren.
Core Web Vitals en de Laadtijd
De Core Web Vitals worden vooral gebruikt om de laadtijd van je website in kaart te brengen en te onderzoeken waar de verbeterpunten liggen. Google maakt hierin onderscheid tussen drie grote elementen:
Largest Contentful Paint (LCP)
De Largest Contentful Paint (LCP) is een webprestatie-indicator die meet hoe lang het duurt voordat het grootste element op een webpagina is geladen. Het grootste element kan een afbeelding, een video of elke andere inhoud zijn die visueel overheersend is op de pagina.
LCP is een belangrijke indicator voor de gebruikerservaring omdat het aangeeft wanneer de hoofdinhoud van de pagina zichtbaar wordt. Een snelle LCP-tijd is cruciaal als je jouw websitebezoekers een fijne ervaring wilt bieden. Hoe sneller een bezoeker de ‘volledige pagina’ kan bekijken, hoe prettig hij dat zal vinden.
First Input Delay (FID)
De First Input Delay meet hoe lang het duurt voor je pagina interactief wordt. Met andere woorden, hoe lang duurt het voordat een bezoeker je website ook écht kan gebruiken? Zijn er bepaalde knoppen, functies of links nog niet bruikbaar? Of kan een bezoeker direct je website gebruiken zodra hij deze bezoekt?
Cumulatieve Layout Verschuiving (CLS)
De Cumulatieve Layout Verschuiving meet hoeveel onverwachte lay-out verschuivingen er optreden tijdens het laden van je pagina. Je kent het wel, je bezoekt een website en het duurt even voor dat alles op de juiste plek staat. Omdat we tegenwoordig zeer snel internet hebben, zullen niet veel bezoekers van je website hier last van hebben.
Maar…
De CLS zegt wel degelijk iets over de technische staat van je website. Hoe beter de CLS, hoe stabieler je website is en hoe beter je bezoekers je website zullen ervaren.
Onverwachte lay-out verschuivingen kunnen frustrerend zijn voor gebruikers. Je klikt per ongeluk op de verkeerde knop, mist bepaalde inhoud of het duurt erg lang voordat je de website écht kunt gebruiken.
Hoe bekijk ik de Core Web Vitals van mijn website?
Ben je benieuwd hoe het met jouw website gesteld is? Je kunt gratis controleren hoe het met jouw Core Web Vitals is gesteld via deze gratis tool.
Conclusie
De core web vitals maken al geruime tijd deel uit van onze digitale wereld en sindsdien lijkt iedereen zich in een soort digitale marathon te bevinden om per se die felbegeerde 100 score te bereiken. Het is van essentieel belang om je website voortdurend te optimaliseren, met name als het aankomt op gebruikerservaring. Laat je echter niet verleiden door de getallen en suggesties die Google je voorschotelt. Natuurlijk, ze kunnen bijdragen aan het verbeteren van je website, maar ze vormen geenszins de ultieme sleutel tot succes of een garantie dat, wanneer je die topscore behaalt, je website daadwerkelijk de top van Google bereikt of dat je werkelijk een uitstekende website hebt.
Veelgestelde vragen
1. Wat zijn core web vitals?
Core web vitals zijn een set van belangrijke gebruikerservaring metrics die door Google zijn vastgesteld. Ze meten aspecten van de laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit van jouw website. Het draait allemaal om het bieden van een goede gebruikerservaring aan echte gebruikers.
2. Wat houdt LCP in?
Largest Contentful Paint (LCP) is een van de core web vitals metrics en meet hoe lang het duurt voordat het grootste stuk content op een webpagina geladen is.
3. Wat is CLS?
Cumulative Layout Shift (CLS) is een andere metric binnen de core web vitals. Het meet de visuele stabiliteit van een webpagina tijdens het laden en hoe vaak elementen onverwacht verschuiven.
4. Wat betekent FID?
First Input Delay (FID) is de derde metric van de core web vitals. Het meet de tijd die nodig is voordat een gebruiker interactie kan hebben met jouw website, zoals klikken op een link of het invullen van een formulier.
5. Hoe worden core web vitals gebruikt in zoekresultaten?
Google gebruikt de core web vitals als hulpmiddel. Websites die goed presteren op de core web vitals hebben vaak een betere kans om hoger te scoren, maar het is zeker geen garantie.
6. Wat is het verband tussen core web vitals en SEO?
Core web vitals zijn een belangrijk onderdeel van SEO (Search Engine Optimization). En dan vooral in de zin van het optimaliseren van de gebruikservaring. SEO is de afgelopen jaren enorm verandert en draait steeds meer om de bezoeker. Is de website goed voor de bezoeker, dan is het goed voor Google.