Zonder te vloeken alles online gemakkelijk geregeld

Alles-in-een-software om (online) te groeien

Waarom kiezen voor aparte tools als Webnemer je alles biedt wat je nodig hebt in één krachtig, gebruiksvriendelijk platform?

Maak de mooiste website (en pas alles gemakkelijk zelf aan)

Geen gedoe meer met hosting, plug-ins of technische koppelingen.

Stuur winstgevende mails met de email marketing functie

Laat Webnemer (automatisch) de beste mails sturen.

Verkoop je eigen online cursus (of product)

Zet je kennis om in keiharde winst.

Een Slimme Kleurencombinatie voor je Website (9 tips)

De kleurencombinatie die jij op je website gebruikt is bepalend voor de effectiviteit. Dat gaat verder dan het kiezen van kleuren die je mooi vindt. Een juist kleurenschema biedt rust en op de juiste moment actie.

De betekenis van kleuren

Iedere kleur heeft een bepaalde betekenis. Dit kan je zweverig vinden. Of ver gezocht, maar volgens talloze psychologische onderzoeken hebben kleuren een impact op ons brein.

Zo zijn er talloze onderzoeken die beweren dat kleuren als oranje, rood en geel de eetlust opwekken.

Niet voor niets dat Mac-Donalds voor deze kleuren heeft gekozen 😉

Of je in je kleurenschema rekening wilt houden met de betekenis of niet, dat laat ik aan jou. Voor de kleurencombinatie van je website is het in ieder geval belangrijk dat je een keuze maakt voor bepaalde kleuren.

Daarbij werk je met 4 soorten kleuren:

  1. Primaire kleuren
  2. Secundaire kleuren
  3. Accentkleuren
  4. Achtergrondkleuren
  5. Complementaire kleuren

Primaire kleuren

Dit zijn de kleuren die je website domineren. De primaire kleuren worden vaak gebruikt in logo’s, knoppen en koppen. Primaire kleuren geven mensen een gevoel van identiteit en verbondenheid. Deze kunnen dezelfde kleur hebben als je huisstijl of gewoon intuïtief gekozen zijn.

Zorg er wel voor dat de primaire kleur die je kiest, goed in je kleurenschema en huisstijl past. Vaak kies je voor de primaire kleur de kleur die het meest voorkomt in je huisstijl.

Secundaire kleuren

De secundaire kleuren moeten je primaire kleurenpalet ondersteunen. Dit kunnen ook varianten van je primaire kleur zijn. Bijvoorbeeld door deze iets meer verzadiging mee te geven.

Accentkleuren

De accentkleuren moeten de belangrijkste elementen van je pagina naar voren brengen zonder ze te overweldigen.

Achtergrondkleuren

Achtergrondkleuren zijn belangrijk om een gevoel van ruimte en harmonie te creëren. Ze mogen de aandacht niet afleiden van je primaire, secundaire en accentkleuren.

Complementaire kleuren

Dit zijn de tegenovergestelde kleuren op het kleurenwiel: rood-groen, blauw-oranje en geel-paars. De complementaire kleur gebruik je vaak voor je call to action (knoppen enzo).

Met het kleurenwiel kun je heel gemakkelijk kijken wat de complementaire kleur van je primaire kleur is. Deze tegenovergestelde kleur zal het meest opvallen en daardoor de aandacht van de bezoekers naar dit element sturen.

De juiste kleuren bepalen

Hoewel elke designer zijn eigen volgorde zal gebruiken, vind ik het persoonlijk het makkelijkst om eerst je primaire en complementaire kleur vast te stellen.

Je hebt dan namelijk de kleur bepaalt die je het meest op je website zal gebruiken en gekozen voor een slimme contrasterende kleur zodat iedere call to action lekker opvalt.

Als je eenmaal deze kleuren hebt bepaalt, is het makkelijker om de rest van de kleuren voor je kleurencombinatie te bepalen.

Handige tools voor het bepalen van je kleurencombinatie

ColorZilla: Met deze tool kun je de exacte kleur van een website halen. Je kunt dit gebruiken om inspiratie op te doen of om de kleuren direct van een andere website te kopiëren.

Adobe Kleurenwiel: Met deze tool kun je hele kleurenschema’s maken op basis van één hoofdkleur.

Coolors: Een zeer gebruiksvriendelijk platform waar je je eigen unieke kleurenpaletten kunt maken en opslaan. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om bestaande kleurenschema’s op verschillende manieren te bekijken (op tint, verzadiging, enz.).

Paletton: Een interactieve online tool die je helpt bij het ontwikkelen van nieuwe en creatieve kleurpaletten voor je website.

7 Tips voor de juiste kleurencombinaties

De beste tip die ik je kan geven is gewoon te beginnen en te spelen. Pak een van de tooltjes erbij of kijk eens naar alle Webnemer templates voor extra inspiratie.

Toch nog moeite? Kijk eens naar deze tips.

1 | Begrijp de kleurenpsychologie

Ja, sorry… ik wil het je toch écht meegeven. De psychologie van kleuren kennen is belangrijk om te begrijpen hoe mensen erop reageren.

Rood

Dee kleur rood valt erg op en is daarom geschikt voor bijvoorbeeld verkeerslichten en waarschuwingsborden. Het roept positieve gevoelens op zoals warmte, opwinding, enthousiasme en kracht. Let wel op dat het ook ongunstige associaties kan hebben, zoals agressie, dominantie, ongeduldigheid en provocerend gedrag.

Roze

De kleur roze symboliseert zorgzaamheid en medeleven en wordt vaak geassocieerd met vrouwelijkheid. Het effect van deze kleur hangt af van de intensiteit ervan. Bij zachtere tinten, zoals babyroze, kan het een kalmerend effect hebben. Het kan positieve gevoelens zoals blijdschap, energie en koestering oproepen, maar ook zwakte, hulpeloosheid en kinderlijkheid suggereren.

Geel

Geel wordt geassocieerd met de zon. Wanneer de zon weer schijnt na een lange tijd kan dit gevoelens van levenslust, plezier, geluk en zelfvertrouwen oproepen. Het gebruik van een verkeerde tint geel kan echter ongunstige effecten hebben, zoals irritatie, angst, overprikkeling en nervositeit.

Oranje

Oranje symboliseert speelsheid en ontstaat door de warme combinatie van rood en geel, wat zowel fysieke als emotionele associaties oproept. Het is een kleur die vaak geassocieerd wordt met kinderen vanwege de positieve, warme en vriendelijke uitstraling. Sommigen vinden het echter een goedkope en kinderlijke kleur, die te frivool kan overkomen.

Bruin

De kleur bruin wordt geassocieerd met hout of aarde, en soms ook gezien als een donkere vorm van oranje. Het kan een gevoel van warmte en gezelligheid geven, zoals in een bruine kroeg. Bruin kan positieve eigenschappen oproepen zoals veiligheid en betrouwbaarheid, maar ook als behoudend worden ervaren. Toch kan de kleur bruin ook als saai, ouderwets, duf en levenloos gezien worden. Het kan soms eigenwijsheid uitstralen.

Blauw

Blauw is een veelvoorkomende kleur in onze omgeving en wordt vaak beschouwd als een favoriete kleur. Het heeft positieve associaties met logisch denken, intelligentie, vertrouwen, stabiliteit en loyaliteit. Aan de andere kant kan het als conservatief, kil, afstandelijk, zakelijk en status georiënteerd overkomen.

Groen

Groen is een kleur die symbool staat voor ontwikkeling en leven. Het creëert een gevoel van balans en harmonie, en wanneer het de dominante kleur is in een ruimte, kan het direct een rustgevend gevoel geven.

Het geeft het gevoel buiten in de natuur te zijn. Groen heeft ook een positieve connotatie van vruchtbaarheid en vernieuwing, en wordt geassocieerd met levendigheid. Aan de andere kant kan groen ook ongunstige eigenschappen hebben, zoals verveling, jaloezie, bederf en verval.

Paars

Paars of violet wordt vaak geassocieerd met luxe, stijl, rijkdom en spiritualiteit. Het heeft een positieve uitstraling van creativiteit en comfort, maar kan ook gevoelens van introversie en minderwaardigheid oproepen. Soms wordt de kleur ook geassocieerd met decadentie en goedkoopheid.

Grijs

De kleur grijs is een combinatie van zwart en wit en wordt geassocieerd met weinig tot geen positieve eigenschappen. In vergelijking met andere kleuren komen negatieve associaties sneller naar voren bij grijs. Het heeft echter ook positieve aspecten zoals tijdloosheid en neutraliteit. Aan de andere kant kan het ook saai en onverschillig lijken.

Wit

Wit staat symbool voor zuiverheid en perfectie, hoewel het eigenlijk een neutrale kleur is, omdat het de afwezigheid van kleur betekent. Er bestaan veel beschrijvingen van wit, zoals positieve eigenschappen als vrede, rust, helderheid en perfectie, maar ook ongunstige eigenschappen als onverschilligheid.

Zwart

Zwart is een kleur die vaak als ontoegankelijk en kil wordt gezien. Het heeft veel verschillende eigenschappen, zoals elegantie en autoriteit, maar kan ook worden geassocieerd met bedreiging en duisternis. Daarnaast kan het gevoelens van angst en verstikking opwekken.

2 | Wees consistent

Consistentie is de sleutel. Het is belangrijk om een kleurenschema te vinden dat werkt en je daar dan aan te houden.

Heb je eenmaal de juiste kleuren en bijpassende kleuren bepaalt zorg dan dat je deze keer op keer gebruikt.

Je website moet er uniform uitzien en overal dezelfde kleuren hebben, zodat gebruikers zich niet verward voelen als een meerdere pagina’s op je website bezoeken.

3 | Speel met contrast

Contrasterende kleuren kunnen de aandacht vestigen op bepaalde delen van je website. Het is daarom slim om zachtere kleuren in je kleurenschema te gebruiken en voor contrasterende kleuren te kiezen wanneer je bepaalde elementen wilt uitlichten.

4 | Beperk je kleurenpalet

Te veel kleuren kunnen afleiden en je website al snel omtoveren tot die gezellige kermis in Maastricht.

Een juiste kleurencombinatie bestaat vaak uit niet meer dan 5 kleuren. Je kiest daarvoor lichte kleuren, felle kleuren en meerdere basiskleuren.

5 | Gebruik tinten

Zorg dat de kleuren op je website bestaan uit tinten. Door kleurencombinaties te gebruiken van harde en zachte tinten zorg voor een mooi geheel. Je laat daardoor tevens gemakkelijk de kleuren op elkaar aansluiten.

6 | Test

Als je het juiste kleurenpalet hebt gevonden, is het belangrijk om deze te testen. Dit kun je het beste doen door een functioneel design of wireframe te maken.

Op die manier kun je zelf ervaren hoe de gekozen kleuren er op je website uitzien.

Zo kun je met Webnemer supergemakkelijk verschillende kleurenschema’s testen en direct zien welke impact dat op je website design heeft.

7 | Doe inspiratie op

De kleuren kiezen voor je website kan lastig zijn. We begrijpen het. Wees daarom niet te streng voor jezelf.

Spiek bij andere bedrijven in je branches, maar kijk ook naar bijvoorbeeld de natuur, foto’s, kamer inrichten of bijvoorbeeld je favoriete magazine.

Aan de slag met je kleurenschema

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met het bepalen van je kleurencombinaties en het uitkiezen van de kleuren van je website. Ik raad je aan op vooral te gaan testen en spelen. Ja, die tip heb ik je al gegeven, maar geloof me, door het voor je te zien, gaat het veel sneller.

Met Webnemer kun je dat gratis doen.

Je kiest dan voor nu een van de templates die je mooi vindt, selecteer verschillende kleuren en kunt direct zien hoe dat er straks op jouw website uit kan zien.

Conclusie

Het kiezen van de juiste kleuren is een belangrijke stap bij het maken van je website. Zorg dat je nadenkt over de betekenis, het algemene kleurgebruik en de combinaties. Laat iedere kleur een betekenis krijgen op je website en zorg ervoor dat je voor vaste elementen, vaste kleuren gebruikt. 

Bijvoorbeeld de kleur rood voor je knoppen en geel voor de qoutes.

Veelgestelde vragen

Hoe bepaal ik het aantal kleuren dat ik op mijn website moet gebruiken?

Het aantal kleuren dat je op je website moet gebruiken hangt af van verschillende factoren, zoals het doel van je website, je huisstijl en het soort boodschap dat je wilt overbrengen. Over het algemeen wordt aangeraden om niet te veel verschillende kleuren te gebruiken, meestal tussen de 2 en 4 kleuren is voldoende.

Hoe kies ik de juiste kleuren voor mijn website?

Om de juiste kleuren voor je website te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met je huisstijl en het gevoel dat je wilt uitstralen. Denk na over welke kleuren passen bij de boodschap die je wilt overbrengen en welke kleuren je doelgroep aanspreken. Het kan handig zijn om een kleurenschema te gebruiken als basis en vervolgens aanpassingen te maken op basis van je eigen voorkeuren.

Kan ik felle kleuren gebruiken op mijn website?

Ja, je kunt felle kleuren gebruiken op je website, maar het is belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan. Felle kleuren kunnen de aandacht trekken, maar ze kunnen ook afleidend werken als ze te veel worden gebruikt. Het is verstandig om felle kleuren te combineren met neutrale kleuren om een gebalanceerd kleurenschema te creëren.

Hoeveel kleurencombinaties kan ik kiezen voor mijn website?

Er zijn ontelbare kleurencombinaties die je kunt kiezen voor je website. Het hangt af van je huisstijl en voorkeuren. Het is echter belangrijk om kleurencombinaties te kiezen die goed bij elkaar passen en harmonieus ogen. Maak gebruik van kleurenwielen en andere handige tools om je te helpen bij het kiezen van de juiste kleurencombinaties.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.