Online geld verdienen met affiliate marketing

Floris van Vredendaal   |      |   Laatste aanpassing op: 23-08-2018   |   

Affiliate marketing neemt toe in populariteit als manier om online geld te verdienen. Bij affiliate marketing zet een website of persoon zich in om reclame te maken voor een product of dienst van een derde.

Een voorbeeld van affiliate marketing zijn bijvoorbeeld de bekende reis- of vergelijkingssites. Affiliate marketing wordt vooral online gebruikt.

Het is dan ook een van de meest gebruikte manieren om online geld te verdienen. In dit artikel bespreken we hoe affiliate marketing precies werkt en hoe je er als webmaster geld mee kunt verdienen.

Wat is affiliate marketing eigenlijk en hoe kun je er (online) geld mee verdienen?

Veel webmasters maken gebruik van affiliate marketing, mede omdat het een manier is om op een vrij passieve manier inkomen te genereren.

Dit is vooral mogelijk wanneer men content van de leverancier gebruikt. Men schrijft bijvoorbeeld over een reis naar Tunesië.

In dat geval wordt er meestal een contentbureau of reiziger ingehuurd om hierover te schrijven. Vervolgens maakt men een link naar een reisbureau die is aangesloten in een affiliate programma.

Besluit de lezer door het verhaal zelf ook een reis naar Tunesië te boeken, dan ontvangt de website daarvoor een kleine commissie van het reisbureau.

Kort gezegd betekent affiliate marketing dus dat men betaald krijgt voor het promoten van een product of dienst van een derde. In dit geval bestaat de constructie uit drie elementen.

Ten eerste is er de adverteerder, het bedrijf dat het product wil verkopen. Ten tweede is er de affiliate, de webmaster. Het derde element is de bezoeker die de reclame leest.

In veel gevallen is er sprake van een tussenpersoon tussen de adverteerder en de webmaster. Deze wordt ‘het netwerk’ genoemd. Bekende netwerken zijn:

In de meeste gevallen krijg je dan ook niet rechtstreeks betaald van bijvoorbeeld het reisbureau. Het netwerk controleert in veel gevallen de bestelling, ook wel ‘sale’ genoemd.

Wordt deze goedgekeurd, dan krijgt de affiliate zijn commissie uitbetaald door het netwerk.

De voordelen van affiliate marketing

Affiliate marketing heeft als groot voordeel dat het een redelijke manier van passief inkomen is. Je hoeft niet zelf een product te bedenken, te laten maken, te bestellen en te verzenden.

Het enige dat je hoeft te doen, is content op je website te plaatsen. Je kunt dus geld verdienen aan een product van iemand anders.

“Ik geloof dat affiliate marketing voor iedereen mogelijk moet zijn. Resources als geld, tijd en kennis zouden geen obstakel mogen vormen op jouw weg naar meer omzet via affiliate marketing. Omzet is het resultaat en de stip op de horizon. Voor iedereen. Mijn kennis deel ik met jou, ik ben jouw hulp bij affiliate marketing. Mogelijk voor verschillende budgetten in geld en tijd!”
– Jennifer Kok, AffiliateBlogger.nl

Let op! Ondanks de voordelen, zit een gevaar in een klein hoekje. Ontdek de gevaren van affiliate marketing, zodat jij het kan voorkomen!

Zo gaat het in z’n werk

Als je al affiliate producten wilt gaan promoten, dien je jezelf eerst aan te melden als affiliate. Sommige websites maken gebruik van de term ‘publisher’, wat hetzelfde betekent.

Als de aanmelding is goedgekeurd, krijg je toegang tot een lijst met producten en diensten die je mag promoten. In veel gevallen is er al promotiemateriaal beschikbaar.

Je krijgt ook een tracking-code: deze code zorgt ervoor dat het netwerk weet dat een bezoeker van jouw website afkomstig is.

Plaats de bijhorende link inclusief tracking code op je website. Als een bezoeker dan via jouw link het product of de dienst bestelt, krijg je daar een bepaald bedrag voor.

Affiliate programma of netwerk?

Belangrijk is het verschil te kennen tussen programma’s en netwerken. Een affiliate programma is vaak een programma van individuele bedrijven die zelf de mogelijkheid bieden om je als affiliate aan te melden.

Je doet dan rechtstreeks zaken met het bedrijf. Er is dan geen sprake van een netwerk. Toch zijn er nog amper bedrijven die eigen programma’s opzetten. De meeste bedrijven maken gebruik van affiliate netwerken.

Een affiliate netwerk biedt verschillende programma’s aan. Er zijn programma’s van wel honderden bedrijven op het netwerk te vinden.

Een netwerk is handig, omdat je op een overzichtelijke manier inzage van de producten en diensten te zien krijgt. Je kunt ook selecteren op categorie, waardoor je altijd wel een product of dienst kunt vinden die bij je bezoeker past.

Het netwerk geeft je het promotiemateriaal, houdt contact met de adverteerders en betaalt je beloningen uit. Dat betekent dat je zelf enkel wat content hoeft te maken. De rest doet het netwerk voor je.

Opbrengsten van affiliate marketing

Hoeveel je precies betaald krijgt, verschilt per adverteerder. De meeste netwerken hanteren een uitbetaling als je tenminste tussen de 20 en 50 euro hebt verdiend.

Je kunt betaald krijgen per lead of per sale. Daarvoor dien je eerst het verschil te kennen.

Betaling voor leads en sales

Er is sprake van een lead, als er een bezoeker van een website naar de pagina van de adverteerder wordt gestuurd, maar er niks wordt verkocht. Toch kan zo’n lead wel belangrijk zijn voor de adverteerder.

Bijvoorbeeld als de bezoeker ervoor kiest zich op te geven voor een nieuwsbrief of een vrijblijvende offerte aan te vragen (en deze vervolgens af te wijzen).

Bij een sale is er sprake van een echte verkoop. Bijvoorbeeld als de bezoeker echt een reis koopt of een energiecontract afsluit. Soms kun je ook per klik een betaling ontvangen, maar dat gebeurt tegenwoordig bijna niet meer.

Wat de beloning is voor een lead of een sale, hangt af van het product. Het afsluiten van een energiecontract levert een paar tientjes per verkoop op. Een nieuwsbrief aanmelding soms maar tot een euro.

Affiliate marketing zonder website

Ben je niet handig met het maken van een website, maar wel goed in het vergaren van likes op Facebook of ben je een graag geziene gast op Twitter, Instagram, Snapchat of YouTube?

Ook dan kun je als affiliate aan de slag. Je kunt de links dan verwerken in je posts. Bij affiliate marketing gaat het niet om het hebben van een eigen website, maar om het promoten van een product of dienst van een derde. Om alle statistieken goed bij te houden, kun je Affiliated.io inschakelen.

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Cursus SEO teksten schrijven met focus op je klanten

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Bekijk ons online marketing advies

Deel met jouw netwerk

1 reactie

  1. spelkampioen op 10/01/2020 om 06:25

    Beïnvloeders gebruiken ook affiliate marketing. Dit is een geweldige marketingtool. Marketing evolueert.

Laat een reactie achter