Affiliate Marketing | Uitleg & Tips

Wat is affiliate marketing? de betekenis

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij jij een product of dienst promoot in ruil voor een commissie.

Een affiliate (de persoon die reclame maakt) verdient enkel zijn commissie wanneer zijn verwijzing heeft geleid tot een verkoop.

Bij affiliate marketing zijn er in de meeste gevallen drie partijen betrokken:

  • Een adverteerder
  • Een affiliate (publisher)
  • Een affiliate netwerk

Wat is een adverteerder bij affiliate marketing?

Bij affiliate marketing noemen we bedrijven die hun producten of diensten laten promoten in ruil voor een commissie de adverteerder.

Wat is een affiliate?

Een affiliate is diegene die de promotie verzorgt voor een extern bedrijf. De affiliate is diegene die de commissie ontvangt wanneer er omzet gegenereerd wordt via de promotie.

Wat is een affiliate netwerk?

Een affiliate netwerk is een soort tussenpersoon (partij) die tussen de adverteerders en de affiliates in staat.

In ruil voor het faciliteren van het netwerk en de back office ontvangt een affiliate netwerk een kleine commissie of vergoeding. 

Wat is een affiliate programma?

Een affiliate programma is het programma dat een adverteerder aanbiedt aan een affiliate.

Het bevat alle informatie die een affiliate moet weten om een product of dienst te promoten.

Affiliate marketing als adverteerder

Als adverteerder moet je je aanmelden bij een affiliate netwerk of rechtstreeks bij een affiliate om je producten of diensten te kunnen promoten.

Voordeel

Het voordeel van affiliates gebruiken om je producten of diensten te promoten is dat je pas hoeft te betalen als je ook daadwerkelijk iets verkoopt.

Nadeel

Het nadeel is dat het even kan duren voor je een goed netwerk van affiliates hebt opgebouwd, en dat je misschien hoge commissies moet bieden om ze aan te trekken.

Daarnaast zijn affiliates ook een soort van concurrenten. Zij zullen er alles aan doen jouw klanten te bereiken en via hun eigen middelen de verkoop te realiseren.

Op die manier kan het zo zijn dat jij voorheen zelf je klanten naar je website trok, maar nu enkele affiliates je te slim af zijn en jij vervolgens commissie kwijt bent.

Succesvol affiliate marketing inzetten

Op een succesvolle manier je bedrijf harder laten groeien via affiliate marketing lukt alleen wanneer je start met een strategie en je affiliates goed verzorgd.

Eventjes beginnen met affiliate marketing zit er niet in. Ik raad je daarom aan eerst eens naar de volgende tips te kijken.

1 | Kies zorgvuldig

Kies zorgvuldig met welke affiliate netwerken of affiliate programma’s je wilt werken. Controleer ook de aangemelde affiliates.

Wie zijn deze personen? Via welke wegen willen ze jouw bedrijf promoten en welke commisssie verwachten ze?

2 | Geef hulp

Als je goede affiliates hebt, is het belangrijk dat je ze de hulp geeft die ze nodig hebben om succesvol te zijn.

Dit houdt in dat je aantrekkelijke banners en links aanbiedt, maar ook goede productinformatie en duidelijke commissieregels.

Wees helder, duidelijk en transparant.

3 | Communiceer

Zorg dat er een goede communicatielijn is tussen jou en je affiliates. Bouw een relatie op. Betrek ze in je plannen en bouw stap voor stap aan jouw netwerk of affiliate leger.

4 | Neem ze serieus

Om goede affiliates aan te trekken, is het belangrijk dat je voldoende commissie biedt. Hoe serieuzer jij een affiliate neemt, hoe serieuzer zij met jou omgaan.

5 | Hou een oogje in het zeil

Zorg ervoor dat je je affiliates in de gaten houdt. Ga na of ze nog steeds actief je producten of diensten promoten en of ze nog steeds kwaliteitsvol verkeer naar je website sturen.

6 | Wees geduldig

Affiliate marketing kost tijd. Het kan maanden duren voor je resultaten ziet. Wees daarom geduldig en geef het wat tijd.

7 | Test

Test welke affiliates of welke marketingcampagnes jouw de meeste omzet opleveren. Leer van de resultaten uit het verleden en gebruik ze voor de toekomst.

Affiliate marketing als affiliate

Om als affiliate of publisher aan de slag te gaan met affiliate marketing moet je je aanmelden bij een affiliate netwerk of bij een affiliateprogramma.

Als je eenmaal een samenwerking bent gestart, kun je beginnen met het promoten van jouw affiliate link.

Dit is een speciale link die een code bevat die je verkopen bijhoudt.

Als mensen op deze link klikken en iets kopen, ontvang je een commissie. De grootte van deze commissie hangt af van de afspraken die je met de adverteerder hebt gemaakt.

Zo heeft affiliate marketing voor enkele voor- en nadelen. Laten we ze stuk voor stuk bekijken.

Voordelen

Het voordeel van affiliate marketing als affiliate is dat je snel en gemakkelijk kunt beginnen. Je hebt geen eigen producten of diensten nodig en je hoeft je niet met klanten bezig te houden

Nadelen

Het grootste nadeel is dat je volledig afhankelijk bent van het affiliate netwerk of de adverteerder. Als zij de overeenkomst plots beëindigen, krijg je geen commissie meer.

Bovendien zijn je inkomsten als affiliate beperkt. Je ontvangt alleen een commissie op verkopen en het kan lang duren voordat je voldoende inkomen bij elkaar hebt om er echt je werk van te maken.

Succesvol affiliate marketing inzetten

Wil je met affiliate marketing beginnen lees dan eerst onderstaande tips.

1 | Concentreer je op één ding

Promoot niet te veel producten of diensten tegelijk. Het is beter je op één ding te concentreren en dit goed te doen. Zo kun je een goede reputatie en relatie opbouwen. Kies het liefste in het begin voor een sterke nichemarkt.

2 | Promoot producten of diensten waar je in gelooft

Het is belangrijk dat je alleen producten of diensten promoot waar je achterstaat. Doe je dat niet, dan zal het moeilijk zijn om andere mensen te overtuigen.

3 | Geef goede informatie

Verdiep je in de producten die je promoot. Vraag eventueel om een proefproduct zodat je weet welk product je promoot. Schrijf reviews, extra uitleg of maak een top 10 beste X lijst.

4 | Gebruik verschillende methoden

Er zijn veel manieren om je affiliate link te promoten. Je kunt sociale media gebruiken, bloggen, e-mailmarketing, of zelfs online adverteren. Probeer verschillende dingen uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

5 | Wees geduldig

Zoals met alles in het leven kost affiliate marketing tijd en geduld. Het kan maanden duren voor je resultaat ziet, dus geef niet te snel op.

6 | Verdien meer

Als je affiliate producten promoot, probeer dan naast deze producten ook je eigen product aan te bieden. Denk hierbij aan aanvullende producten.

Stel dat jij een affiliate bent voor tostiijzers. Onderzoek dan of je niet ook een tosti-recepten e-book kunt verkopen.

Steel de beste affiliate marketing geheimen

Voordat ik Internet Marketing Gemak heb ik heel wat jaren mijn geld verdient met affiliate marketing. Ik kwam erachter dat er enkele ‘geheimen’ zijn die niemand je vertelt.

Strategieën en technieken waarmee je in een klapt je affiliate inkomsten verhoogt en zelfs zonder affiliate producten een flinke boterham kunt verdienen.

Zo lieten we in 12 maanden de omzet stijgen van een kleine 30 duizend euro, naar bijna een ton.

Alle fouten die ik heb gemaakt, hoef jij niet te maken. Jij kunt schaamteloos al mijn strategieën kopiëren.

Je hoeft alleen de kluis te openen.

Doe er je voordeel mee.

Open de kluis bomvol marketinggeheimen

Of het nu gaat over affiliate marketing, SEO, social media, of het succesvol inzetten van het internet. Alles staat voor je klaar.

Templates, handboeken, checklisten, video’s en zelfs complete cursussen.

Voor een kleine vergoeding krijg je al toegang en kun je direct beginnen.

De keuze is natuurlijk aan jou, maar ik zou zeggen, neem in ieder geval een kijkje.

Open de marketingkluis​
Ga viraal op social media, adverteer met centen i.p.v. euro's en ontvang de beste online marketing technieken.
Inhoud van artikel
Over de auteur

Sebastiaan begint zijn ondernemers carrière (2009) tijdens zijn studie psychologie. Als eigenaar van een studiekeuzeadviesbureau leert hij dat zijn kennis van de psychologie en het brein van jouw klanten enorm handig is binnen de online marketing. 

Dankzij slimme online marketing technieken laat hij het bedrijf razendsnel groeien tot uiteindelijk meerdere locaties door heel Nederland. 

De exacte strategie dat hij heeft gebruikt om zo hard te kunnen groeien, legt hij je stap voor stap uit in het 4-staps klantenplan

Internet-Marketing-Gemak-Over-Ons-Sebastiaan