Speel niet langer verstoppertje met de klanten die je zoeken

Iedere woensdag om 12:00 een nieuwe online marketing hack gratis in je inbox.

Affiliate programma

Wat is een affiliate programma en waar moet je precies op letten?

Wat is een affiliate programma

Een affiliate programma is een programma die (in de meeste gevallen) door een individueel bedrijf wordt aangeboden. Via een affiliate programma maken de affiliate en het bedrijf afspraken over hoe de commissie verloopt en onder welke voorwaarden.

Hoe kies ik een affiliate programma?

Een affiliate programma kies je op basis van je eigen voorkeuren. Er zijn talloze affilate programma’s om uit te kiezen dus durf in het begin kritisch te zijn.

Welke middelen heb je op dit moment, wat verwacht je van de adverteerder, welke commissie heb je voor ogen en welke affiliate programma’s passen het beste bij jouw branche?

Affilate marketing is GEEN vorm van snel geld verdienen.

Je moet continu je website verbeteren, je online marketing strategie aanpassen en alles doen voor meer bezoekers.

Kies voor een affilate programma dat een product of dienst aanbiedt, dat bij je past.

Waar ligt je passie, welke hobby’s heb je en zijn er voldoende aanbieders? Beoordeel elk programma op de volgende onderdelen:

  • Affiliate commissie (hoeveel verdien je)
  • Interesse (past het bij jou)
  • Betrouwbaarheid (is de adverteerder te vertrouwen)
  • Kan ik meer verdienen (Hoe dit werkt, leg ik je later uit)

Heb je het affiliate programma getoetst op bovenstaande onderdelen, meld je aan, probeer het uit en wees niet bang om fouten te maken. Mochten jullie toch niet helemaal bij elkaar passen, een switch is zo gemaakt.

De grootste affiliate programma’s

Als je niet kiest voor een affiliate netwerk (die honderden affiliate programma’s aanbiedt), maar liever direct samenwerkt met een bedrijf, ga dan zelf ook op onderzoek.

Durf brutaal te zijn. Heb jij een website gemaakt en een bereik opgebouwd dat interessant kan zijn voor bedrijven, benader ze. Grote kans dat als jij zelf een affiliate programma met een bedrijf opzet je meer commissie krijgt.

Niet zoveel zin in een groot onderzoek?

Snap ik. Hier zijn de grootste affiliate programma’s in Nederland.

Bol.com affiliate programma

Het bol.com affiliate programma is het grootste in Nederland en bestaat al jaren. Je kunt boeken, elektronica, speelgoed, mode en nog veel meer promoten op je website.

Je ontvangt een percentage van de orderwaarde als commissie, die per productcategorie verschilt.

Coolblue affiliate programma

Het op een na grootste affiliate programma in Nederland is dat van Coolblue. De bekende webwinkel voor alles wat met (consumenten)elektronica te maken heeft.

Je ontvangt een percentage van de waarde van de bestelling als commissie. Voor de meeste producten is dat 5%, maar voor sommige productcategorieën kan het meer zijn.

Zalando affiliate programma

Het op twee na grootste affiliate programma is die van Zalando. De populaire modewebwinkel biedt schoenen, kleding en accessoires voor mannen, vrouwen en kinderen

Je ontvangt een percentage van de orderwaarde als commissie. Het percentage hangt af van de productcategorie, maar is gemiddeld 4%

Wehkamp affiliate programma

Het op drie na grootste affiliate programma in Nederland is dat van Wehkamp. De webwinkel verkoopt kleding, meubels, speelgoed en nog veel meer voor het hele gezin

Je verdient een commissie op elke bestelling die via je website binnenkomt. De hoogte van de commissie varieert per productcategorie, maar is gemiddeld 5%

Ikea affiliate programma

Het affiliate programma van Ikea rondt de top 5 af. De bekende Zweedse meubelgigant verkoopt betaalbare meubels en decoratie voor elk budget. In 2020 is IKEA gestart met het aanbieden van hun affiliate programma in Nederland.

Als affiliate ontvang je een vast bedrag per bestelling die via de website binnenkomt.

6 Tips voor meer inkomsten

Nu je de grootste affiliate programma’s in Nederland kent, is het tijd om over te gaan op iets anders.

Het is namelijk leuk om een affiliate programma gekozen te hebben, maar dat is nog slechts de eerste stap. Hieronder 6 tips voor meer inkomsten.

1 | Kies voor meerdere affiliate progamma’s

Jouw grootste uitdaging binnen de affiliate marketing is het generen van bezoekers. Als je eenmaal een groot bereik hebt opgebouwd, werk dan met meerdere affiliate programma’s.

Sluit je aan bij een van de vele affiliate netwerken als je moeite hebt met het vinden van nieuwe programma’s en zorg ervoor dat je alles uit je bereik haalt.

2 | Promoot alleen wat past

Ja, dit klinkt logisch. Ik weet het.

Toch zien we genoeg enthousiaste affiliates voorbij komen die hun pagina’s volproppen met affiliate links naar onrelevante producten.

Wil je verdienen via affiliate marketing dan heb je een platform nodig. Denk hierbij niet alleen aan je commissie, maar ook aan de bezoeker.

Hoe betrouwbaarder jouw website is, hoe beter.

Bedenk het zelf maar.

Via wie zou je sneller klikken en kopen?

Via een website die hier een daar een linkje heeft geplaatst, of via een website die een uitgebreide beschrijving of zelfs een vergelijking van de producten die gepromoot worden geeft.

Ook al heb je een ruime keuze aan producten, het is belangrijk dat je alleen die promoot die bij je doelgroep passen.

3 | Probeer verschillende affiliate programma’s uit

Zoals met alles is het belangrijk om nieuwe dingen te blijven uitproberen om te zien wat voor jou en je website het beste werkt. Wees niet bang om verschillende affiliate programma’s uit te proberen en te testen welk programma het beste bij jou past.

4 | Verkoop zelf

Jij kunt je inkomsten drastisch doen toenemen als jij zelf ook verkoopt. Je kunt dan het beste werken met digitale producten. Stel dat jij via het affiliate programma van bol.com tosti-ijzers promoot.

Promoot dan niet alleen de tosti-ijzers, maak eens een e-book met de tofste tosti-recepten of een ander digitaal product en verkoop deze op dezelfde pagina.

5 | Houd je resultaten in de gaten

Kijk regelmatig hoeveel bezoekers op je affilate link hebben geklikt en test eens wat er gebeurt als je de link bij een afbeelding of bijvoorbeeld in een knop plaatst.

6 | Steel mijn geheimen

Ik heb jarenlang, voordat ik met Internet Marketing Gemak begon, tientallen affiliate websites gehad en duizenden euro’s verdient.

Waarom ik gestopt ben?

Geloof me. Het is geweldig als je per maand een paar duizend euro’s verdient zonder daar voor te werken.

Maar…

Dat is natuurlijk de grootste BULLSH*T. Affiliate marketing is gewoon werken. Er bestaat niet zoiets als passief inkomen.

Alhoewel…

Als het jou vooral draait om het generen van een online inkomen en je bereid bent de juiste stappen te zetten is affiliate marketing nog steeds een van de makkelijkere manieren om geld te verdienen.

Maar je moet je wel de juiste stappen zetten

Ik heb keiharde fouten gemaakt. Fouten die mij veel tijd en zelfs veel geld hebben gekost. Ik heb daar enorm van geleerd en al deze lessen heb ik in een compleet handboek verwerkt.

Lees het stappenplan en ontdek:

  • Mijn 9 affiliate marketing geheimen
  • Hoe ik in 12 maanden de omzet met 956% liet groeien (ja, das keer 9)
  • De 3 grootste fouten waarom mensen nooit serieus verdienen

Genoeg van het stoeien en klooien?

Heb je genoeg van het eindeloos zoeken naar de juiste strategieën en kom je maar niet vooruit? Ontdek hoe je de valkuilen van affiliate marketing vermijdt en slimmer omgaat met je tijd. Ons online marketing advies heeft al honderden ondernemers geholpen.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.