Wat is cloaking? Een complete uitleg

Inhoud van dit bericht

Cloaking is een zoekmachine optimalisatie techniek (black-hat) waarbij de inhoud die gepresenteerd wordt aan de spider van Google verschilt met de inhoud voor de gebruiker.

Cloaking wordt door sommige webmasters gebruikt in een poging de zoekmachines te bespelen om de rankings van hun sites in de organische zoekresultaten te verbeteren. Deze techniek wordt echter over het algemeen beschouwd als een schending van de Webmasterrichtlijnen van Google en kan leiden tot een Google penalty.

Hoe werkt cloaking?

Cloaking werkt door zoekmachinespiders andere inhoud voor te schotelen dan gewone gebruikers. Bij cloaking wordt de user-agent (browser) of het IP-adres van inkomende verzoeken geanalyseerd en op basis daarvan wordt de inhoud weergegeven.

Wanneer mag cloaking wel?

Er zijn enkele gevallen waarin Google het gebruik van cloaking wel toestaat. Dit omvat het weergeven van landspecifieke inhoud of bijvoorbeeld mobiele optimalisatie.

Lastige materie hé?

Ja, dat hele SEO is nog niet zo gemakkelijk. Het is dan ook niet zo gek dat de meeste ondernemers zich lekker op hun bedrijf richten en gewoon hun SEO uitbesteden.

Wil je zelf aan de slag met het verbeteren van jouw posities in Google, blijf dan weg van alle black-hat technieken en richt je vooral op je bezoeker.