Pagerank | Uitleg & Tips

Pagerank

Wat is Google Pagerank?

Google Pagerank (PR) is een metriek die Google gebruikt om de kwaliteit en populariteit van een website te meten. Het is een van de vele factoren die Google gebruikt om te bepalen welke websites hoger in de zoekresultaten moeten worden weergegeven.

Pagerank is gebaseerd op het aantal en de kwaliteit van de links die naar een website verwijzen. Als veel hoogwaardige websites naar een website linken, is de kans groter dat die website een hoge Pagerank heeft.

Hoe kom ik achter mijn Pagerank?

Vroeger werd de Pagerank openbaar getoond. Tegenwoordig heeft Google ervoor gekozen de Pagerank niet meer openbaar te maken.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat vooral spammers de Pagerank een interessante score vonden. Hoe hoger je Pagerank, hoe interessanter jij voor deze spammers werd.

Waarom?

Omdat een backlink, op een website met een hoge Pagerank je enorm hielp bij het verhogen van je positie in Google.


Hoe bepaalt Google jouw Pagerank?

Het bepalen van de Pagerank van een website kost Google gemiddeld vier tot vijf maanden. Google heeft dan ook miljarden websites geïndexeerd, die ieder stuk voor stuk zullen moeten worden geanalyseerd.

Er wordt verondersteld dat de schaalverdeling van de Pagerank logaritmisch is, dat betekent dat tien links voor een Pagerank van 1 kunnen zorgen, maar dat je voor een Pagerank van 2, vervolgens 100 van diezelfde links nodig zult hebben.

Het belang van een goede Pagerank

Hoewel Google de Pagerank niet meer openbaar maakt, bestaat deze nog wel.

De Pagerank van een pagina heeft invloed op hoe “waardevol” Google de pagina acht en hoe vaak Google opnieuw langskomt om jouw website te crawlen.

De Pagerank is een belangrijk onderdeel binnen de off page SEO. De off page SEO draait om het versterken van je linkprofiel, wat vervolgens weer je Pagerank bepaalt.

Naast het versterken van je linkprofiel kun je ook je Pagerank verdelen. Dit verdelen of doorspelen van Pagerank doe je door interne links te plaatsen.

Ga ervoor

Wat mij betreft, mag je de naam Pagerank vergeten en is het vooral belangrijk dat je onthoudt dat iedere pagina op je website waarde opbouwt. Deze waarde kun je, zoals ik in de video heb laten zien, via de interne links doorspelen naar andere pagina’s.

Door dit slim te doen kun je jouw website gemakkelijk bovenaan in Google brengen. Zeker wanneer je via een zoekwoorden onderzoek en zoekwoorden analyse voor slimme zoekwoorden hebt gekozen.

Heb je moeite met het opbouwen van je Pagerank of vraag jij je af het niet allemaal veel slimmer kan? Neem gerust contact op.

Yes! Het mag gedeeld worden

Meer inspiratie

Klaar voor groei?

Geef een seintje