Speel niet langer verstoppertje met de klanten die je zoeken

Iedere woensdag om 12:00 een nieuwe online marketing hack gratis in je inbox.

Wat is duplicate content?

Het gevaar van duplicate content en de impact op de vindbaarheid in Google

Duplicate content is informatie die nagenoeg identiek is aan een andere beschikbare bron op het internet. Wanneer Google twee (bijna) gelijke pagina’s vindt, op dezelfde, of meerdere websites, zal Google in de meeste gevallen de bron tonen die het als eerst gevonden heeft.

De update Google Panda controleert of website veel duplicate content hebben. Is dat het geval, dan zullen zij lager in de organische zoekresultaten worden geplaatst, of compleet verwijdert.

Welke vormen van duplicate content zijn er?

In feite zijn er twee vormen van duplicate content. Interne duplicate content en externe duplicate content.

Interne duplicate content

Je spreekt van interne duplicate content als er op een website meerdere pagina’s bestaan met gelijke inhoud. Op een website is het heel normaal dat er op meerdere plekken, dezelfde content getoond wordt.

Dit is ook niet erg.

Je krijgt pas problemen met je vindbaarheid in Google als je dit bewust doet. Als je bewust dezelfde inhoud plaatst op verschillende pagina’s om zo op meerdere zoekwoorden goed gevonden te worden.

Dit gebeurt bijvoorbeeld veel bij de lokale SEO. Er wordt dan een tekst geschreven en op meerdere pagina’s geplaatst. Dezelfde content wordt dan gebruikt voor alle pagina’s.

Het enige verschil?

Ze gebruiken een ander zoekwoord. Bijvoorbeeld: online marketing bureau Utrecht, Geldermalsen, Tiel en ga zo maar door.

Interne duplicate content komt ook onbedoeld voor. Daar zal ik je later in dit artikel meer over vertellen.

Externe duplicate content

Je spreekt van externe duplicate content als dezelfde content op verschillende websites wordt getoond. Ook dit hoeft nog niet direct een probleem te geven voor je vindbaarheid in Google.

Het wordt pas vervelend wanneer andere websites jouw content klakkeloos overnemen en zij hoger in Google staan dan jij.

Google kijkt namelijk naar de crawldatum. De datum waarop Google de informatie heeft gevonden. Zo kan het zijn dat Google denkt dat de gekopieerde bron het origineel is en daardoor jouw pagina geen positie geeft.

Hoe je dit kunt voorkomen, leg ik je allemaal uit.

Hoe controleer ik op duplicate content?

Een van de eenvoudigste methoden om dubbele inhoud op te sporen is het gebruik van een tool als Copyscape of siteliner.

Siteliner gebruik je om duplicate content op je eigen website op te sporen en Copyscap kun je gebruiken om te achterhalen of andere websites er met jou content vandoor gaan.

Hoe voorkom je duplicate content?

Als je een van bovenstaande tooltjes hebt gebruikt dan heb je kunnen zien dat ook jouw website duplicate content bevat. Dit is heel normaal.

Maak je geen zorgen als je website uit een beetje dubbele content bestaat. Je hebt pas een probleem als je merkt dat het niet lukt om je website hoger in Google te brengen.

De volgende tips zijn dus vooral bedoeld voor diegene die het perfecte plaatje willen. Voor de meeste zou ik zeggen, maak je geen zorgen.

Wees consistent

Zorg dat interne links altijd via dezelfde manier naar een artikel verwijzen. Zo verwijzen alle onderstaande links naar dezelfde pagina:

  • imgemak.nl/pagina
  • imgemak.nl/pagina/
  • imgemak.nl/pagina/index.html

Google zal je hier niet direct om straffen. Maar als Google jouw website crawlt en jij iedere keer op een andere manier naar een pagina verwijst, zal Google iedere link apart opnemen.

Ook kunnen andere website een van dit soort links als deeplink gebruiken waardoor er nog meer verwarring ontstaat.

Vraag om een cannonical

Soms komt het voor dat iemand anders jouw content gebruikt. Over het algemeen krijg je daar een backlink (een linkje naar jouw website) voor terug. In de meeste gevallen zorgt deze backlink ervoor dat Google jouw content als origineel erkend en dus hoger in de index plaatst.

Wil je zeker weten dat Google jouw bron als origineel ziet, vraag dan om een cannonical link.

Door de volgende tag binnen de <head> sectie te plaatsen kun je Google vertellen welke pagina het origineel betreft.

  • <link rel=”canonical” href=”https://imgemak.nl/orgineel” />

WWW of Geen WWW?

Google ziet jouw website met www en zonder www als twee verschillende websites. Kies ervoor om een optie te verwijzen naar de andere.

Lastige materie hé?

Ja, dat hele SEO is nog niet zo gemakkelijk. Het is dan ook niet zo gek dat de meeste ondernemers zich lekker op hun bedrijf richten en gewoon hun SEO uitbesteden. Wil jij je eigen positie in  Google in de hand hebben en zonder veel gedoe je website hoger in Google brengen? Volg de masterclass SEO. 

Conclusie

Duplicate content kan een probleem zijn voor je website of shop. Zeker bij webshop komt het veel voor dat je onbedoelt duplicate content hebt. Dat ene mooie rooie schoentje, net in een andere maat, blijft natuurlijk dezelfde schoen. Het zal aan de opbouw van je webshop liggen of jou dit problemen geeft. In de meeste gevallen hoef je je niet druk te maken en is het heel normaal dat er hier en daar wat dubbele content staat. 

Zeker met de komst van AI-tools die je helpen bij het schrijven van content doe je er verstandig aan je extra bewust te zijn van de herkomst. Waar heeft deze tool de content vandaan? Klopt het en is het geen kopie van een andere site?

Op jouw website wil je het liefst alleen maar unieke content. Content die een bezoeker niet ergens anders kan vinden. 

Veelgestelde vragen

1. Wat is duplicate content?

Duplicate content verwijst naar het hebben van dezelfde inhoud op verschillende URL’s of op verschillende webpagina’s. Het kan interne duplicate content zijn, waarin meerdere pagina’s op jouw website dezelfde inhoud bevatten, of externe duplicate content, waarin verschillende websites dezelfde inhoud tonen.

2. Waarom is duplicate content slecht voor je SEO?

Duplicate content is slecht voor je SEO omdat zoekmachines zoals Google proberen te voorkomen dat dezelfde inhoud meerdere keren wordt getoond in de zoekresultaten. Als jouw website duplicate content bevat, kan dit ervoor zorgen dat jouw pagina’s lager in de zoekresultaten worden weergegeven of zelfs worden bestraft met een compleet lagere ranking.

3. Hoe weet Google dat er sprake is van duplicate content?

Google gebruikt verschillende algoritmen en systemen om duplicate content te detecteren. Het zoekt naar overeenkomende tekst, tag-structuren en andere factoren die erop wijzen dat de inhoud op meerdere pagina’s hetzelfde is.

4. Waar zoekt Google naar pagina’s met duplicate content?

Google zoekt naar pagina’s met duplicate content zowel binnen jouw website als op externe websites. Het kan meerdere URL’s op jouw eigen website of verschillende pagina’s op andere websites vergelijken om te bepalen of er sprake is van duplicate content.

5. Hoe kan ik duplicate content vermijden op mijn website?

Om duplicate content te vermijden, is het belangrijk om unieke content te creëren voor elke pagina op jouw website. Zorg ervoor dat jouw teksten, afbeeldingen en andere inhoud op elke pagina origineel en relevant zijn. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van de canonical tag om aan te geven welke pagina de voorkeursversie is wanneer er meerdere versies zijn.

6. Wat gebeurt er als je duplicate content op jouw website hebt?

Als je duplicate content hebt op jouw website, kan dit de ranking van jouw pagina’s in de zoekresultaten beïnvloeden. Maar, over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken. 

Zet jij je vol in, maar blijft het resultaat uit?

Voelt het alsof je alle trucs al hebt geprobeerd? Blogs doorspitten, eindeloos video’s bekijken, podcasts op repeat – en toch, geen steek verder.

Herkenbaar?

Misschien mis je wel die ene gouden tip die alles op zijn kop zet.

Ik snap het helemaal.

Zelf heb ik me 15 jaar geleden een weg gebaand door de jungle van ondernemen. Jarenlang worstelen, experimenteren, falen en weer opstaan. Tot ik de sleutel vond. Die sleutel? Die draaide mijn tweede onderneming van een bescheiden start-up naar een bloeiend coachbedrijf verspreid over heel Nederland.

Nu, met meerdere succesvolle bedrijven op mijn naam sta ik hier. Als jouw gids in de online marketing en business wereld, klaar om jou door dat doolhof te leiden.

Hoe?

👉 Online Marketing & Business Coaching
Terwijl we strategisch aan je bedrijf werken laten we het internet al het harde werk doen.

👉 Online Marketing Advies
Ik help je jouw visie te vertalen naar een concreet, winnend online marketingplan.

👉 De Sw!tch
Speciaal voor ondernemers die klaar zijn voor de grote sprong. Dit programma is jouw ticket uit de sleur, door dat plafond heen, rechtstreeks naar het succes dat je verdient.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.