SEO> Off Page > Linkbuilding > Backlinks
Een backlink is een verwijzing van het ene kanaal naar het andere. Een backlink kan via een andere website, maar ook via bijvoorbeeld social media komen.
Elke backlink wordt op verschillende aspecten beoordeeld. Zo is niet iedere backlink evenveel waard en zal ook niet iedere backlink je even goed helpen om je positie in Google hoger te krijgen.
Sterker nog.
Krijg je de “verkeerde backlinks” dan zul je niet stijgen, maar juist dalen in Google. Hier zorgt Google Penguin wel voor.
Daarom is het goed om eerst stil te staan bij wat nu een goede backlink is.
Wil je de kwaliteit van een backlink beoordelen, kijk dan naar de volgende onderdelen:
Iedere pagina op het internet bouwt waarde op. Deze waarde wordt uitgedrukt in pagerank.
Pagerank is de naam van het algoritme dat Google gebruikt om de autoriteit van een pagina te berekenen.
Vroeger werd de pagerank openbaar gemaakt. Tegenwoordig zul je het moeten doen met een van de talloze linkbuilding tools, waar je later in deze gids meer over leert.
De ankertekst is het klikbare gedeelte van een link. Als wij linken van deze pagina naar onze homepage met het woord internet marketing dan is “internet marketing” het klikbare gedeelte en dus de ankertekst.
Hoe relevant is de website waar jij een backlink op hebt gekregen? Is het een logische link? Een link van een reclamebureau naar een SEO-blog hier op Internet Marketing Gemak is relevant.
Zou deze zelfde link van Piet, de bakker op de hoek komen, dan hebben we het over een heel ander verhaal.
Eigenlijk wil Google liever niet dat wij linkbuilden. Je moet je stemmen (backlinks) verdienen en niet forceren.
Toch is het logisch dat ondernemers en SEO-specialisten geen afwachtende houding aannemen en zelf aan de slag gaan om meer backlinks te generen.
Om dit proces enigszins tegen te werken en het internet wat “eerlijker” te maken heeft Google verschillende “tags” in het leven geroepen.
Door deze tag weet Google om wat voor soort backlink het gaat en of deze backlink ook waarde (pagerank) meekrijgt.
Google onderscheidt de volgende type backlinks:
Een follow backlink is een backlink waar geen “beperking” aan vast zit. Dit zijn de linkjes waar je tijdens de linkbuilding hard je best voor doet.
Het zijn de backlinks die de “volledige” waarde meekrijgen.
De no-follow tag is de eerste tag die Google in het leven bracht om bepaalde backlinks minder, tot geen, waarde mee te geven. Een no-follow backlink is natuurlijk en zul je altijd tegenkomen in je linkprofiel. Maar het zijn niet de backlinks waar je direct op aast tijdens het linkbuilden.
De Sponsored tag geeft aan dat het om een betaalde backlink gaat. Bijvoorbeeld wanneer je een banner op een website hebt gekocht of iemand hebt betaald om een blog of advertorial te plaatsen.
Ook deze backlinks krijgen geen waarde mee van Google.
De User Generated Backlinks zijn de backlinks die een bezoeker van de website zelf kan plaatsen. Dit zijn backlinks op bijvoorbeeld forums of in de reacties onder een blog.
Ook deze backlinks krijgen geen waarde.
Gun jezelf met een klik toegang tot de best bewaarde marketingformules en ontdek hoe jij het leukst, makkelijkst en hardst je bedrijf laat groeien.
Linkbuilden blijft een belangrijk onderdeel binnen SEO en hoewel je pagina in waarde zal toenemen als je nieuwe backlinks krijgt dien je de pagina eerst goed te optimaliseren.
Binnen jouw website bestaan er verschillende “plekken” die het meest effectief zijn voor de optimalisatie.
Het optimaliseren van “deze plekken” noemen we on-page SEO.
Verwerk je via de on-page SEO de juiste zoekwoorden dan zal je merken dat dit een behoorlijke impact heeft op je positie. Zeker wanneer je tijdens het linkbuilden nieuwe backlinks naar de pagina hebt gekregen.
Wat zijn die plekken?
De SEO titel van een pagina vind je terug boven de meta omschrijving binnen de Google zoekresultaten of in het tabblad in je browser.
Gebruik voor je SEO titel altijd het belangrijkste zoekwoord (het hoofdzoekwoord van je thema, bijvoorbeeld linkbuilden). Naast de zoekwoorden probeer je er een zo pakkend mogelijk zin van te maken.
Uiteindelijk moet je bezoekers prikkelen om vanuit de zoekresultaten op jouw website te klikken.
Binnen je website kun je gebruik maken van verschillende koppen (H1, H2, H3 etc). De H1 kop mag je slechts 1 keer op je pagina gebruiken.
Dit is zogezegd de titel van het hoofdstuk van de pagina.
Met de andere koppen (H2, H3, H4 etc.) geef je jouw pagina structuur. Vergelijk het met paragrafen en sub paragrafen.