Internet Marketing Gemak Logo

Linkbuilding strategie

Ontdek hoe jij je eigen linkbuilding strategie vorm geeft en steel onze 4 beste strategieën voor oneindig veel kwalitatieve backlinks.

Afbeelding van een vrouw met laptop
cATEGORIE:

Vorm je linkbuilding strategie

Wanneer is iets linkwaardigs? Als je iets toevoegt aan het web. Iets wat nergens anders te vinden is, nog leuker, grappiger of makkelijker is of veel uitgebreider.

Denk eerst na over jouw toegevoegde waarde. Waarom verdien jij nieuwe backlinks? Wat voeg je toe?

Heb je iets linkwaardigs gecreëerd? Dan pas ben je klaar om je eigen linkbuilding strategie vorm te geven.

Nu zijn er talloze manieren om te linkbuilden.

Het nadeel?

De meeste manieren werken amper, zijn kostbaar of enorm tijdrovend. Om je te helpen deel ik enkele strategieën uit de SEO cursus

Maar voordat we overgaan tot onze strategieën staan we eerst stil bij het zelf samenstellen van je eigen linkbuilding strategie.

Linkbuilding

Slimmer & Sneller de beste backlinks scoren? Download het handboek.

Stop met trial-and-error.

Voorkom onnodig risico’s, leer je eigen linkprofiel te analyseren en verbeteren en kopieer klakkeloos onze best bewaarde strategieën.

Dit komt in je linkbuilding strategie

Zoals je al gelezen hebt raad ik je eerst aan te beginnen met iets linkwaardigs te creëren. Wanneer je dat eenmaal gecreëerd hebt ga je op onderzoek naar de meest relevante bronnen.

Denk daarbij vooral aan websites die informatie bieden over bepaalde onderwerpen die relevant zijn, maar niet direct concurreren. 

Wat ik daarmee bedoel?

Stel wij willen onze SEO-gids verder promoten via linkbuilding. De eerste stap is dan om te achterhalen welke websites het meest bereid zullen zijn om te linken.

Dit kunnen websites zijn die gaan over het starten van je bedrijf, het maken van een website, het werven van nieuwe klanten etc.

Doordat ik wel de relevantie zoek, maar weet dat deze website niet op hetzelfde zoekwoord willen scoren, is de kans dat ik een backlink krijg aanzienlijk hoger.

Voordat ik dus écht start met linkbuilden doorloop ik de volgende stappen:

Bij je relevantie onderzoek ga je op zoek naar alle thema’s die een “verlenging” zijn van het thema waar jij goed op gevonden wilt worden.

Neem hiervoor je tijd.

Hoe beter jij dit onderzoek doet, hoe soepeler jouw linkbuild-campagne zal verlopen.

Waarom?

Door eerst goed onderzoek te doen kom je op ideeën die, naar alle waarschijnlijkheid, niemand nog heeft bedacht.

Dit heeft te maken met het feit dat linkbuilden enorm veel tijd kost. Alle tijd die je kunt besparen, wordt bespaard.

Dus ook op het relevantie-onderzoek.

Bijna 9 op de 10 ondernemers of SEO-specialisten begint dan ook niet met het vormen van een strategie, maar met het direct implementeren van de talloze linkbuild-technieken.

En begrijp mij niet verkeerd. Ik snap het.

Maar ik heb in al die jaren wel ervaren dat je een enorme voorsprong pakt als je begint met een relevantie onderzoek.

Voordat je begint met linkbuilden raad ik je aan nog een keer stil te staan bij wat een goede backlink is.

Een goede backlink speelt waarde door, komt van een relevante website en wordt niet beperkt door een bepaalde tag.

Nu wil je het liefst backlinks krijgen van websites die zelf al enorme waarde hebben opgebouwd en ook nog eens relevant zijn.

Door je relevantie onderzoek heb je al een goed inzicht in welk type websites jij kunt benaderen.

Tijdens de backlink indicatie probeer je al een plan te bedenken met welke ankerteksten jij het liefst wilt backlinken en wat je strategie wordt.

Zoals je hebt gelezen is de ankertekst het klikbare gedeelte van een link. Door in de ankertekst een zoekwoord te verwerken geef je meer waarde (aan dit zoekwoord) mee.

Hoe dit werkt?

Stel ik link naar deze gids met de ankertekst linkbuilden dan krijgt het zoekwoord linkbuilden extra waarde mee. Dit helpt uiteindelijk om dit zoekwoord extra hoog te laten scoren.

MAAR!

Het bepalen van de ankertekst gaat niet geheel zonder risico. De backlinks die je website krijgt moeten “natuurlijk” zijn. Dit betekent dat Google eigenlijk niet wilt dat jij je bezighoudt met linkbuilden.

Het beste wat je dan ook kunt doen is de eigenaar van de website, waar jij een backlink op wilt, de ankertekst te laten bepalen.

Waarom dan een backlink indicatie?

Om van tevoren na te denken bij welke backlinks je WEL de regie wilt houden kun je je strategie beter afstemmen.

Stel dat ik in mijn relevantie onderzoek een zeer waardevolle website heb gevonden. Ik heb gezien dat zij enorm veel waarde hebben opgebouwd (hoe je dit doet, leer je later) dan wil ik ook het liefst een backlink met een zoekwoordrijke ankertekst.

Zo weet ik namelijk zeker dat ik alles uit mijn meest waardevolle backlinks haal.

Tijdens je vooronderzoek naar relevante websites en de beste backlinks heb je al de eerste stappen gezet voor je strategie.

Nu is het tijd om te brainstormen.

Denk eens aan de websites die jij hebt gevonden tijdens je relevantie onderzoek. Wat zijn dit voor websites? Kun je de eigenaar of beheerders vinden?

En wat kun jij bedenken om hen zo “gek” te krijgen te linken naar jouw pagina?

Tijdens deze strategiebepaling kun je vanuit een bestaande pagina op je website denken, of aan iets compleets nieuws.

Wat zou jij kunnen maken, wat geheid backlinks oplevert?

Zo heb ik voor het studiekeuzeadviesbureau dat ik heb opgezet in 2009 een studiekostencalculator laten ontwikkelen.

Het hielp studenten uit te rekenen wat een verkeerde studiekeuze zou kosten. Ik wist van tevoren al dat dit een zeer waardevolle bron voor mijn concurrenten (en dus meest relevante websites) zou zijn.

Waarom?

Omdat toch iedere studiekeuzeadviseur makkelijker zijn klanten “overstag” laat gaan als zij kunnen aantonen hoeveel een verkeerde studiekeuze kost?

Zag je de uitkomst van de kosten dan viel het bedrag voor het studiekeuzeadvies plots in het niets.

Het was dan ook geen verrassend resultaat dat we enorm veel backlinks kregen en binnen enkele weken in de top 3 stonden op zoekwoorden als: Studiekeuze, studiekeuzeadvies, beroepskeuze etc.

Als ik deze calculator niet had, dan had ik nooit, maar dan ook nooit, mijn concurrenten zo gek gekregen een backlink te plaatsen naar onze website.

Wees creatief en durf iets te proberen.

Heb je even geen creativiteit, maar wil je wel beginnen met linkbuilden?

Ga verder met het volgende hoofdstuk waarin ik enkele zeer krachtig technieken voor slimme linkbuilding met je deel.

IJzersterke Linkbuilding strategieën

De meest geslaagde linkbuildingcampagnes die wij hebben gedaan ontstonden uit een gek of creatief idee.

Toch hebben de volgende tips hun effectiviteit in al die jaren ook ruimschoots bewezen. Nu zijn dit slechts enkele technieken die we in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.

Mocht je al onze strategieën willen hebben en willen groeien via SEO, claim dan je toegang tot de SEO Cursus.

Linkbuilding strategie #1

De gebroken koning

De gebroken koning is een van mijn favoriete strategieën omdat het weinig tijd kost en je gemakkelijk (met een beetje geluk) talloze nieuwe backlinks voor je website kunt realiseren.

Bij de gebroken koning ga je op zoek naar websites die eerder een goede positie in Google hadden, maar op dit moment niet meer bestaan.

Voor het vinden van een gebroken koning kun je het nieuws in de gaten houden.

Zorg dat je als eerste op de hoogte bent wanneer een bedrijf failliet is gegaan. In veel gevallen laat het bedrijf een website achter die offline gehaald wordt. Toch heeft deze website een linkprofiel opgebouwd, die jij kunt “stelen”.

Zo kun je jezelf aanmelden bij websites als faillissementen.com of faillissementsdossier.nl.

Je kunt ook een Google-alert instellen op zoekwoorden als: “Failliet” of “Faillissement”. Google Alert geeft jou dan (als eerste) een bericht wanneer een bedrijf failliet is gegaan.

Een andere manier om een gebroken koning te vinden is door het analyseren van talloze startpagina’s. Ga op zoek naar gebroken links om zo websites te vinden die niet meer bestaan.

Heb je een gebroken koning gevonden?

Test voor de zekerheid voor de laatste keer of de website inderdaad niet meer bestaat. Analyseer vervolgens het linkprofiel. Ga op zoek naar PART backlinks (zie de kwaliteit van Backlinks).

Heb je die gevonden?

Benader dan de beheerder van de website die een backlink heeft geplaatst met de vraag om de link aan te passen.

Laat hem of haar de backlink naar de website die niet meer bestaat, aanpassen naar jouw website.

En pats, je hebt een nieuw backlink.

Linkbuilding strategie #2

De dief

In deze strategie analyseer je het linkprofiel van je concurrenten en ga je op zoek naar hun gebroken links. Je combineert dan deze strategie met de vorige strategie.  Je steelt dan als het waren hun backlinks.

Hoe werkt deze strategie?

Je gaat op zoek naar relevante websites die op een pagina talloze linkjes hebben geplaatst. Je kunt hiervoor op zoek gaan naar verzamelpagina’s of gebruikmaken van de talloze startpagina-varianten.

Als je eenmaal een pagina hebt gevonden gebruik je een tool zoals SEO Minion of Check My Links om alle gebroken links te vinden.

Heb je gebroken links gevonden dat stop je de link in je favoriete linkbuilding tool, of backlinkchecker, om te achterhalen welke websites nog steeds naar deze gebroken link linken.

De websites die nog steeds linken, naar de pagina die niet meer bestaat (de gebroken link), benader je en breng je op de hoogte van de “fout”.

Je geeft aan dat de pagina niet meer bestaat en biedt ze een alternatief (jouw pagina).

Bijvoorbeeld:

Dag Piet, ik zag dat je naar XX linkt, maar deze pagina bestaat niet meer. Nu hebben wij zelf een pagina over XX gemaakt, wellicht vind je dit een mooi alternatief?”

Linkbuilding strategie #3

Sherlock

Deze strategie wordt het meest geadviseerd. Analyseer het linkprofiel van je concurrenten en benader alle websites die ook naar je concurrenten linken. Als deze websites bereid zijn naar je concurrent te linken dan is de kans dat ze ook naar jou willen linken “groot”

Tenminste…

Dit wordt er beweerd.

In de praktijk werkt deze strategie mondjesmaat.

Wil je jouw kansen vergroten zorg dat je een nog waardevollere pagina maakt dan je concurrent. Als je dan de websites benaderd, die dus ook linken naar een “slechtere” pagina, dan kan jouw “veel betere” pagina ook wel opgenomen worden.

Linkbuilding strategie #4

De Democraat

Dit is een strategie uit het 5-staps Groeisysteem (met deze link krijg je gratis toegang ).

Het 5-stapsgroeisysteem gebruiken wij al ruim 10 jaar en is getest op tientallen tot wel honderden websites.

Ik raad je aan, als je makkelijker wilt linkbuilden of bovenaan in Google wilt komen, om er in ieder geval een kijkje te nemen.

Terug naar de strategie.

Bij linkbuilding gaat het om het verzamelen van backlinks – linkjes van andere websites.

Maar.

Wist je al dat het ook mogelijk is te via interne links te linkbuilden op je eigen website?

Hoe dat precies werkt leer je in deze video:

Vond je dit al toffe informatie?

Wij hebben nog veel meer te delen...

Waar kunnen alle updates naar toe?

Waar Mogen de koopwoorden naar toe?

Waar mag de masterclass naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het stappenplan naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar kan het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar kan alles naar toe?