Speel niet langer verstoppertje met de klanten die je zoeken

Iedere woensdag om 12:00 een nieuwe online marketing hack gratis in je inbox.

Snel (en gemakkelijk) een digitaal product verkopen

Wil je gemakkelijk een digitaal product verkopen of juist extra omzet generen voor je huidige product? Wij helpen je stap voor stap.

Wat zijn digitale producten en hoe kun je ze verkopen?

Iedereen kan een digitaal product maken. Het idee van online ondernemen of het creëren van een passief verdienmodel is dan ook razend populair.

Zeker sinds corona zijn we als ondernemers steeds meer gaan beseffen hoe belangrijk het internet voor ons bedrijf kan zijn.

Door als ondernemer een digitaal product te maken kun je, ook als je zelf niet fysiek aanwezig bent, toch nog omzet generen.

Een digitaal product kan al zoiets simpels zijn als een checklist, e-book of online cursus.

Jouw digitale product verkopen in 10 stappen

Mijn eerste digitale product was een online cursus. Het Internet Marketing Succesplan. Hoewel ik daar een paar duizend euro per jaar mee verdienden, was dit bij lange na niet genoeg om mijn baan op te zeggen of er een online bedrijf van te maken.

Inmiddels zijn we ruim 14 jaar verder. Ik heb heel wat product gelanceerd, geholpen met lanceren en veel fouten gemaakt.

Fouten die jij niet meer hoeft te maken. Als je het stappenplan volgt.

Stap 1 Maak je digitale product (beter)

Het begint met het maken van je eigen digitale product. Dit kan een e-boek, een online cursus of een ander soort digitaal product zijn. Zorg ervoor dat het product waarde toevoegt en aantrekkelijk is voor potentiële kopers.

De waarde van jouw product zit niet in de hoeveelheid.

Ik zie nog regelmatig ondernemers hun digitale product proberen te verkopen door te benoemen uit hoe veel pagina’s hun e-book bestaat.

Een goed digitaal product helpt de klant direct verder.

Het lost de grootste pijn op. En hoe sneller jij als maker van het product dat kan, hoe meer je zult verdienen.

In de video leg ik je daar meer over uit.

Stap 2 Verzamel de eerste reviews

Voordat jouw klant je digitale product koopt, moet het vertrouwen in jou hebben. Heb je al langer een online bedrijf en ben je nu puur op zoek naar meer mogelijkheden voor het verkopen van je digitale producten dan zul je waarschijnlijk al een naam hebben opgebouwd. 

Dit zal je helpen bij het promoten en verkopen van je nieuwe producten. 

Maar…

Niets werkt zo goed als reviews van klanten. Als je nog geen reviews voor je product hebt, bied je product dan tijdelijk gratis aan in ruil voor een eerlijke review. 

Zo ben ik jaren geleden, ergens in 2009 begonnen met het verkopen van online cursussen. Voordat ik de cursus aan het brede publiek toonde, gaf het ik gratis weg. 

Vaak aan trouwe klanten of mensen op mijn e-maillijst. 

Klein addertje…

Ik vroeg wel om eerlijke feedback en een review. Dit hielp mij mijn producten te verbeteren en ik verzamelde direct sociale bewijskracht wat mij weer hielp bij de uiteindelijk verkoop.

Stap 3 Zorg voor een mock-up

Digitale downloads en producten missen een fysieke touch. De verkoop van digitale producten voelt daardoor afstandelijk. Alsof je het niet echt vast kunt hebben. 

Dat klopt ook, maar.

Wil je geld verdienen met digitale producten, laat je product dan ‘aanvoelen’ als fysiek product. Niet zomaar een digitale download of bestand, maar een product dat men kan vasthouden. 

Dit kun je gemakkelijk doen door een mock-up te maken van je product. Dit kan met tools als Place-it of Canva al voor 1 of 2 tientjes. 

Stap 4 – Schrijf de eerste verkooptekst

Om je product te verkopen moet je de juiste snaar bij je potentiële klanten raken. Zorg daarom dat je een klantprofiel of buyers persona maakt en weet waar je klant behoefte aan heeft.

Onthoud dat niemand jouw product koopt, maar het resultaat dat je product biedt. Verdiep je in de kunst van copywriting en framing en zorg dat je met ieder woord de juiste snaar raakt. 

Stap 5 – Maak een landingspagina

Om een digitaal product te verkopen heb je geen complete website nodig. Een one page website of enkele landingspagina is al voldoende.

Zorg dat je op je landingspagina afleiding vermijdt. Laat ieder element dat je op de pagina plaatst, jou doel dienen.

Stap 6 – Zorg voor een betaalpagina

Gebruik een programma als Webnemer om gemakkelijk je website en betaalpagina te maken. Voor een paar tientjes per maand heb je in een ochtendje je website met webshop (of betaalpagina) live staan en kun je direct starten met het promoten van je product. 

Stap 7 – Bedenk een kassakoopje

Die lekkere Snicker of Mars bij het tankstation. Ze liggen er niet voor niets. Wist je namelijk dat een goed kassakoopje door 30% van de bezoekers wordt gekocht?

Zo bieden wij bij de challenge Internet als werknemer en handig handboek aan voor 9 euro. 68% van de bezoekers die de challenge afrekenen voegt het handboek toe aan zijn bestelling. 

Het levert ons geen wereld omzet op, maar wel net genoeg om ‘gratis’ te adverteren. Hoe dat precies werkt, leg ik je uit in de challenge 😉

Stap 8 – Bedenk een upsell

Door het aanbieden van een aanvullend product of upgrade kun je de totale opbrengst per transactie verhogen. Dit heb je als het goed is al gedaan met het ‘kassakoopje’ of de order bump. 

Met de upsell gaat het om wat serieuzere bedragen. 

Zo bieden wij bij diezelfde challenge een upsell aan met een megakorting. Iedereen krijgt eenmalig de kans om toegang te krijgen tot alle masterclasses met ruim 80% korting. 

Supermooie deal natuurlijk. 

En dat vinden 3 op de 10 mensen ook. 

30% voegt ook deze upsell toe aan zijn bestelling. 

Stap 9 – Maak een funnel voor nog meer online verkopen

Een goed ontworpen sales funnel kan potentiële kopers begeleiden en stimuleren om meerdere aankopen te doen. Dit heb je in stap 7 en 8 gezien. 

Heb je meerdere digitale productideeën of vind je het gewoon leuk om producten te maken en online te verkopen, gun jezelf dan een softwarepakket waarmee je gemakkelijk funnels kunt maken. 

Wij maken alle funnels met Webnemer. Voor de prijs van twee big mac menu’s heb je al een funnel, kassakoopje, betaalpagina en complete website live staan. 

Stap 10 –  Doe de marketing

Effectieve marketing is cruciaal om je digitale product onder de aandacht te brengen en potentiële kopers te bereiken. Het maakt niet uit welke digitale producten je wilt verkopen, je hebt bezoekers nodig om geld te verdienen. 

Ik raad je aan om eens te kijken in de kennisbank van Webnemer of ons Youtube kanaal. Beide staan bomvol met video’s, tips en masterclasses om meer uit het internet te halen. 

3 bonus tips om meer geld te verdienen met digitale producten

Bedenk een gratis lead magnet en geneer leads

Een gratis lead magnet of weggever is ideaal om potentiële klanten voor je product aan te trekken. Bedenk bijvoorbeeld meerdere gratis producten die goed bij je betaalde product passen. 

Geef die gratis producten weg in ruil voor een naam en e-mailadres. 

Via je sales en e-mail funnels prikkel je vervolgens deze mensen om ook je betaalde producten te kopen. 

Start met een affiliate marketing programma

Door een affiliate marketing programma op te zetten, kunnen anderen je product promoten in ruil voor een commissie. Het grootste voordeel van een digitaal product is dat het online verkocht wordt. Een affiliate programma is dus makkelijk opgezet. Daarnaast heb je vaak een zeer hoge marge, dus kun je best wat van die marge delen met andere, de affiliates.

Dit doe je bijvoorbeeld gemakkelijk met Webnemer (binnenkort), een affiliate netwerk of een affiliate plug-in van Wordpress. 

Promoot al voordat je digitale product af is

Wacht niet tot je product online staat. Bouw de spanning op. Werk met een lancering of een wachtlijst of verkoop je product al met een forse korting, nog voordat het af is. 

Waarom?

Door direct je product te verkopen, zonder dat het af is, weet je of er voldoende behoefte is in de markt en het geeft je direct een goede stok achter de deur om je product snel af te maken.

Bied een geldteruggarantie

Een geldteruggarantie kan potentiële kopers geruststellen en hun aarzeling om te kopen wegnemen. Hoewel het vaak je omzet kan verhogen, trekt dit ook een bepaald ‘soort’ klanten aan. Houd daar dus rekening mee.

Conclusie

Je hebt voldoende tips gekregen als jij je producten online wilt verkopen. Er zijn talloze verschillende soorten digitale producten te bedenken. Kies voor een product waar je affiniteit mee hebt. Het is een stuk makkelijk verkopen aan mensen als je zelf passie hebt voor het product dat je online verkoopt. 

Zie het verkopen van online-producten hetzelfde als het verkopen van fysieke producten. Jij start ook geen kluszaak als je helemaal niet van het klussen bent. Toch?

Hoewel je dan wel downloadbare producten of lidmaatschappen verkoopt, zorg dat je er graag mee bezig bent. Zie het aanbieden van digitale producten als het starten van je eigen online business. 

Een bedrijf die je hopelijk nog jaren met veel plezier zult runnen. 

Succes. 

Welke tools heb ik nodig om digitale producten te verkopen?

Om digitale producten te verkopen, heb je een platform nodig voor het hosten en verkopen van je producten, zoals een e-commerce website, online marktplaats of een platform voor het verkopen van digitale downloads.

Wat zijn enkele populaire manieren om digitale producten te verkopen?

Enkele populaire manieren om digitale producten te verkopen zijn via je eigen website, online marktplaatsen, sociale media, e-mailmarketing of platforms als Etsy of Shopify.

Moet ik belasting betalen over de verkoop van digitale producten?

Ja, je moet belasting betalen over de verkoop van digitale producten. Je bent een online ondernemer en moet net als alle andere ondernemers belasting betalen.

Welke stappen moet ik nemen om digitale producten online te verkopen?

Om digitale producten online te verkopen, moet je producten maken, een platform kiezen voor de verkoop, betalings- en leveringsmethoden instellen, marketingstrategieën implementeren en juridische aspecten zoals auteursrechten en verkoopvoorwaarden regelen.

Zijn er specifieke regels waaraan ik moet voldoen bij het verkopen van digitale producten?

Nee, eigenlijk niet. Je moet uiteraard wel rekening houden met auteursrechten, privacywetgeving, belastingregels en consumentenrechten. Maar dit zijn meer de regels waaraan je je moet houden omdat je ondernemer bent. 

Zet jij je vol in, maar blijft het resultaat uit?

Voelt het alsof je alle trucs al hebt geprobeerd? Blogs doorspitten, eindeloos video’s bekijken, podcasts op repeat – en toch, geen steek verder.

Herkenbaar?

Misschien mis je wel die ene gouden tip die alles op zijn kop zet.

Ik snap het helemaal.

Zelf heb ik me 15 jaar geleden een weg gebaand door de jungle van ondernemen. Jarenlang worstelen, experimenteren, falen en weer opstaan. Tot ik de sleutel vond. Die sleutel? Die draaide mijn tweede onderneming van een bescheiden start-up naar een bloeiend coachbedrijf verspreid over heel Nederland.

Nu, met meerdere succesvolle bedrijven op mijn naam sta ik hier. Als jouw gids in de online marketing en business wereld, klaar om jou door dat doolhof te leiden.

Hoe?

👉 Online Marketing & Business Coaching
Terwijl we strategisch aan je bedrijf werken laten we het internet al het harde werk doen.

👉 Online Marketing Advies
Ik help je jouw visie te vertalen naar een concreet, winnend online marketingplan.

👉 De Sw!tch
Speciaal voor ondernemers die klaar zijn voor de grote sprong. Dit programma is jouw ticket uit de sleur, door dat plafond heen, rechtstreeks naar het succes dat je verdient.

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.