Internet Marketing Gemak Logo

Effectief werken

Je wilt minder werken, meer vrije tijd hebben of je hebt het idee dat jij productiever met je dag kan omgaan?

Dat dacht ik enkele jaren geleden ook. 10 jaar geleden werkte ik meer dan 80 uur per week.

Maar tegenwoordig is alles anders.

Afbeelding van een vrouw met laptop
cATEGORIE:

Ondernemen > Effectief werken

Wat jij gaat ontdekken over jouw productiviteit

Elke ondernemer loopt weleens tegen het probleem aan. Te weinig tijd.

Bij mij begon alles op mijn 19e. Mijn wereld stond toen op zijn kop. Ik draaide meer dan een ton omzet per jaar. Waar mijn vrienden naar de kroeg, feestjes of op vakantie gingen, draaide ik werkweken van 80 à 90 uur.

En geloof me.

Dit draaide ik week na week.

Als ik terugkijk was ik eigenlijk helemaal niet zo’n fijn persoon.

Heb je de film Wolf of Wallstreet weleens gezien?

Een geweldige film. Het gaat over iemand die enkel en alleen maar met geld bezig is. Nu sloeg hij in mijn ogen nog een tandje verder door, maar ik herkende mijzelf wel in hem.

Ik herkende de drive. Het succes wat je krijgt als je ergens hard voor werkt. Ik wilde die ton in 1 jaar verdienen. Dat haalde ik al in 8 maanden. Maar wel met een 80-urige werkweek.

Ik was trots op mijzelf, liep naast mijn schoenen, was een arrogant ventje en verdiende drie keer zoveel dan de ouders van mijn vrienden. En dat op mijn 19e…

Wat er gebeurde?

Ik stelde gewoon weer een nieuw doel. Als 1 ton lukt, moet 1 miljoen ook lukken.

Het is goed om ambitieus te zijn, maar niemand houdt het vol om 80 tot 90 uur per week te werken. Ook niet als je een jong, gedreven en arrogant ventje bent.

Rond je 20e tegen een burn-out aan zitten en vrienden en relaties op het spel zetten, gaan je niet in de koude kleren zitten.

Het heeft mij een mooi bedrijf opgeleverd en heb er enorm van geleerd.

Maar…

Ik ben blij dat ik nu anders in het leven sta en alles is veranderd.

Toen ik eindelijk leerde wat effectief werken is

Het moment waarop ik veranderde, kan ik mij nog als de dag van gisteren herinneren. Ik kan de sfeer nog voelen die er thuis hing, het eten wat in de magnetron stond omdat ik voor de zoveelste keer laat thuiskwam en het vreemde buikgevoel dat ik had.

Ik voelde dat ik problemen had. De zoveelste ruzie over mijn werk hing boven mijn hoofd. Ik voelde het.

Mijn toenmalige vriendin had groot gelijk. Ik was alleen maar met werk bezig en begreep haar niet. Geld was nooit een probleem. Wij hadden een decadent en luxe leven.

Zag zij dan niet dat ik daar hard voor moest werken?

Ik ben haar nog steeds dankbaar, ook voor het feit dat wij als goede vrienden uit elkaar zijn gegaan.

Wat zij zich alleen nooit zal realiseren, is dat die ene ruzie heeft gezorgd voor een grote verandering in mijn leven.

Ik ging de 30 niet eens halen

Het besef kwam toen ik voor de zoveelste keer om 5:30 onder de koude douche stond. Vroeg opstaan hoorde erbij. Maar geloof me, die liters koud water had ik wel nodig om überhaupt wakker te worden.

Als je al zo lang op je tandvlees loopt, lijkt bijna niets je meer fit en wakker te krijgen.

Ik nam na jaren doorgewerkt te hebben en vakanties te hebben overgeslagen, mijn eerste vrije dag. Geen computer. Geen telefoon. Geen internet.

Alleen een stoel, tafel en een pen en papier.

Wilde ik mijn doelen halen, maar ook nog mijn 30e verjaardag kunnen vieren, dan moest ik leren effectiever te werken. Niet langer.

Ik kroop de bibliotheek in, waar ik al mijn oude studieboeken uit de kast haalde. Ik verzamelde alles wat ik kon vinden over timemanagement en mindfulness.

Ik combineerde modellen, werkwijzen en creëerde mijn eigen routine en timemanagementformule.

De Power Time Formule voor mega productiviteit

Hoe werkt de power time formule en hoe verdubbel jij er je productiviteit mee?

Deze manier van timemanagement is geen werkmethode of productiviteitstool. Het is een soort levensstijl.

Vanuit mijn studie psychologie weet ik hoe belangrijk de neurotransmitters zijn voor jouw gesteldheid (en productiviteit).

Je zult het zelf kunnen beamen. Hoe beter jij in je vel zit, hoe effectiever en productiever je werkt.

Mee eens?

Een belangrijke neurotransmitter die veel effect heeft op jouw productiviteit is dopamine.

Dit wonderstofje zorgt voor een boost van jouw productiviteit

Het wonderstofje dopamine is een neurotransmitter die zorgt dat je zenuwen goed met elkaar kunnen communiceren en jij een geluksgevoel ervaart.

Volgens het Hersencentrum van de Universiteit Utrecht kennen onze hersenen drie grote communicatieroutes: één die verantwoordelijk is voor je bewegingscontrole, één die een rol speelt bij denkprocessen zoals planning en doelgericht handelen, en de laatste regelt emoties en motivaties.

Dopamine is de smeerolie van al deze communicatiestromen. Heb je een tekort aan dopamine, dan heeft dat negatieve gevolgen.

Zo kun je bij een dopamine tekort moeilijker bewegen, verlies je je zin in seks en heb je moeite met (vooruit)denken. Daarnaast is de kans groot dat je om de twee minuten in een huilbui uitbarst omdat je je emoties niet meer onder controle kunt houden.

In zeer ernstige gevallen van dopaminetekort kun je zelfs last krijgen van schizofrenie of de ziekte van Parkinson.

Wil je meer weten over dopamine? Lees hier verder

Gebruik deze technieken en verdubbel je productiviteitsstof

Dat wonderstofje waar je zo heerlijk productief van wordt, komt vrij wanneer jij je doelen behaalt.

Hoe geweldig is het als jij je doelen haalt (wat al lekker productief is) en dat je ook nog een stofje aanmaakt waardoor je meer zelfvertrouwen, energie en een gelukkiger gevoel krijgt?

Zorg dat je jouw dag indeelt in lange en vooral ook korte termijndoelen. Gun jouw hersenen dat geluksstofje en begin je dag met kleine doelen die snel en gemakkelijk af te strepen zijn.

Productiever werken lukt alleen wanneer je af en toe ook echt ontspant. Geloof me, ik heb die 80-urige werkweken meegemaakt, je wordt er niet productief van!

Veel mensen gaan de fout in door meer en langer te werken in plaats van effectiever.

Zorg dat je tijdens je periode van rust ook echt ontspant. Niet met je laptop op schoot Goede Tijden Slechte Tijden kijken of je to do list meenemen naar bed.

Zorg dat je ontspant wanneer jij en je lichaam dat nodig hebben.

Appels

Appels bevatten antioxidanten die je dopamine op peil houden. Eet je appels het liefst met schil. In de schil zitten de meeste vitamines en stofjes die goed zijn voor je dopamine.

Omega 3 vetzuren – Vis

Makreel, tonijn, zalm, ansjovis en paling zijn allemaal vissen die veel omega 3 vetzuren bevatten en jouw lichaam helpen meer dopamine aan te maken.

Bananen

Tyrosine is een aminozuur dat nodig is om dopamine aan te maken. Bananen bevatten veel tyrosine.

Eieren

Eieren bevatten veel aminozuren, zuren die rijk zijn aan vitamine D en eiwitten. Neem je een ei als ontbijt, dan beïnvloedt dat je humeur op een positieve manier.

Aardbeien

Net zoals alle andere soorten bessen bevatten aardbeien veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten aardbeien fenol, anthocyanen en ellagitannines. Dit zijn stoffen die je dopaminecellen beschermen tegen beschadiging. Houd je dus vooral niet in wanneer het aardbeienseizoen weer is begonnen.

Nog meer tips over voeding en het effect op jouw dopamine gehalte? Lees deze blog.

Zo motiveer jij jezelf om elke dag te vlammen!

Elke ochtend, na mijn warm-koud douche, begin ik met het schrijven in mijn journal. Ik noem het maar journal, want mijn dagboek klinkt natuurlijk niet zo stoer.

Ook noem ik het een journal omdat ik echt alles bijhoud. Ik beschrijf niet zozeer hoe mijn dag was. Maar welke stappen ik gezet heb en hoe ik van de dag die gaat komen een perfecte dag maak.

Begin met het opschrijven van jouw geluk. Ben je gezond, heb je een fijne relatie, schijnt het zonnetje, ben je trots dat je vroeg bent opgestaan… Het maakt niet uit.

Elke dag kun je beginnen met het opschrijven van de dingen waar jij dankbaar voor bent. Hoe klein die dingen ook kunnen zijn. Je zult merken dat wanneer je bewust stil staat bij dat wat je al hebt, je een soort voor positief gevoel creëert. Dit gevoel geeft je energie en is bovendien goed voor de aanmaak van dopamine.

Schrijf vervolgens je doelen voor de dag op. Welke doelen wil jij vandaag halen. Welke acties kun jij doen of welke stappen kun jij zetten om aan het einde van de dag met een trots en goed gevoel terug te kijken?

Heb jij je doelen gesteld? Verklein ze dan in kleine stapjes. Hoe meer kleine doelen je kunt afstrepen, hoe beter je jezelf zult voelen.

Heb je jezelf eenmaal opgepept en ben je klaar om de dag goed te beginnen? Zorg dan voor de eerste extra dopaminerush.

Bewegen.

Zo verdubbel jij in slechts 30 minuten je productiviteit

Bewegen is gezond. Dat heb je als kind vast wel geleerd. Maar bewegen is nog ergens goed voor.

Bewegen zorgt ervoor dat je beter in lichaam en geest komt. Geloof me. Je kunt beter een half uur later beginnen met werken en elke dag beginnen met beweging dan direct aan het werk gaan zonder eerst te bewegen.

Door te bewegen, maak je verschillende neurotransmitters aan waardoor jij je prettiger, energieker en gemotiveerder voelt.

Iets wat jou enorm gaat helpen om een productieve dag te creëren.

Je doelen veranderen in een effectieve TO DO list

Na het schrijven in je journal en het beweegmomentje is het tijd om aan de slag te gaan. Neem de doelen van de dag voor je en verdeel je doelen in kleine taken. Neem hier de tijd voor. Geloof me: die tijd verdien je straks driedubbel en dwars terug.

Heb je alle doelen verdeeld in kleine taken?

Mooi.

Niets bijzonders. Toch? Maar nu komt het.

Verdeel je taken in blokken. Maak bijvoorbeeld een blok van 25 minuten. Welke taken kun en wil jij uitvoeren de komende 25 minuten?

Dit blok van 25 minuten is om te werken. Je hebt jezelf een deadline gesteld. Laat je door niets of niemand afleiden. Wat er ook gebeurt, zorg dat jij je deadline haalt.

Ben je klaar met het blok? Neem dan pauze.

Echt pauze.

Stap niet in de valkuil die ik maakte. Werk niet door om je extra productief te voelen. Ik heb het gedaan. Ik werk nu nog maar de helft van de uren die ik vroeger werkte, en ben nog steeds drie keer zo productief.

Sterker nog: zit ik in mijn flow dan verzet ik meer werk in 20 minuten dan in 3 uur.

Deze manier van werken, waarbij je werken afwisselt met pauze, heeft al verschillende namen gekregen. Wil je hier meer over weten lees dan eens verder over de pomodoro techniek.

Ook jouw tijd is geld waard!

Stop met het spenderen van jouw budget en energie in zaken die niets met de marketing te maken hebben. Stop met het werken aan werkzaamheden die je beter kunt uitbesteden.

Ik zie veel ondernemers de fout maken alles zelf te willen doen. Het is goed om jezelf af en toe uit te dagen en nieuwe dingen te leren.

Maar…

Als jij er vier uur over doet wat iemand voor 20 euro ook voor jou kan doen? Moet je er dan echt vier uur aan besteden?

Ben je ondernemer, dan is er maar één ding waar je 100% van verzekerd bent: je tijd.

En laat die tijd nu precies hetzelfde zijn voor jou als voor je concurrent.

Ook jij hebt slechts 24 uur in een dag. Zorg dat je de uren die je werkt, effectief gebruikt. Durf zaken uit te besteden en kies voor het gemak als jou dit productiever en effectiever maakt.

Wil je bijvoorbeeld effectiever omgaan met jouw website en niet talloze onnodige euro’s en tijd investeren? Overweeg dan gebruik te maken van een Webnemer.

In de tijd dat jij je webdesigner op de hoogte hebt gebracht van een gewenste wijziging, heb je het met de webnemer al aangepast.

De garantie om productief en effectief te werken

Ik weet zeker dat als je werkt met de power time formule, je jouw productiviteit verdubbelt.

Wanneer je in blokken werkt, doe het dan mindful! Mindful betekent dat je bewust bezig bent.

Zorg voor opperste concentratie. Laat je door niets of niemand afleiden en wees gebrand om die ene deadline te halen.

Heb je pauze, rust dan uit. Luister muziek die je prettig vindt. Denk aan leuke dingen.

Wat ik bijvoorbeeld wel eens doe: ik schuif mijn bureaustoel naar achter, doe mijn ogen dicht en concentreer mij op het volgende blok.

Ik denk aan de vakantie die eraan komt. Aan het grote doel dat iedereen zich stelt. Aan het leven dat ik heb gekregen door de immense productiviteit.

Concentreer je tijdens jouw pauze vooral op de rust die jij jezelf gunt. Vind uit wat werkt voor jou en houd je daaraan.

Terug naar jou: werk gefocust en geniet van je pauzes. Pas deze techniek toe en je zult je productiviteit zien toenemen.

Gun jij je netwerk ook meer productiviteit? Deel dan dit artikel.

Heb je vragen, opmerkingen of resultaten die je wilt delen? Ik hoor het graag.

Zet hem op, ik wens je een productieve dag.

Waar Mogen de koopwoorden naar toe?

Waar mag de masterclass naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het stappenplan naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar kan het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar mag het handboek naar toe?

Waar kan alles naar toe?