Internet Marketing Gemak - Een blog vol Internet Marketing ideeën en tips

WoW! Psycholoog onthult 8 stappen om bovenaan in Google te komen

In 8 Stappen bovenaan in Google komen?

Als je het over een betere positie in Google hebt vergeten veel mensen de basisstappen. Enkele simpele stappen die iedereen op zijn of haar website kan toepassen, maar die wel het verschil maken tussen onderaan of bovenaan in Google!

Dus je hebt een website laten maken? Maar wordt nog niet goed gevonden? Auch!

Gelukkig is het niet te laat…

Stap 1 | Begin met bloggen

Over het algemeen kun je zeggen dat de beste optimalisatie voor een website het leveren van kwalitatief hoogstaande inhoud (zogenaamde 'content') is in combinatie met een gedegen structuur.

Het delen van waardevolle content is zelfs zo effectief dat het volgens onderzoek beter werkt dan adverteren.

Waarom content marketing zo effectief is:

  • 61% van de consumenten heeft wel eens iets gekocht via een blogartikel
  • 77% van de internetgebruikers leest blogartikelen
  • 70% van de consumenten leert een bedrijf liever kennen via content dan via advertenties

Bedrijven die actief bloggen ontvangen gemiddeld 80% meer bezoekers op hun website en generen gemiddeld 126% meer leads.

Start vandaag nog en begin met bloggen.

Als je gaat beginnen met bloggen, zorg dan dat je een goede nichemarkt kiest en weet hoe je perfecte seo teksten schrijft.

Stap 2 | Een pakkende SEO titel om gevonden te worden op Google

Stel dat jij je titel goed geoptimaliseerd hebt voor Google. Je hebt de juiste zoekwoorden verwerkt, het liefst aan het begin van de zin, en wordt goed gevonden. Als ik nu de titel zou lezen, nodigt het dan voldoende uit om er op te klikken? Hoe kun jij er nu voor zorgen dat je werkt aan een betere positie in Google, én de aandacht trekt van de bezoekers?

Kies de beste zoekwoorden

Schrijf de belangrijkste zoekwoorden van je artikel op. Waar wil jij straks goed op gevonden worden?

Wees slimmer dan je concurrent

Iedereen wil bovenaan in Google staan. Het liefst ook nog voor dat ene zoekwoord met die duizenden zoekopdrachten per maand. Nu is de keuze aan jou.

Kies jij voor een zoekwoord met 1.000 zoekopdrachten en 30.000 concurrenten of kies je liever voor de gemakkelijkere weg en ga je voor een zoekwoord met minder concurrentie?

Als jij het zoekwoord gevonden hebt waar jij je op wilt richten tik dan het volgende in Google in: Allintitle: Jouw zoekwoord

Bovenaan in Google Tip! Bekijk de concurrentie:

Het aantal gevonden resultaten zegt iets over je concurrentie. Zo worden er 302 webpagina’s gevonden met 'Internet Marketing Gemak' in hun titel. De titel van een pagina is het belangrijkste on-site SEO-element (op de website zelf) dat jij kunt inzetten voor een goede positie in Google.

Het aantal geoptimaliseerd titels (gevonden resultaten) zegt wat over het aantal concurrenten op dat zoekwoord.

Hoe je bezoekers laat klikken.

Als je een goed zoekwoord hebt gevonden voor jouw pagina kun je beginnen met het bevorderen van het klikgedrag. Je probeert bij deze stap een pakkende titel te maken waar ook nog het zoekwoord in verwerkt is.

Het mooiste zou zijn als je begint met je zoekwoord om vervolgens het brein van je bezoekers te prikkelen.

Stap 3 | Zoekmachine vriendelijke kopjes voor een betere positie in Google

Je hebt hoogstwaarschijnlijk op Google.nl gezocht naar een manier om bovenaan in Google te komen en bent op dit artikel gestuit. Of misschien ben je wel via Twitter hier terecht gekomen. Het maakt ook eigenlijk niet uit.

Maar ga eens terug naar het moment dat jij op de website kwam. Wat was het eerste dat jij deed?

Als jij geen uitzondering bent op de regel, dan heb je het artikel snel door gescrold, enkele plaatjes en kopjes bekeken en bent vervolgens begonnen met lezen. Als je zelfs bij de vluchtige bezoekers hoort heb jij nog helemaal niets gelezen en ben je gewoon hier begonnen. Dit is precies zoals het op de meeste websites gaat.

Bezoekers komen, lezen wat, en gaan weer. Aan jou de taak om mensen zo lang mogelijk op je website te houden. Maar hoe doe je dat?

Kies de juiste zoekwoorden

Kopjes liggen niet ver van je titel af, ze zeggen beide immers iets over het thema of onderwerp van de tekst. Omdat de titel en kopjes van een webpagina zo veelzeggend zijn hecht Google hier veel waarde aan.

Het verwerken van zoekwoorden in de kopjes van je pagina kan wel eens het verschil maken tussen of je een nummer 8 positie bekleedt of bovenaan in Google staat.

Oké, dus ik moet gewoon alles volproppen met zoekwoorden? Nee, helaas, was het maar zo simpel.

Ook bij je kopjes geldt, schrijf voor je bezoekers, optimaliseer voor Google.

Hou de aandacht vast.

Als ik op deze pagina alle kopjes verwijderd had weet ik zeker dat jij deze tekst niet gelezen zou hebben.

Kopjes zorgen ervoor dat de webtekst behapbaar blijft. Jij kunt immers zo gemakkelijk bepalen welke stukken jij wel wilt lezen en bovenal welke niet.

Om de aandacht van je bezoekers vast te houden gebruik je een prettige opmaak, voldoende witregels, en kopjes die duidelijk maken waar de paragrafen over gaan.

Stap 4 | Afbeeldingen optimaliseren voor een betere vindbaarheid van je website

Google kan je afbeeldingen (nog) niet lezen. Om Google te vertellen waar de afbeelding over gaat zul je deze moeten optimaliseren.

📰 Leestip: Bekijk deze grote verzameling met mooie afbeeldingen (die je gratis kunt downloaden)

Hoe doe je dat?

Als je gebruik maakt van een CMS als bijvoorbeeld Joomla! of WordPress kun je in de backend je afbeeldingen automatisch verkleinen. Hoewel deze functie erg handig lijkt kun je hem beter niet gebruiken.

Wil jij een afbeelding niet in volledige grootte weergeven, verklein deze dan eerst op je computer. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld gratis software als Gimp.

foto-bewerken-GIMP

Als jij een afbeelding opslaat heb je de keuze uit verschillende extensies. Gebruik voor je webpagina’s altijd jpeg. Heb je een transparante afbeelding gebruik dan .png.

Waarom?

De bestandsindelingen jpeg en png schelen laadtijd op je website en doen geen enkele afbreuk aan de kwaliteit.

Al bij het opslaan van je afbeeldingen kun je beginnen met het optimaliseren voor een betere positie in Google. Sla al je afbeeldingen op met een beschrijvende tekst of zoekwoord.

Een alt-tekst (alternatieve tekst) is de tekst die weergeven wordt wanneer een afbeelding niet geladen kan worden. Met de volgende html code kun je een alt-tekst toevoegen aan jouw afbeeldingen.

Dit ziet er zo uit in HTML:
<code><img src="”/bron-van-de-afbeelding”" alt="”jouw" /> </code>

En binnen WordPress kun je naast de alt-tekst ook gemakkelijk de titel en omschrijving invullen:

Naast de alt-tekst kun je ook nog een titel meegeven aan je afbeelding.

<code><img src=”/bron-van-de-afbeelding” alt=”jouw alternatieve tekst” title=”jouw titel”> </code>

Stap 5 | Een Google vriendelijke Sitemap Installeren om hoog in Google te komen

Een sitemap is een complete weergave van alle pagina’s op jouw website. Een goede sitemap is gecreëerd in XML.

Dit klinkt heel technisch, maar tik maar eens in Google "sitemap"” in.

Zo zijn er namelijk zat handige programmeurs geweest die een plugin aanbieden om automatisch een goede sitemap te maken.

Stap 6 | Zorg voor een goede websitenavigatie om hoog in Google te staan

De navigatie op jouw website is om twee redenen belangrijk:

  1. Het verdeelt de waarde over je website.
  2. Het vertelt je bezoekers hoe ze de weg kunnen vinden.
  3. Verdeel de waarde met interne links

Elke pagina op jouw website heeft een bepaalde waarde opgebouwd. Zo heeft je homepage over het algemeen de meeste waarde. Vanuit je homepage wordt er vervolgens waarde doorgespeeld naar andere pagina’s.

Stel dat je website een waarde heeft van 10 punten. Dan betekent dit dat jij 10 punten te verdelen hebt. Als jij 10 linkjes op je homepage plaatst krijgt elke link 1 punt mee. Plaats jij er maar 5, dan krijgt elke link 2 punten mee.

📺 Kijktip: Linkbuilding & de kracht van interne links

Bovenaan in Google tip!

Link nooit naar afbeeldingen. Als jij op je website afbeeldingen gebruikt dan heb je de mogelijkheid om deze verkleind, in de vorm van een thumbnail, weer te geven.

Over het algemeen wordt er dan automatisch een linkje gemaakt naar de afbeelding met de originele grootte. Dit is zonde want je verspilt hiermee een waardevolle link en dus punten.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een webpagina niet binnen een paar klikken kan vinden verdwijnt mijn muis, al voordat ik er erg in heb, naar het rode kruisje rechtsboven in het beeldscherm.

Wil jij een goede website navigatie, dan zou zelfs een kind van 4 jaar de weg moeten vinden. Zorg dat je goed nadenkt over of je je menu links of rechts plaatst, waar jij je ‘call 2 action’ neerzet en welke weg het makkelijkst naar het uiteindelijke doel leidt: je verkoop.

Gevonden worden op Google tip!

Bekijk in Google Analytics welke pagina’s het meest bezocht worden en zorg dat deze pagina’s gemakkelijk te bereiken zijn.

We hebben het net al gehad over de waarde die een link kan meegeven aan een andere pagina. Door gebruik te maken van interne links speel je dus continu waarde door van de ene, naar de andere pagina.

Gebruik altijd een broodkruimel. Een broodkruimel is een klein menu dat je bezoeker (en Google) precies vertelt op welke pagina ze zijn beland en welke pagina’s er nog boven liggen.

Bovenaan in Google tip!

Zorg dat je vandaag nog begint met een blog. Hoe meer pagina’s je website heeft, hoe meer waarde je op kunt bouwen en hoe beter je gebruik kunt maken van interne links.

Stap 7 | Redirect naar www of geen www om hoger in Google te komen

Op het internet werken we met domeinen. Zo is de domeinnaam de naam van je website en een subdomein het gedeelte dat voor je domein staat.

Zo is imgemak.nl het domein van Internet Marketing Gemak.

Alles wat we voor het domein plaatsen wordt een subdomein genoemd. Een subdomein wordt door Google als een aparte website gezien. Zo is www.imgemak.nl in de ogen van Google een andere website dan imgemak.nl

Hoewel het voor de bezoekers weinig uitmaakt of ze nu wel of niet www voor jouw domein typen, ze komen immers op dezelfde website terecht, voor Google maakt dit een groot verschil. Google ziet namelijk exact dezelfde inhoud op twee verschillende websites staan. Dit betekent dat alle waarde over twee websites verdeeld wordt en de kans op de duplicate content verhoogd wordt.

Is een webpagina bijna een exacte kopie van een andere pagina die al op internet te vinden is, dan verspil je daarmee je kans om bovenaan in Google te komen!

Hoe los je dit op?

Hoewel in de praktijk je niet direct afgestraft zal worden voor het niet oplossen van de WWW resolve, kun je dit maar beter zo snel mogelijk oppakken. En wel om 2 redenen:

  1. Je voorkomt duplicate content
  2. Het helpt de waardeverdeling van je website

 

WWW of geen WWW? De WWW resolve

Google ziet jouw website met www en zonder www als twee verschillende websites. Maak een keuze tussen welke website variant jij wil tonen. Verwerk je keuze in je .htcacces bestand of vraag je hostingpartij om hulp. Hoe dit werkt leg ik je straks uit.

Kijk eerst welke versie van je website de meeste autoriteit heeft opgebouwd. Vul zowel de www versie als de niet www versie in bij MOZ

Vergelijk nu de Domain Authority en Page Authority. Kies vervolgens de versie van jouw website die de meeste punten heeft opgebouwd.

De WWW resolve via een htacces bestand:

WWW wel tonen:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.example.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.example.com/$1 [R=301,L]

Verander example.com in jouw website!

WWW NIET tonen:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.example.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://example.com/$1 [R=301,L]

Let op! Werkt de code niet?

Kijk dan of er wel een punt voor je bestand staat. Dus niet htacces.txt maar .htacces

Stap 8 | Begin met linkbuilden om hoger in Google te komen

Linkbuilding houdt in dat je probeert zoveel mogelijk links naar pagina’s op jouw website te krijgen vanaf andere websites. Inkomende links verbeteren je positie in Google. Hoe hoger de kwaliteit van een link, hoe meer effect het heeft op jouw positie in de zoekresultaten.

Wat is jouw strategie?

Je hebt nu 8 tips gekregen om hoger in Google te komen. Nu ben ik benieuwd naar jouw strategie.

Hoe zorg jij dat je gevonden wordt op Google?

Vertel het me in de reacties!

O, en trouwens, als je jouw netwerk ook een betere positie in Google gunt, deel dit artikel dan even via social media! Ik zou het in ieder geval super tof vinden!

Nog meer SEO?

Ben je helemaal enthousiast geworden, wil je nog veel meer SEO tips hebben en alles leren over zoekmachine optimalisatie? Volg de training zoekmachine marketing.

Waardevol artikel?
Deel het met je netwerk

Laat een reactie achter