Zonder te vloeken alles online gemakkelijk geregeld

Alles-in-een-software om (online) te groeien

Waarom kiezen voor aparte tools als Webnemer je alles biedt wat je nodig hebt in één krachtig, gebruiksvriendelijk platform?

Maak de mooiste website (en pas alles gemakkelijk zelf aan)

Geen gedoe meer met hosting, plug-ins of technische koppelingen.

Stuur winstgevende mails met de email marketing functie

Laat Webnemer (automatisch) de beste mails sturen.

Verkoop je eigen online cursus (of product)

Zet je kennis om in keiharde winst.

Gemakkelijk je eigen website maken

Je wilt je eigen website maken? Hoe pak je dat aan? Wat heb je nodig en welke fouten worden veel gemaakt?

Stap 1 | Bepaal je pagina’s

Voordat je begint met het maken van je website, is het belangrijk om na te denken over welke pagina’s je nodig hebt. Maak een lijst van de verschillende secties en inhoud die je op elke pagina wilt opnemen. Dit zal je helpen bij het structureren van je website en het plannen van het daadwerkelijke designwerk. 

Besteed in ieder geval aandacht aan de belangrijkste pagina’s op je website. 

Homepage

Geef op je homepage antwoord op de vragen wie zijn jullie, wat doen jullie en wat verwacht je van de bezoeker? Zorg dat je homepage zo is ingericht dat ik heel snel je bedrijf leer kennen en de weg op de website kan ontdekken. 

Verkooppagina

Op je verkooppagina is het belangrijk dat je net dat beetje vertelt en laat zien dat je bezoekers genoeg nieuwsgierig maakt om contact met je op te nemen.

Laat dus al je tell-sell trucjes thuis en probeer op je verkooppagina dat te vertellen (en laten zien) wat je normaal gesproken ook aan tafel doet.

Contactpagina

Je contactpagina heeft natuurlijk maar 1 doel. Je bezoekers contact laten opnemen.

Maar…

De lay-out van je contactpagina en wat je in je wireframe verwerkt, bepaalt uiteindelijk ook of ze dat doen.

Denk voor het wireframe van contactpagina na hoe je de laatste bezwaren kan wegnemen. Hoe kan ik nog een keer duidelijk maken dat jij écht dat juiste partij bent?

Over ons pagina

De over ons pagina is de plek op je website waar je jouw verhaal vertelt.

Het is belangrijk dat deze pagina echt uitstraalt wie je bent en waar je voor staat, zodat bezoekers zich ermee kunnen identificeren. Bedenk een duidelijke en open structuur waarin bezoekers te weten komen wie jullie zijn. Houd het kort en simpel, maar ook eerlijk.

Stap 2 | Maak Wireframes

Na het bepalen van je pagina’s is het tijd om wireframes voor je website te maken. Website wireframes zijn visuele weergaves van hoe je website eruit zal zien. Ze helpen je om de lay-out en structuur van je website te bepalen voordat je begint met het daadwerkelijk bouwen ervan.

Gebruik tools zoals Photoshop, Canva of Sketch om je wireframes te maken. Of doe het gewoon, zoals ik het ook zelf doe, met een potlood en papier. 

Stap 3 | Speel met de kleurencombinatie

Een belangrijk onderdeel van het maken van een website is het kiezen van de juiste kleurencombinatie voor je website. Kleuren spelen een grote rol in de uitstraling en merkidentiteit van je website. Daarnaast heeft iedere kleur zo zijn eigen betekenis. Experimenteer met verschillende kleurpaletten en kies degene die het beste bij je merk en doelgroep passen.

Stap 4 | Schrijf je webteksten

Nu je een idee hebt van hoe je website eruit zal zien, is het tijd om je webteksten te schrijven. In stap 1 heb je bepaalt welke pagina’s je nodig hebt, dus als het goed is, weet je inmiddels precies wat je te doen staat. 

Heb je Webnemer? Dan kun je de AI-tool gebruiken om de teksten te schrijven. Je moet dan zelf nog wel iets doen, maar laat het meeste werk over aan Webnemer. 

Stap 5 | Zorg voor afbeeldingen en foto’s

Visuele inhoud is essentieel om je website aantrekkelijk te maken. Je wilt immers een professionele website. Toch?

Zorg ervoor dat je hoogwaardige afbeeldingen en foto’s gebruikt die relevant zijn voor je merk en inhoud. Denk ook na over het optimaliseren van je afbeeldingen voor snelle laadtijden. Ieder afbeelding kun je, zoals ze dat noemen, comprimeren. 

Je verliest een klein beetje kwaliteit, maar het komt de laadtijd van je website enorm ten goede. 

Stap 6 | Bepaal de lay-out

De lay-out van je website is belangrijk voor de gebruikerservaring. Kies een template of maak je eigen lay-out als je de vaardigheden hebt. Zorg ervoor dat je website overzichtelijk en gemakkelijk te navigeren is.

Website navigatie

Een belangrijk onderdeel van je website lay-out is de website navigatie. Hoe laat je jouw bezoekers over de website navigeren? Hoe ziet je hoofdmenu eruit? Waar plaats je de knoppen en overige linkjes?

Twijfel je over de lay-out, breng dan eerst je website live. Op een later moment kun je dan via een A/B test controleren welke lay-out het beste werkt

Stap 7 | Kies een CMS of website builder

Een contentmanagementsysteem (CMS) of website builder maakt het beheren van je website gemakkelijker. Kies het juiste platform dat past bij je behoeften en ervaringsniveau.

Webnemer

Webnemer is een programma waarmee je gemakkelijk je website maakt, beheert en optimaliseert. Daarnaast haal je direct een complete gereedschapskist met online marketing tools in huis. Webnemer kun je gewoon gratis proberen en je betaalt alleen een kleine vergoeding voor de hosting. 

WordPress

WordPress is een veelgekozen CMS. Er staan miljoenen WordPress websites online. Je kunt het programma gratis gebruiken, maar houd er wel rekening mee dat je vaak losse plug-ins moet aanschaffen, enige technische kennis nodig hebt en zelf je hosting (of server) moet regelen. 

Stap 8 | Maak alles responsive

Zorg ervoor dat je website responsive is, wat betekent dat deze goed wordt weergegeven op verschillende apparaten, zoals smartphones en tablets. Dit is essentieel omdat steeds meer mensen websites bekijken op mobiele apparaten.

Maak je gebruik van een website maker om je website te bouwen, controleer dan altijd of je er ook gemakkelijk responsive designs mee maakt. 

Stap 9 | Vergelijk de verschillende hostingpakketten

Voordat je je website online kunt zetten, moet je een hostingpakket kiezen. Vergelijk de verschillende opties en kies degene die het beste past bij je behoeften en budget. Zit je niet te wachten op al die technische rompslomp, kies dan voor een website maak programma waar direct de hosting bij in zit. 

Stap 10 | Leg je domeinnaam vast

Een domeinnaam is het adres van je website. Kies een pakkende en relevante domeinnaam die gemakkelijk te onthouden is. Leg deze vast bij een betrouwbare domeinnaam registratie-service.

Richt jij je vooral op de Nederlandse markt, kies dan altijd voor een .NL-domeinnaam. 

Stap 11 | Zet het eerste concept neer

Begin met het bouwen van je website door het eerste concept neer te zetten. Gebruik je gekozen CMS of website bouwer om je pagina’s en inhoud toe te voegen. Wees in deze stap niet te kritisch. Het gaat puur om het eerste concept. 

Stap 12 | Controleer jouw website op fouten

Voordat je je website online zet, is het belangrijk om deze grondig te controleren op fouten. Test alle links, formulieren en functionaliteiten om ervoor te zorgen dat alles goed werkt. Controleer ook of de informatie op je website klopt, of je geen taalfoutjes hebt gemaakt en of je website volledig naar wens is.

Stap 13 | Maak je website zoekmachine vriendelijk

Is je website zo goed als af? Maak dan je website zoekmachine vriendelijk. Het is in deze stap belangrijk dat je kijkt naar de volgende onderdelen:

Stap 14 | Wijzig de DNS

Om je website online te zetten, moet je de DNS-instellingen wijzigen. Hoewel dit vaak als lastig wordt ervaren, is het eigenlijk niets meer dan het knippen en plakken van wat tekst. Kom je er toch niet helemaal uit, vraag dan je hostingprovider om hulp. 

Stap 15 | Koppel Google Analytics

Google Analytics is een krachtige tool waarmee je de statistieken van je website kunt bijhouden. Maak een gratis account aan en koppel het aan je website om waardevolle inzichten te krijgen over je bezoekers en hun gedrag.

Stap 16 | Koppel Google Search Console

Google Search Console is een handige tool waarmee je de zichtbaarheid van je website in zoekresultaten kunt bijhouden. Daarnaast helpt Google Search Console je bij het opsporen van eventuele fouten.

Conclusie

Het maken van een eigen website vereist een goede online strategie en het bepalen van je doelen. Denk er eens over na: wat wil je bereiken met je website? Wil je informatie delen, producten verkopen of misschien je creatieve werk tentoonstellen?

Zorg dat je website aansluit bij wie jullie als bedrijf zijn. Verwerk dit karakter in je design, je teksten en de manier waarop de website is opgebouwd. 

Veelgestelde vragen

Wat heb ik nodig om een eigen website te maken?

Om een eigen website te maken, heb je de volgende dingen nodig:

  • Een domeinnaam: dit is het adres van je website op het internet.
  • Hosting: dit is de ruimte op een server waar je websitebestanden worden opgeslagen.
  • Een websitebouwer: dit is een tool waarmee je je website kunt ontwerpen en bouwen.
  • Content: teksten, afbeeldingen en eventuele andere media die je op je website wilt tonen.

Kan ik een gratis website maken?

Ja, het is mogelijk om een gratis website te maken. Er zijn verschillende platforms zoals Wix, Wordpress, Webnemer waarmee je gratis een website kunt maken. Je betaalt alleen wel een vergoeding voor de hosting of extra functies. 

Hoe maak je een website met een template?

Het gebruik van een template is een handige en eenvoudige manier om een website te maken. Een template is een vooraf ontworpen lay-out die je kunt aanpassen met je eigen inhoud. Je kunt kiezen uit een breed scala aan templates, afhankelijk van het soort website dat je wilt maken. Platforms zoals Wix, WordPress, Webnemer en Joomla bieden een groot aantal templates die je kunt gebruiken.

Welke websitebouwer raad je aan?

Er zijn veel goede websitebouwers beschikbaar, maar Webnemer is onze keuze. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface, een breed scala aan templates en veel aanpassingsmogelijkheden. Bovendien biedt Webnemer ook hosting, support en talloze marketing tools. 

Hoe bouw je een website in 7 stappen (of dagen)

Hier zijn de 7 stappen om een website te bouwen:

  1. Plan je website: bepaal het doel van je website, de doelgroep en de gewenste functionaliteiten.
  2. Kies een template: selecteer een template die past bij de stijl en het doel van je website.
  3. Pas de template aan: voeg je eigen teksten, afbeeldingen en andere inhoud toe aan de template.
  4. Organiseer je content: zorg ervoor dat je content goed georganiseerd is en gemakkelijk te navigeren is voor bezoekers.
  5. Optimaliseer je website: zorg ervoor dat je website snel laadt en goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines.
  6. Test je website: controleer of alle links werken, formulieren goed functioneren en je website er goed uitziet op verschillende apparaten.
  7. Publiceer je website: zet je website live en deel deze met de wereld

Wat is een hostingpakket?

Een hostingpakket is een dienst die wordt aangeboden door hostingproviders. Het omvat de ruimte op een server waar je websitebestanden worden opgeslagen. 

Hoe beveilig ik mijn website?

Om je website te beveiligen, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet nemen:

  • Kies een betrouwbare hostingprovider die beveiligingsmaatregelen biedt, zoals SSL-certificaten en regelmatige back-ups.
  • Houd je website en eventuele plugins of thema’s up-to-date om kwetsbaarheden te verminderen.
  • Gebruik sterke wachtwoorden en beperk de toegang tot je website

Hoe maak je indruk met je website?

Om indruk te maken met je website, moet je ervoor zorgen dat je de juiste snaar raakt bij je bezoekers. Dit kan op talloze manieren. Bijvoorbeeld door het gebruiken van humor, bijzonder foto’s of het gebruiken van een speelse manier van copywriting

Beu dat je concurrent er met je klant vandoor gaat?

Krijg de brutaalste marketing tips iedere week gratis in je inbox.