15 Onmisbare Elementen voor een Winstgevende B2B-website

Wil jij met je B2B website structureel leads generen? Zorg dat jij je houdt aan deze 15 (strenge) eisen.
Inhoud van dit bericht

Maak met gemak

Je eigen website

Je eigen website maken was nog nooit zo gemakkelijk. Kies, sleep en pas aan. Met Webnemer heb jij vandaag al je nieuwe site online.

Maak een gratis account

Wat is een B2B website?

Een B2B website is niets meer dan een succesvolle website die op een structurele manier leads genereert.

Een B2B website hoeft dan ook niet perse anders te zijn dan een ‘normale’ website.

Binnen Internet Marketing Gemak maken wij alleen nog maar websites voor de B2B. Websites voor ondernemers die een website willen laten maken en dan de focus willen leggen op online leadgeneratie.

Zelf noemen wij dit soort websites een Online Lead generator.

In dit artikel duiken we samen in de belangrijkste elementen en tips voor een sterke B2B website. Dus ik zou zeggen pak een lekker bakkie koffie, pen en papier en laten we beginnen.

1 | Kies je ideale klant

Een goede B2B website richt zich op de ideale klant. Het is alsof je een online verkoper creëert die werkt als een soort van filter. Verschillende prospects bezoeken de website en vanuit jouw strategie, merkbelofte en communicatiestijl, maak je duidelijk welke klanten écht bij jou passen.

2 | Denk aan je ideale klant

Je B2B website moet ontworpen worden met je ideale klant voor ogen. Bedenk wat voor eerste indruk je wilt maken. Hoe wil je dat je prospects zich voelen als ze je website bezoeken?

Hoe speel je in op de B2B customer Journey?

Wat is het doel van je B2B website?

Welke oproep tot actie moet op elke pagina staan?

Hoe kun je bezoekers op je website zo goed mogelijk helpen?

Hoe help je jouw klanten door de klantreis heen, welke kleuren gebruik je en welke afbeeldingen ondersteunen je boodschap?

3 | Denk aan de leads

Een B2B website heeft maar 1 doel. Leads generen. Om dit proces soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat elk element van je website doordacht is het jouw doel dient.

Jij wilt dat iedere websitebezoeker contact met je opneemt. Zorg daarom voor slimme weggevers om contactgegevens te verzamelen, duidelijke contactmogelijkheden en help je bezoeker iedere keer een stapje verder in hun koopproces.

4 | Krijg managementinformatie

Online succes krijg je alleen wanneer je helder inzichtelijk hebt wat wel of niet werkt. Jij wilt alles van je websitebezoekers weten.

Welke pagina’s ze bezoeken, hoe ze op je website zijn beland, welke pagina’s het meest gelezen worden en ga zo maar door.

Zorg dat je op je B2B website in ieder geval Google Analytics hebt geïnstalleerd en alles is gekoppeld met de marketingkanalen die jij inzet.

Gebruik je Facebook advertenties, koppel dan de Facebook pixel, gebruik je Google Ads, zorg dan voor de Ads tracking.

Stop in ieder geval met het sturen op onderbuikgevoel en zorg dat je voortaan kunt sturen op cijfers.

5 | Test en optimaliseer

Een goede website staat niet stil. Net zoals jou bedrijf, wil je jouw website blijven verbeteren. Dit verbeteren doe je door te testen.

Onderzoek bij bestaande klanten, wat hen heeft bewogen in hun keuze, verzamel input uit Google Analytics en zet regelmatig nieuwe A/B tests op.

6 | Wees snel

Websitebezoekers zijn sowieso al ongeduldige wezens. Maar richt jij je op de B2B dan zul je nog effectiever moeten zijn in het delen van je boodschap.

Zorg voor een razendsnelle website. Vermijd vaag vakjargon of onnodige tekst en maak het de ondernemer zo gemakkelijk mogelijk contact met jou op te nemen.

Zeker in de B2B zul je zien dat je een sneller contactmoment krijgt omdat het bellen met een bedrijf beide partijen veel tijd bespaart.

7 | Denk aan je merk

Jouw website is een verlengde van je bedrijf. Schenk aandacht aan je merkidentiteit, je huisstijl en zorg dat je website jouw merkbelofte helder naar voren brengt.

8 | Laat klanten het vertellen

Wees trots op je bestaande klanten. Toon logo’s, reviews en succesverhalen. Laat duidelijk op je website zien dat jij je belofte waarmaakt en gaat voor resultaat.

9 | Creëer schappen

Zie jouw B2B website als een supermarkt. Een winkel met een heldere looprichting, slimme schapindeling en een verkoopgerichte kassa.

Denk na hoe jij jouw websitebezoeker door je website wilt laten ‘lopen’. Welke specifieke pagina’s moeten ze écht gezien hebben? Welke informatie wil je ze in één oogopslag geven en hoe maak je de navigatie van je website zo gebruiksvriendelijk mogelijk?

10 | Bied waarde

Je B2B website is geen brochure, maar een verlengstuk van je verkoopproces. Zorg er voor dat je waarde biedt aan de ondernemer die je site bezoekt.

Denk na over wat ze zoeken en help ze een stap verder in hun beslissingsproces met waardevolle informatie zoals blogs, e-books, webinars of video’s.

11 | Focus op bruikbaarheid

Houd het eenvoudig. Gebruik duidelijke taal en korte zinnen. Besteed aandacht aan de lay-out van je website, het gebruik van witruimte en zorg ervoor dat de juiste elementen aanklikbaar zijn.

13 | Besteed aandacht aan conversie

Iedere pagina op jouw B2B website heeft zijn eigen doel. Dit kan zijn het bieden van informatie, het inschrijven op je nieuwsbrief of het aanvragen van een intakegesprek.

Zorg dat je op iedere pagina helder voor ogen hebt wat je wilt dat iedere bezoeker doet. Stel deze actie in als conversiedoel binnen Google Analytics en laat het optimaliseren van je conversies regelmatig in je agenda terugkomen.

14 | Geef antwoord

Plaats relevante content en geef potentiële klanten het antwoord op al hun vragen. Maak gebruik van een FAQ, een veelgestelde vragen blog of maak gebruik van een chatmogelijkheid.

Maak het in ieder geval je klant zo gemakkelijk mogelijk.

15 | Denk aan je vindbaarheid

B2B marketing is duur. Het generen van voldoende B2B leads is een kostbare bezigheid. Zorg er daarom voor dat jouw website gemakkelijk gevonden kan worden. Verdiep je in de SEO en doe regelmatig een SEO analyse om nieuwe verbeterpunten te vinden.

Ga ervoor

Of het nu gaat om het maken van de perfecte B2B website, het zorgen voor de juiste klantbeleving of het verhogen van je omzet, wij kunnen er uren over praten.

Wil je eens van gedachte wisselen? Neem contact op.